ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Περνάει τεράστια κρίση η Αστυνομία κύριε υπουργέ; Γιατί το τελευταίο περιστατικό στην οικία του Αμερικανού πρεσβευτή έχω την αίσθηση ότι ξεχείλισε το ποτήρι των…μεμονωμένων περιστατικών;

Όπως όλοι αναγνωρίζουν, το γεγονός αυτό είναι ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο ερευνάται και το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν χαρακτηρίζει το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Δεν προκύπτει όμως τεράστιο ζήτημα για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ όταν τοποθετείται σΆ ένα τόσο ευαίσθητο πόστο ένας αστυνομικός με διαταραγμένη συμπεριφορά;

Από τα στοιχεία του υπηρεσιακού του φακέλου, καθόσον γνωρίζω, δεν προκύπτει διαταραγμένη συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη ενέργεια και τα αίτιά της ερευνώνται όπως είπα. Πέραν τούτου, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ό,τι ακριβώς όφειλε να κάνει: Έθεσε άμεσα σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, καθώς και τον Διοικητή του Α.Τ. Αμπελοκήπων, ενώ προχώρησε σε προσωρινή μετακίνηση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών. Επίσης παρήγγειλε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και αναμένουμε όλοι τα αποτελέσματά της.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γιατί δόθηκε εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους αγρότες από την Κρήτη; Όταν μάλιστα σε όλες τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις δεν είχε ανοίξει μύτη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όπως είναι γνωστό, εκείνο το οποίο έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι νΆ αποτρέψουν τα τρακτέρ να κινηθούν παρανόμως προς την Αθήνα. Κάτι το οποίο είχε τονισθεί προς τους αγρότες πριν ακόμα φύγουν από την Κρήτη. Μην ξεχνάτε ότι είχε ήδη δοθεί ένα πρώτο ραντεβού από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδόν από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τους ζητήθηκε επίσης να έρθουν στην Αθήνα και να συναντηθούν με τον αρμόδιο Υπουργό την Κυριακή το βράδυ, χωρίς, όμως, να κινηθούν με τα τρακτέρ. Και όταν αποφάσισαν να έρθουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα, είχε τονισθεί ότι δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν έξω από το λιμάνι για λόγους που αφορούν την τήρηση της νομιμότητας. Κατόπιν τούτου, υπήρξε αποτροπή εξόδου των τρακτέρ από το λιμάνι και τίποτα περισσότερο. Αυτή η εντολή είχε δοθεί αρμοδίως και όχι εντολή να χτυπηθούν οι αγρότες από την Κρήτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έπεφταν όμως δακρυγόνα ακόμη και κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στον Πειραιά. Είναι δυνατόν να εμφανίζεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πνιγμένος στα δακρυγόνα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όπως κατέστη σαφές, ο κ. Παπανδρέου πήγε αιφνιδιαστικά και αφού είχε προηγηθεί η ρίψη δακρυγόνων. Η χρήση δακρυγόνων δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου. Και θα ήταν αδιανόητο να είναι παρών ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή οποιοσδήποτε άλλος Αρχηγός Κόμματος και να γίνεται ρίψη δακρυγόνων. Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Παπανδρέου έφθασε αιφνιδιαστικά και μετά τη ρίψη των δακρυγόνων. Και σε καμιά περίπτωση η ρίψη δακρυγόνων δεν αφορούσε τον κ. Παπανδρέου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τον ακούσατε πάντως τον κ. Παπανδρέου, ζήτησε τη παραίτησή σας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τον άκουσα και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε διαφορετικά. Εγώ δηλώνω απλώς τούτο: Σέβομαι και τον κ. Παπανδρέου και τον θεσμικό του ρόλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
?κουσα από την άλλη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την πόλωση με τους αγρότες. Ήταν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ όσοι ήρθαν από την Κρήτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
?λλο είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ότι το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εκμεταλλευθεί κομματικά τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Με αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ ως μόνο στόχο είχε την πόλωση. Γιατί, στερούμενο αγροτικής πολιτικής, προσπαθεί απλώς να εκμεταλλευθεί τον αγώνα των αγροτών για ίδια κομματικά οφέλη. Αυτό, φυσικά, σημαίνει πολιτική ανευθυνότητα, η οποία, άλλωστε, είναι ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι ίσως σηκώνετε πολλά βάρη στους ώμους σας; Ότι ίσως χρεώνεστε πάρα πολλά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όποια βάρη και αν έχω στους ώμους μου τα αποδέχθηκα. Δεν μου τα επέβαλε κανείς. Επομένως φέρω και την ευθύνη γιατί τα επωμίστηκα και για τον τρόπο με τον οποίο ασκώ τις αρμοδιότητές μου. Είναι, συνεπώς, δική μου η ευθύνη και, όπως γνωρίζετε, ξέρω νΆ αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ναι αλλά έχω την αίσθηση ότι τελικά αφήνετε κενά στο έργο σας. Για παράδειγμα η περίφημη Διοικητική Μεταρρύθμιση έμεινε στα χαρτιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το εάν και κατά πόσο υπάρχουν κενά θα το κρίνετε και εσείς και θα το κρίνουν, κυρίως, οι πολίτες. Όμως, ειδικά για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, δεν έχετε δίκαιο. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν έμεινε στα χαρτιά. Απλώς και μόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατέστη σαφές – και σΆ αυτό συμφωνήσαμε και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – ότι δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η οικονομική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως είχαμε τονίσει επανειλημμένα, αποτελούσε τη βάση για να γίνει μια επιτυχημένη και βιώσιμη Διοικητική Μεταρρύθμιση και να μην επαναληφθούν τα λάθη του «Καποδίστρια». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ να κάνουμε επανεκτίμηση της κατάστασης στο τέλος Μαρτίου. Από θεσμικής απόψεως είμαστε έτοιμοι. Αυτό που απομένει είναι να διασφαλίσουμε σταθερή οικονομική βάση, ως προς τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ευόδωση του εγχειρήματος. Κάτι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεσθε εξαρτάται από την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, την εξέλιξή της και τις προοπτικές της.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πάμε στα εκλογικά σενάρια; ?ναψε φωτιές η πρότασή σας για την διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με τον δικό σας εκλογικό νόμο και όχι τον υφιστάμενο. Πώς προέκυψε αυτή η πρόταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μα είναι αυτονόητη η πρόταση. Και είναι και υπεύθυνη πρόταση. Είναι δεδομένο ότι ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση Καραμανλή το Φεβρουάριο του 2008 επιτρέπει βάσιμα να υπολογίζει κανείς ότι θα υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Αντιθέτως, με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Γιατί, λοιπόν, να μην πάμε κατευθείαν στην εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2008, ώστε ο Τόπος να έχει κυβερνητική σταθερότητα; Αυτό δεν σημαίνει εκλογολογία. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας ότι, όταν γίνουν οι εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, πρέπει να γίνουν μΆ έναν εκλογικό νόμο που εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ μια τόσο αυτονόητη πρόταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μα αυτή η πρόταση ήρθε την ώρα που υποτίθεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε κατηγορηματικά τα όποια εκλογικά σενάρια, λέγοντας μάλιστα ότι η εκλογολογία κάνει κακό στην κυβέρνηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Και ισχύει ακριβώς αυτό. Διαψεύδω τα εκλογικά σενάρια και η εκλογολογία πράγματι κάνει κακό. Όχι, βέβαια, μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά γενικότερα στον Τόπο. Όμως το να λες ότι πρέπει να εφαρμόσουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, όταν θα γίνουν οι εκλογές, δεν σημαίνει εκλογολογία. Σημαίνει στάση ευθύνης έναντι του Ελληνικού Λαού και έναντι των κρίσιμων στιγμών τις οποίες περνάμε, ιδίως στην οικονομία. Ανεύθυνη στάση είναι εκείνη του ΠΑΣΟΚ που δεν αποδέχεται, όπως σας είπα, μια αυτονόητη πρόταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τις βολές που δεχθήκατε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πώς τις ακούσατε; Ήταν σκληρός ο υπουργός ?μυνας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μα δεν υπήρξε καμία βολή από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης, πέραν του ότι είναι φίλος μου, είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός και υπεύθυνος Υπουργός. Επομένως, απλώς παρέπεμψε σε όσους είχαν εκφράσει την άποψη για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο του 2008. Λογικό δεν είναι όταν ερωτάται για κάτι που δεν έχει πει να παραπέμψει σΆ εκείνους που το έχουν πει;

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Δώσατε λαβές πάντως στο ΠΑΣΟΚ να σας κατηγορεί ότι παίζετε παιχνίδια με τους θεσμούς υπό την απειλή μίας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το ΠΑΣΟΚ απλώς απέδειξε και στην περίπτωση αυτή την ανευθυνότητά του. Το ξαναλέω: Εμείς κάναμε μία αυτονόητη πρόταση που υπηρετεί τον Τόπο και υπηρετεί την κυβερνητική σταθερότητα. Επομένως εμείς δεν παίζουμε κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εν προκειμένω αποφεύγει να πάρει θέση, έχει αποδείξει ότι παίζει με τους θεσμούς. Και τώρα και στο παρελθόν, όταν, κάθε φορά που έβλεπε την εκλογική του ήττα, τότε ψήφιζε αναλογικότερους νόμους για να μην υπάρχει εκλογική σταθερότητα και να μην μπορεί να κυβερνήσει κάποιος άλλος. Το είδατε αυτό το πράγμα ακόμα και με το «νόμο Σκανδαλίδη». Επομένως με τους θεσμούς παίζει το ΠΑΣΟΚ, εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και σεβόμαστε την αγωνία του Ελληνικού Λαού.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τελικά οι πρόωρες εκλογές έχουν αποκλεισθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σας είπα και πριν. Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Η μόνη πιθανότητα να πάμε σΆ εκλογές είναι το 2010, αν δεν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Φαντάζομαι λόγω δημοσκοπήσεων, κρυφών και φανερών. Τα ποσοστά είναι απογοητευτικά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σε καμία περίπτωση. Εμείς δεν σκεφτόμαστε υπό όρους συγκυρίας. Οι πρόωρες εκλογές αποκλείονται διότι πήραμε εντολή να κυβερνήσουμε για μία τετραετία. Και εκτελούμε αυτή την εντολή του Ελληνικού Λαού. Δεν σκεφτόμαστε με όρους πολιτικού κόστους ούτε, βεβαίως, με όρους μικροκομματικής ωφέλειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ναι αλλά τα ποσοστά τα διαμορφώνουν οι πολίτες με τις απαντήσεις τους…Περιμένατε να έχει τέτοια εξέλιξη η κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η σημερινή συγκυρία μας κάνει να σκεφτόμαστε περισσότερο τις ευθύνες μας. Γνωρίζετε ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη μετά την κρίση που περάσαμε. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε, στις Ευρωεκλογές, να καταγραφεί η ανοδική μας πορεία. Θα ήθελα όμως να τονίσω και τούτο: Δεν βλέπετε ότι παρά την κρίση την οποία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τίποτε; Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Λαός δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, εμπιστεύεται την Κυβέρνηση και περιμένει πολλά απΆ αυτήν. ΓιΆ αυτό και θΆ αγωνισθούμε να πάμε και καλύτερα και γρηγορότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μοιάζει πάντως η Κυβέρνηση να έχει χάσει την επαφή της με τους πολίτες. Η διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς άλλα κόμματα είναι εντυπωσιακή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η διαρροή όμως αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Και εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει εντυπωσιακή διαρροή ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ. ?ρα ισχύει αυτό που σας είπα προηγουμένως. Περάσαμε μία κρίση, αλλά άρχισε η ανάκαμψη, η οποία πρέπει να συνεχισθεί με ταχύτερους και πιο ουσιαστικούς ρυθμούς. Αυτός είναι ο στόχος για το άμεσο και το απώτερο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Από την άλλη, δεν σας προβληματίζει ότι πριν καλά καλά περάσει ένας μήνας από τον ανασχηματισμό, ανοίγουν νέα εσωκομματικά μέτωπα; Για παράδειγμα το «αντάρτικο» του βουλευτή Λέσβου Γιαννέλη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το έχω πει και άλλοτε, το επαναλαμβάνω και τώρα: Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε αντάρτες ούτε αντάρτικα. Ο κ. Γιαννέλης εξέφρασε μία άποψη για την οποία μάλιστα έδωσε στη συνέχεια και διευκρινίσεις. Αλίμονο αν ένας Βουλευτής δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πείτε μου δύο λόγια για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, είχαμε πριν από λίγες μέρες τη νέα επίθεση εναντίον του Α.Τ Κορυδαλλού με μεθοδολογία «Επαναστατικού Αγώνα». Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τα σχετικά στοιχεία. Ελπίζω ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε θετικά αποτελέσματα. Και τότε θα ενημερωθούν όλοι. Όμως όσα λέγονται και ακούγονται, πολλές φορές, είναι απλώς σπερμολογίες, οι οποίες δεν βοηθούν, ώστε να προχωρήσει καλύτερα η έρευνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε νέο ηχηρό χτύπημα με στόχο μεγάλου βεληνεκούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν είναι θέμα φόβου. Είναι θέμα υπεύθυνης στάσης έναντι του φαινομένου της τρομοκρατίας, το οποίο έχει ως στόχο τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό και την ίδια τη Δημοκρατία. Παίρνουμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία είναι απαραίτητα, ώστε νΆ αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και χρειάζεται και η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.