ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Συνέντευξη Χριστοδουλοπούλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να δεχτεί πρόσφυγες, καθώς διακηρυκτικά δηλώνει πως οι πρόσφυγες χρήζουν διεθνούς προστασίας”.

"Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως δεδομένο την αδυναμία της να παρέμβει στις αιτίες των προσφυγικών εισροών, εστιάζει στην ελάφρυνση των συνεπειών" τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου για το σχέδιο μετεγκατάστασης 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη – μέλη.

Όπως ανέφερε η υπουργός, το σχέδιο αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ σε δεύτερο επίπεδο αφορά την επανεγκατάσταση από χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία και η Λιβύη για την ασφαλή δίοδο των προσφύγων προς την Ευρώπη.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να δεχτεί πρόσφυγες, καθώς διακηρυκτικά δηλώνει πως οι πρόσφυγες χρήζουν διεθνούς προστασίας" υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου εξηγώντας το σκεπτικό αυτού του σχεδίου που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την δίκαιη κατανομή προσφύγων από χώρες που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε να ανακουφίζονται οι πρώτες.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.