ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (VIDEO)

Το θέμα των χώρων  μετεγκατάστασης των προσφύγων  είναι ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα   δήλωσε  στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το υπουργείο δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τους χώρους μετεγκατάστασης, για να μην δημιουργηθεί  κοινωνική διαμαρτυρία και  πίεση στους τοπικούς άρχοντες, ώστε να εξασφαλιστούν οι κοινωνικές συναινέσεις .

Παρακολουθείστε το βίντεο της συνέντευξης της υπουργού.

Μέσα στο Πεδίον του Άρεως, δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, εξήγησε η υπουργός – κάθε 3 μέρες αλλάζει  ο πληθυσμός τους.  Για το λόγο αυτό είναι  ήδη εκεί  το ΚΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ, η υπηρεσία άσυλου, καθώς και η υπηρεσία πρώτης υποδοχής που καταγράφει  ευάλωτες ομάδες.

Η υπουργός τόνισε πως Πρέπει να βρεθεί ένας χώρος αξιοπρεπούς διαβίωσης, που θα τον αποδεχθούν και οι ίδιοι. Πρόκειται περισσότερο για κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, που χρειάζεται τη συνέργεια όλων των φορέων, κατέληξε η κα Χριστοδουλοπούλου.

Η υπουργός  ανέφερε επίσης  ότι,  έχουν βρεθεί  οι χώροι που πρέπει  και  πως θα ενοικιασθούν  διαμερίσματα  για να ενταχθούν οι πρόσφυγες στον κοινωνικό ιστό αλλά και να ανακουφιστούν οι έλληνες πολίτες που έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα. Αναφερόμενη  στις διεθνείς συνεργασίες της  χώρας,  για την από κοινού αντιμετώπιση του  προβλήματος , είπε πως  με την Ιταλία στις συνόδους των υπουργών, έχουμε εξαιρετική συνεργασία στους τομείς του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, που είναι οικουμενικά θέματα και  αφορούν, αυτή τη στιγμή, πεντέμισι εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι κινούνται προς την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.