ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στο Θέμα 104,6 (Ηχητικό)

Εδώ η συνέντευξη

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Γιώργο Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον κορεσμό του ΧΥΤΑ της Φυλής και στον τρόπο που θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η ακυβερνησία στην τοπική αυτοδιοιίκηση λόγω της απλής αναλογικής.

« Eξετάζονται όλες οι λύσεις και σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι είναι θέμα όχι πολλών εβδομάδων να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό το πρόβλημα άλλο, ειδικά εδώ στην Αττική η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική, πρόκειται για κυριολεκτική ωρολογιακή βόμβα και για την υγεία των πολιτών πρώτα και πάνω από όλα αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να υποστεί τεράστιες ζημιές από μία τέτοια υπόθεση. Μπορεί κανείς να φανταστεί τουρισμό στην Αττική με τα σκουπίδια στους δρόμους; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε δραστικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως:«όταν αποδώσουμε αυτό τον φόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός ο φόρος πρακτικά ισοδυναμεί, να μου επιτραπεί η φράση, με αυτά που σήμερα παίρνουν οι δήμοι μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων από το κράτος, άρα ουσιαστικά για το κράτος, αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, είναι μία η άλλη. Μπορεί αντικαθιστώντας τους κεντρικούς αυτοτελίς φόρους με τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί τα χρήματα που θα παίρνει από τον ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερα, ή σε κάποιους άλλους δήμους μπορεί τα χρήματα να είναι περισσότερα, άρα αυτό όλο χρειάζεται μια προετοιμασία για το πως ακριβώς θα γίνει, να αντισταθμίσουμε ορισμένα προβλήματα, γιατί δεν πρόκειται να το κάνουμε για να αφήσουμε κάποιους δήμους σε δυσκολότερη θέση, το αντίθετο, να διευκολύνουμε το σύνολο της αυτοδιοίκησης για αυτό αυτή η απόφαση θα γίνει πάρα πολύ καλά προετοιμασμένα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, έτσι; Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να γίνει το ‘19 ΄ή το ΄20 γιαυτό η τοποθέτηση μου είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα στην τετραετία» και σε ερώτηση αν οι δήμοι απλά θα εισπράττουν ή θα έχουν και λόγο στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως: « ασφαλώς θα έχουν λόγο στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ από τη στιγμή που ο φόρος αυτός θα αποδοθεί σε εκείνους,ασφαλώς και θα έχουν λόγο» και μπορεί ο φόρος να είναι διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο στους δήμους ο κ Θεοδωρικάκος είπε ότι:«οι άνθρωποι που εξελέγησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αν δεν έχουν πάρει πενήντα τοις εκατό από τον πρώτο γύρο, δεν έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και δεν έχουν πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του δήμου και της περιφέρειας, τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις,δεν μπορεί να προχωρήσει η διοίκηση, δεν μπορούν οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για αυτό το λόγο η πρώτη πράξη που κάνουμε με νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σε μία εβδομάδα από σήμερα την επόμενη Δευτέρα μαζί με μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με δύο βασικές μεθόδους, η μία είναι ότι θα ευνοήσουμε τη σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων, υπό την προυπόθεση μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περ5ιφερειάρχη που έχει εκλεγεί ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες και η δεύτερη είναι ότι θα αποδώσουμε την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα διοίκησης του δήμου και της περιφέρειας, δηλαδή στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Θα λέμε δηλαδή πάρα πολύ απλά ότι στην οικονομική επιτροπή θα έχει πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη. Η δική μας δραστική παρέμβαση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα,στο βαθμό που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά επιμένω ότι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτό για το τι συμβαίνει και που οδηγεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον στη χώρα εάν τυχόν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο όμως είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρώτον σε ό τι αφορά την αυτοδιοίκηση θα έρθει μαζί με την γενικότερη αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού κώδικα. Σε ότι αφορά τον συνολικό εκλογικό νόμο της χώρας που αφορά τις βουλευτικές εκλογές έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις τις προγραμματικές ότι θα έρθει το πρώτο διάστημα της θητείας μας, δεν θα καθυστερήσουμε, προφανώς επίσης δεν είναι θέμα του καλοκαιριού».

Ετικέτες: ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥπουργείο Εσωτερικών