ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα PARNES NEWS

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα PARNES NEWS και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Φανή Παπασταματίου.

Υπουργέ με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση σας με τους Υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης των χωρών – μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Πορτογαλία θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις σημαντικότερες αλλαγές στο δημόσιο ειδικά μετά την πανδημία.

Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές όλων μας συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου Τομέα. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στην διαχείριση της πανδημίας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊου και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών. Τώρα που βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα λαμβάνουμε εξίσου όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη επαναλειτουργία του Δημοσίου Τομέα τηρώντας πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων με τηλεργασία, ο οποίος καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και σήμερα προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% ενώ ψηφίστηκε πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο για παγίωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο καλύπτοντας έτσι το νομοθετικό κενό που υπήρχε. Η επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών που πραγματοποιούνται ψηφιακά κινείται στην ίδια κατεύθυνση όπως επίσης και η αύξηση των υπηρεσιών που λαμβάνουν χώρα κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού μεταξύ πολίτη και φορέα. Ειδικό βάρος κατέχει επίσης η επιμόρφωση και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης το οποίο με την συνεργασία της Microsoft θα εμπλουτίσει τις ψηφιακές δεξιότητες 5.000 συνολικά ωφελούμενων δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της νέας Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπηρεσιών των Υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποδειγματικά άριστη συνεργασία του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. με τη γαλλική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης να πρωτοστατεί στον τομέα αυτό. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα εποχή προκλήσεων και δεν μπορεί να μείνει πίσω. Δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια.

 

Και ως απλός πολίτης αλλά και ως Υπουργός θα έχετε αντιληφθεί πως τα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών είναι αυτά που προκαλούν δυσφορία και πολλές φορές αγανάκτηση. Κατά πόσο είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να αγαπήσει τον πολίτη και το αντίστροφο;

Στόχος της κυβερνητικής μας πολιτικής και βασική προεκλογική μας δέσμευση αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου Τομέα και η μετεξέλιξή του σε μια υγιή επιχείρηση που θα παρέχει υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες προς τον πολίτη αφενός και θα αποτελεί πυλώνα στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας αφετέρου. Απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο ανασύνταξης του Δημοσίου Τομέα με επίκεντρο τον πολίτη αλλά και τον δημόσιο υπάλληλο καθώς αμφότεροι έχουν υποφέρει για χρόνια τώρα από το παγιωμένο κλίμα απαξίωσης και εξισωτισμού που έχει διαποτίσει την Δημόσια Διοίκηση. Σταδιακά επιχειρούμε να ανασκευάσουμε αυτήν την πραγματικότητα και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για το σύνολο του Δημοσίου Τομέα. Θεωρώ ότι η πανδημία ήταν ένα μεγάλο τεστ που απέδειξε ότι με την υπεύθυνη συνεργασία όλων μπορούμε να έχουμε και αποτελεσματικές και αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χώρας μας έλαβε τα εύσημα για την διαχείριση της πανδημίας διεθνώς. Επομένως το δυναμικό υπάρχει και θα αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο για να αποδώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τα “καλά” της πανδημίας ήταν ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημοσίου που έφερε την ταυτόχρονη διευκόλυνση των πολιτών που έδειξαν πως “αγαπούν την τεχνολογία’ περισσότερο από τα “κισέ”. Πιστεύετε ωστόσο πως μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εφαρμόσουν στην πράξη τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού; Θα υπάρξει ταυτόχρονος “εκσυγχρονισμός των γνώσεων τους”;

 Το ζητούμενο για τον πολίτη είναι να εξυπηρετείται με το μικρότερο δυνατό κόστος σε χρόνο, χρήμα και γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της υπηρεσίας. Η φιλοσοφία και η πρακτική των ηλεκτρονικών ραντεβού κινείται στον άξονα αυτόν εξασφαλίζοντας επιπροσθέτως την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς η χώρα κινείται ακόμα σε ρυθμούς πανδημίας βελτιώνοντας παράλληλα τον προγραμματισμό του όγκου του διοικητικού έργου. Η διαδικασία των ηλεκτρονικών ραντεβού εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και στην δέσμη μέτρων επιμόρφωσης και ψηφιακής εκπαίδευσης του ανθρωπίνου δυναμικού της προκειμένου να εισαχθεί ομαλά στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.      

  

Φάκελος: τοπική αυτοδιοίκηση! Η απλή αναλογική αποτελεί πλέον παρελθόν. Καταρχήν θέλουμε να μας πείτε την προσωπική σας άποψη για το πόσο κακό τελικά έκανε αυτό το νομοσχέδιο στις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα στην διοίκηση τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών.

 Η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε μετά την εκτρωματική αυτή νομοθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σωρεία δεινών στον τρόπο διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης που ουσιαστικά οδήγησε σε ακυβερνησία την πλειονότητα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας και φυσικά δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα των τελικών αποδεκτών αυτής που είναι οι δημότες. Και δεν πρόκειται για προσωπική μου άποψη, αν και ως Νέα Δημοκρατία όντας τότε στην αντιπολίτευση, είχαμε εκθέσει πολλάκις τις αστοχίες και την ελαττωματική φιλοσοφία του νόμου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Πρόκειται για μια άποψη που διαμορφώθηκε από το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών οι οποίες συλλήβδην ζητούσαν, απαιτούσαν μάλιστα από την Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Εσωτερικών την εξεύρεση ενδιάμεσων λύσεων προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν διοίκηση και να παράγουν διοικητικό αποτέλεσμα καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, αδύναμοι να εφαρμόσουν τα προεκλογικά τους προγράμματα εγκλωβισμένοι σε μικροπολιτικούς εκβιασμούς. Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής επαναφέραμε την κανονικότητα και την δημοκρατικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το δικαίωμα στον δημότη να απολαμβάνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που δικαιούται. 

 

Υπουργέ ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος δήμος. Εδώ και λίγα χρόνια παρά τα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει έχει και το Παρατηρητήριο. Καταρχήν πόσο βοήθησε η εφαρμογή του παρατηρητηρίου τον Δήμο Αχαρνών;

Ο Δήμος Αχαρνών βρίσκεται σε ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Εσωτερικών από το 2016. Εντούτοις, μόλις τα τελευταία τρία (3) έτη αποδεσμεύτηκαν πόροι από το Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης προς το Δήμο. Ειδικότερα, από το 2019 μέχρι σήμερα ο Δήμος Αχαρνών έχει χρηματοδοτηθεί με περίπου 14,5 εκατ. € για την πληρωμή υποχρεώσεων κυρίως από δικαστικές αποφάσεις και απαλλοτριώσεις. Επιπλέον, για το 2021 ο Δήμος έχει τη δυνατότητα μέσω Προγραμματικής Συμφωνίας Οικονομικής Υποστήριξης που έχει συνάψει με το Υπουργείο Εσωτερικών, να αντλήσει το ποσό των 14,7 εκατ. € όχι μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεων αλλά και για τη χρηματοδότηση δαπανών με σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο (χρηματοδότηση κοινωνικής πολιτικής, μελέτες οδοποιίας, συντήρηση τοπικών υποδομών κτλ). Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η χρηματοδότηση συνδέεται με την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων στη λειτουργία του Δήμου, παρεμβάσεων οι οποίες εκτιμούμε θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης και της οικονομικής του λειτουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται η υποχρέωση για σύσταση και  ουσιαστική λειτουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο, με ταυτόχρονη υποχρέωση κατάρτισης προγράμματος ελέγχων για τα έτη 2021 και 2022, η αναχρηματοδότηση του δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η εισαγωγή συστήματος μηχανογραφημένης αποθήκης των αποθεμάτων (αναλώσιμα, ανταλλακτικά και καύσιμα), η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 4752/2020 αλλά και η υλοποίηση του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής για την άρση απαλλοτρίωσης κοινωφελών χώρων εκπαίδευσης συνολικού εμβαδού 120 στρεμμάτων, οι οποίοι δεν χρειάζονται σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου, ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η ολοκλήρωση της αναδοχής οφειλών των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων έτσι ώστε ο Δήμος να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να επικεντρώσει στα τρέχοντα ζητήματα και υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, έχουν δοθεί στο Δήμο τα απαραίτητα εργαλεία για την οικονομική του εξυγίανση και είναι στο χέρι του να τα αξιοποιήσει.

 

Όλοι βλέπουν τον Υπουργό Εσωτερικών ως τον “Άγιο Βασίλη” με τα δώρα των Δήμων. Για τον Δήμο Αχαρνών έχουμε δει πως έχετε πραγματοποιήσει αρκετές συσκέψεις. Έχετε να μας πείτε κάτι ευχάριστο όσο αφορά το κομμάτι των έργων που προβλέπονται γι αυτόν;

 Ο Δήμος Αχαρνών έχει ήδη ενταχθεί στο μεγαλύτερο μέρος των προσκλήσεων που αφορούν το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, με έργα ύψους περίπου 5.500.000 ευρώ, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις. Εκτός αυτών έχουν κατατεθεί προτάσεις και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους περίπου 27.000.000 ευρώ με σκοπό την αστική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση του Δήμου οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της  αξιολόγησης ενώ το πλαφόν που έχει οριστεί για το Δήμο είναι 25.000.000€.

 

Φυσικά το ίδιο θα θέλαμε να ρωτήσουμε και για τον Δήμο Φυλής, που αν και παρατηρούμε έναν οργασμό κατασκευών, τι είναι στα σκαριά από το υπουργείο σας;

Για τον Δήμο Φυλής ήδη από το προηγούμενο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους περίπου 8.000.000€ με κύρια στόχευση την αντιπλημμυρική προστασία, την ανέγερση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου στα Άνω Λιόσια αλλά και την βελτίωση και μείωση απωλειών πόσιμου νερού. Όσον αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έχουν ήδη ενταχθεί δύο έργα ύψους 8.300.000 ευρώ περίπου τα οποία αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, την προμήθεια ψηφιακών υδρόμετρων και την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου, ενώ βρίσκονται και προς αξιολόγηση προτάσεις ύψους περί τα 39.000.000 ευρώ, με πλαφόν τα 18.000.000 για τον συγκεκριμένο Δήμο, αφαιρουμένων των ήδη ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και Αντώνης Τρίτσης, ήτοι, υπόλοιπο προς ένταξη 2.000.000€. Σχετικά τώρα με το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 2.036.481 ευρώ.

 

Κλείνουμε με την ερώτηση που οι περισσότεροι θα έκαναν σ’ εσάς: Πότε πιστεύετε πως θα έχουμε εκλογές;

 Εθνικές εκλογές όπως έχουμε πολλάκις τονίσει και δια στόματος και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνουν στον προβλεπόμενο πολιτικό χρόνο, ήτοι στο τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αν μη τι άλλο άτοπη και δεν προάγει διόλου τον δημόσιο διάλογο. Αντίθετα τον αποπροσανατολίζει. Αυτήν την στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα τραύματα που άφησε πίσω της το παρατεταμένο κύμα της πανδημίας και να επαναφέρουμε την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του κυβερνητικού μας έργου, αυτό για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν άλλωστε οι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι το μείζων τώρα γιατί είναι μια συνολική προσπάθεια που χρειάζεται την υπεύθυνη συμμετοχή και συνεργασία όλων των δυνάμεων της χώρας. Μηδενός εξαιρουμένου.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ PARNES NEWS

 

Ετικέτες: Δήμος ΑχαρνώνΔήμος ΦυλήςΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΕθνικό Κέντερο Δημόσιας Διοίκησης και ΑυτοδιοίκησηςΕκλογέςΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΣυνέντευξη Parnes NewsΥπουργός Εσωτερικών