ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “ΤοManifesto” και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη. Στ. Καλαφάτης: «Η σταθερότητα αποτελεί εθνική αναγκαιότητα»

                                                                     Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “ΤοManifesto” και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη.

Στ. Καλαφάτης: «Η σταθερότητα αποτελεί εθνική αναγκαιότητα»

«Διανύουμε μια περίοδο που η σταθερότητα αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Απαιτεί προπάντων -εξαιτίας των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων και των τουρκικών απειλών- να μην μείνει η χώρα ούτε για μια μέρα χωρίς ισχυρή Κυβέρνηση», επισημαίνει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα “ToManifesto” και την δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο Στ. Καλαφάτης χαρακτηρίζει την απλή αναλογική «βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας» και υπογραμμίζει: «Δυστυχώς, με  την απλή αναλογική, με τη βόμβα αυτή στα θεμέλια της σταθερότητας, φαίνεται πως οι επόμενες εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά στη συγκρότηση υπηρεσιακής Κυβέρνησης, για τη διενέργεια νέων εκλογών. Θα βρεθούμε έτσι για περίπου ένα μήνα χωρίς εκλεγμένη Κυβέρνηση και για πολύ περισσότερο σε εκλογικές διαδικασίες. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής με πλειοψηφία των δύο τρίτων, από 200 δηλαδή βουλευτές, έτσι ώστε να εφαρμοστεί -σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος- από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές. Γι΄αυτό ακριβώς -όπως είπε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλαγή εκλογικού νόμου μπορεί γίνει μόνο αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές».

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο  Στ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «Το ζήτημα είναι σοβαρό και οφείλουμε να κινηθούμε -όπως από την αρχή ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός- σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός στη διερεύνηση της υπόθεσης  με θεσμικό τρόπο, ώστε να μην μείνει καμιά σκιά, και αφετέρου σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει διττό στόχο: Να διασφαλίζει λογοδοσία, αλλά να υπηρετεί και την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας».

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ολοκληρώνεται σύντομα και θα δούμε όλοι μια σημαντική διαφορά στις καθημερινές μετακινήσεις μας. Θα πούμε επιτέλους «έγινε πράξη» και όχι ζωγραφική στον μουσαμά». Ενώ χαρακτηρίζει τα 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 «μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που εξαρτάται από πολλούς. Την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους Δήμους της πόλης, τους εμπλεκόμενους επενδυτές», υπενθυμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πως ό,τι είπε το έκανε, ότι λέει το κάνει».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο με την 86η Διεθνή Έκθεση. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, στην μετά-covid εποχή, είχε την επιτυχία που περιμένατε;

Οι 45.000 επισκέπτες που -όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ- που βρέθηκαν στον χώρο της μόνον για το πρώτο Σαββατοκύριακο, είναι η απάντηση ως προς το ένα σκέλος, αυτό της συμμετοχής του κόσμου. Το ότι τα επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ επιχειρήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων –τιμώμενης Χώρας της 86ης ΔΕΘ- και ελληνικών εταιρειών, ξεπερνούν τα 600 και προγραμματίστηκαν με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, είναι η απάντηση στο δεύτερο σκέλος, όσον αφορά τον “εμπορικό” απολογισμό της. Σκεφτείτε ότι κλείνονται, συνεχώς, εκτός προγράμματος συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη των ΗΑΕ, ότι τα περίπτερα 2, 3, 8, και 16 όπου χτυπά ο παλμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς είναι εκεί τα περίπτερα των Επιμελητηρίων και 320 επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, αντιλαμβάνεστε ότι αναμένουμε να βρεθούμε στα status του 2019. 

Πρόσφατα παρουσιάσατε τα τριάντα και πλέον (30+) έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης έως το 2030. Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο και γιατί;

Πρώτ’ απ΄ όλα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ολοκληρώνεται σύντομα το μετρό και θα δούμε όλοι μια σημαντική διαφορά στις καθημερινές μετακινήσεις μας. Θα πούμε επιτέλους «έγινε πράξη» και όχι ζωγραφική στον μουσαμά. Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι χρονοβόρες  διαδικασίες για μια σειρά μεγάλα έργα. Μπαίνουν σύντομα ανάδοχοι στο Flyover και τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο. Υπογράφηκε η σύμβαση για την οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό. Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού. Χωροθετήθηκε το Ογκολογικό Νοσοκομείο και προχωρά ο σχεδιασμός για το νέο Παιδιατρικό.  Έχουν όμως ιδιαίτερη σημασία και οι ρυθμίσεις που δεν αφορούν μεγάλα έργα, αλλά το αυτονόητο. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι λύθηκε το πρόβλημα καθαρισμού του Θερμαϊκού, καθώς και το πρόβλημα 400 οικογενειών στα Μετέωρα. Και, ναι, αισθάνομαι χαρά που συνέβαλα.

Είστε αισιόδοξος για την υλοποίηση τους; Χρειάζεται ένας πολυεπίπεδος σχεδιασμός καθώς αφορά σε πολλούς και διαφορετικούς  τομείς όπως οι υποδομές, η υγεία, η επιχειρηματικότητα κ.ά.

Πράγματι 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που εξαρτάται από πολλούς. Την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους Δήμους της πόλης, τους εμπλεκόμενους επενδυτές. Όλοι όμως είμαστε σήμερα στην ίδια γραμμή, με την ίδια ζέση, την ίδια ένταση προσπαθειών, το ίδιο όραμα, για την εικόνα και την προοπτική της πόλης. Και αυτό είναι σπουδαίο και εξαιρετικά σημαντικό. Όπως και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πως ό,τι είπε το έκανε, ότι λέει το κάνει. Και με αυτά τα δεδομένα ναι, μπορούμε να αισιοδοξούμε και να φιλοδοξούμε για την πόλη μας.

Πως θα συμμετέχει η Θεσσαλονίκη στο Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας;

Ενόψει ακραίων σεναρίων σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια, η Ελλάδα κινείται  σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, έχει ήδη διπλασιάσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Δεύτερον, αναπτύσσει δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη μπει σε εφαρμογή σχέδιο με κίνητρα και αντικίνητρα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ εξετάζεται και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες ανάλογο σχέδιο για την ιδιωτική κατανάλωση. Όσον αφορά το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, συμμετέχουμε ήδη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση: Μειώσαμε την κατανάλωση ενέργειας και φροντίζουμε να μειώνουμε συνεχώς το ενεργειακό μας αποτύπωμα με διάφορες δράσεις. Επίσης, ο ένας μετά τον άλλον, οι Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης και οι Δήμοι ανακοινώνουν κι αυτοί μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πως κρίνετε την μέχρι σήμερα στάση της αντιπολίτευσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων;

Το ζήτημα είναι σοβαρό και οφείλουμε να κινηθούμε -όπως από την αρχή ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός- σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός στη διερεύνηση της υπόθεσης  με θεσμικό τρόπο, ώστε να μην μείνει καμιά σκιά, και αφετέρου σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει διττό στόχο: Να διασφαλίζει λογοδοσία, αλλά να υπηρετεί και την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εντοπίζοντας διαχρονικές παθογένειες και καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Βεβαίως, ήταν αναμενόμενο να σηκώσει ντόρο η Αντιπολίτευση. Οι ύβρεις όμως, οι ακρότητες, οι γενικεύσεις, οι ανεύθυνοι  παραλληλισμοί με ηγέτες όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν δεν αποδεικνύουν παρά μόνο θλιβερό κατάντημα. Ότι δεν ψάχνουν παρά μόνο πόλωση και διχασμό. 

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού ενόψει της προσφυγής στις κάλπες. Έχει, ωστόσο, ανοίξει έντονα η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον κ. Μητσοτάκη να ρίχνει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η άποψη σας;

Διανύουμε μια περίοδο που η σταθερότητα αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Απαιτεί προπάντων -εξαιτίας των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων και των τουρκικών απειλών- να μην μείνει η χώρα ούτε για μια μέρα χωρίς ισχυρή Κυβέρνηση. Δυστυχώς, με  την απλή αναλογική, με τη βόμβα αυτή στα θεμέλια της σταθερότητας, φαίνεται πως οι επόμενες εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά στη συγκρότηση υπηρεσιακής Κυβέρνησης, για τη διενέργεια νέων εκλογών. Θα βρεθούμε έτσι για περίπου ένα μήνα χωρίς εκλεγμένη Κυβέρνηση και για πολύ περισσότερο σε εκλογικές διαδικασίες. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής με πλειοψηφία των δύο τρίτων, από 200 δηλαδή βουλευτές, έτσι ώστε να εφαρμοστεί -σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος- από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές. Γι΄αυτό ακριβώς -όπως είπε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλαγή εκλογικού νόμου μπορεί γίνει μόνο αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.