ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 22 Μαΐου, η 1η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, υπό την προεδρεία του Υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. Θανάσης Ξηρός, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Δημήτρης Στεφάνου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας.

Τα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση ήταν: η Νέα Δημοκρατία, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Κ.Κ.Ε., ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Μετά από συζήτηση και γνώμη όλων των παρισταμένων κομμάτων αποφασίστηκε:

– Η κατανομή του χρόνου προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, να γίνει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου.
– Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στον τρόπο εμφάνισης των υποψηφίων βουλευτών, καθώς δεν θα υπάρξει σταυροδοσία και να μεριμνήσουν τα κόμματα ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες δεοντολογίας, πάντα υπό την εποπτεία των Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
– Τα κόμματα αποδέχτηκαν σημαντική μείωση της προβλεπόμενης εκλογικής επιχορήγησης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε:

«Σήμερα συνήλθε σε 1η συνεδρίαση η διακομματική επιτροπή για να καθορίσει τον τρόπο κατανομής του χρόνου προβολής και διαφήμισης των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Στην ΕΡΤ που διοργανώνει κάποιες ειδικές εκπομπές και στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αποφασίστηκε, ο τρόπος κατανομής να γίνει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Η δεύτερη απόφαση αφορά το ζήτημα της ισχύος ή μη της ειδικής πρόβλεψης στη νομοθεσία, που επιβάλει περιορισμούς στον τρόπο εμφάνισης των υποψήφιων βουλευτών. Επειδή στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν προβλέπεται σταυροδοσία, αλλά λίστα, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι περιορισμοί αυτοί εξ αντικειμένου και στη θέση τους θα ισχύσουν οι κανόνες δεοντολογίας που απορρέουν από το πνεύμα και τον σκοπό της συγκεκριμένης διάταξης.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων: Αυτή που προβλέπεται, αυτή που απέμεινε από την ετήσια χρηματοδότηση για τις εκλογές αυτές. Η διακομματική επιτροπή δέχτηκε μία σημαντική μείωση του προβλεπόμενου ποσοστού ή ποσού τελικά της χρηματοδότησής τους. Θέλω τελειώνοντας να τονίσω και να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων για το πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας και πολιτικής ευθύνης που έδειξαν. Διευκολύνουν πάρα πολύ τη δικιά τους αποστολή και φυσικά διευκολύνουν και το έργο του Υπουργείου.

Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η ρύθμιση των εκλογικών διαδικασιών είναι της ευθύνης των κομμάτων, τα οποία πιστεύω ότι θα δείξουν και σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να έχουμε μία ομαλή, αντάξια των κοινοβουλευτικών μας παραδόσεων διεξαγωγή των εκλογών.

Θέλω να υπογραμμίσω τη διάθεση συνεννόησης των κομμάτων. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω το κλίμα που προδικάζει ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών και ομαλή διαδικασία, αλλά και να τονίσω με ιδιαίτερη χαρά και λόγω της ιδιότητάς μου, ότι η χώρα μας βιώνει καλούς οιωνούς αυτού που ονομάζουμε πλουραλιστική δημοκρατία.»

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για το ποσό που θα λάβουν τα κόμματα ως χρηματοδότηση, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να τα υπολογίσουμε με βάση κάποιους συντελεστές. Το ποσό που προορίζονταν και προβλεπόταν ήταν κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια ευρώ για όλους. Αυτό το ποσό θα υποστεί μία σημαντική μείωση, με τη συναίνεση των κομμάτων. Καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό των εκλογικών δαπανών και θα σας ανακοινωθεί. Επί τη ευκαιρία, θέλω να σας δηλώσω, ότι ο προϋπολογισμός για τις εκλογές αυτές είναι μειωμένος περίπου – ίσως και περισσότερο – από 30%, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ανάλογα με την κατανομή που θα κάνουμε θα υπολογίσουμε και το ποσό αυτό. Πάντως τα κόμματα – αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα – δέχτηκαν μία σημαντική, δραστική θα έλεγα μείωση του ποσοστού που θα μπορούσαν θεωρητικά να πάρουν.»

Σε ερώτηση για τους όρους και τους κανόνες που θα διέπουν την προβολή των υποψηφίων ο κ. Μανιτάκης απάντησε:

«Πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Να μην υπάρχει εύνοια συγκεκριμένων υποψηφίων ή αποκλεισμοί. Στοιχειώδεις κανόνες ίσης μεταχείρισης πρέπει να τηρηθούν. Την ευθύνη όμως της τήρησης αυτών των κανόνων δεοντολογίας την αναλαμβάνουν τα ίδια τα κόμματα, με αυτοδέσμευση και φυσικά υπό την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ελπίζω να εξειδικεύσει τους κανόνες αυτούς.»

Κλείνοντας ο κ. Μανιτάκης πρόσθεσε πως τα συμφωνηθέντα της διακομματικής επιτροπής θα ενσωματωθούν σε υπουργικές αποφάσεις, ενώ για το θέμα της προβολής των υποψηφίων θα υπάρξει ανάλογη συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει στη διάθεση των κομμάτων και εφόσον προκύψει κάποιο ζήτημα θα συνέλθει εκ νέου η διακομματική επιτροπή.