ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ mr. A. GUTERRES

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr

ΑΘΗΝΑ 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, κ. Antonio Guterres. Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά, το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία και σήμερα να συζητήσουμε μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, τον κύριο Γκουτιέρες όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου, κυρίως τη μεταναστευτική πολιτική, καθώς επίσης και τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι έχουμε την υποστήριξη και τη συνδρομή σε όλες αυτές τις αλλαγές και του κυρίου Γκουτιέρες και επίσης, ήταν για εμάς πολύ σημαντικό που είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε όλες αυτές τις αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Αλλαγές που, όπως και εκείνος είχε την ευκαιρία να μας εξηγήσει, συντελούνται διεθνώς και σε Ευρωπαϊκό, επίσης, επίπεδο.
Το μήνυμα είναι σαφές. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μέσα από αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνθήκες ισότιμης ένταξης των νομίμων οικονομικών μεταναστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν πολύ χρήσιμες οι συναντήσεις. Πολύ χρήσιμες οι ανταλλαγές απόψεων και βεβαίως πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του επί των αποτελεσμάτων που θα φέρουν όλες αυτές οι αλλαγές που θα θεσπιστούν σύντομα στη χώρα μας.

κ. ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ: Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία να ενημερωθώ με λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Βεβαίως, από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας το βασικό θέμα είναι αυτό του ασύλου, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από προστασία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Όμως, μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε αυτά τα θέματα του ασύλου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα ανοίγει ευρύτερα το ζήτημα , που αφορά στην αναμόρφωση του ασύλου, τη μεταναστευτική πολιτική, το ζήτημα της πολιτογράφησης και ενσωμάτωσης με σκοπό να προαχθεί η κοινωνική ισότητα.

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στη χώρα μου η πενταετής προθεσμία είναι σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια και έχει γίνει κομμάτι της ζωής. Και υπάρχει η τάση, πιστεύω, στην Ευρώπη να σταθεροποιείται η πενταετία, καθώς χώρες που είχαν περίοδο μεγαλύτερη από πέντε χρόνια την μειώνουν, και χώρες που είχαν μικρότερη τείνουν να φτάνουν στα πέντε χρόνια.

Η Πορτογαλία, όπως η Ελλάδα, έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών, ύστερα από αιώνες που αποτελούσε η ίδια χώρα αποδημίας. Και πράγματι είμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι η πολιτογράφηση και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην προώθηση της κοινωνικής ισότητας

Από την άποψη, λοιπόν, του ασύλου, που είναι δική μας αρμοδιότητα, στηρίζουμε πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά, είμαστε και πολύ χαρούμενοι που λαμβάνει χώρα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλα τα μέτρα που συζητώνται στην ελληνική κοινωνία.
Ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι ό,τι καλύτερο.