ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝ.Π.Ε ΚΑΙ Κ.Ε.Δ.Ε.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη διαβεβαίωση ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, είναι σε πλήρη ετοιμότητα εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, έλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και τον Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.

Ο κ. Μανιτάκης, αφού αναγνώρισε τη σημασία της συνεισφοράς των Δήμων και των Περιφερειών, που άλλωστε έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη των εκλογών, ανακοίνωσε μία σειρά αποφάσεων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα:
• Ο αριθμός των δικαιούχων αποζημίωσης για την εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία παραμένει ο ίδιος. Το ποσό των αποζημιώσεων όμως μειώνεται για τις περισσότερες κατηγορίες, πλην των εργαζόμενων στους δήμους, όπου θα υπάρξει μικρή αύξηση. Η συνολική πίστωση που θα διαχειριστεί το Υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Μάιο.
• Εξοικονομούνται 800.000 ευρώ για τα τηλεγραφήματα των δικαστικών αντιπροσώπων, από τους Δήμους προς το Υπουργείο Εσωτερικών (για την ανάληψη των καθηκόντων τους και για τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων), καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ενημέρωση με τηλεομοιοτυπία (fax) μέσω του Δικτύου «Σύζευξις».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στη διάθεση του Υπουργείου βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία και θα καταβληθούν σταδιακά στους δικαιούχους από τις 15 Ιουνίου, αφού πρώτα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μανιτάκης δήλωσε:

«Κάλεσα σήμερα τους προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να με πληροφορήσουν για την προετοιμασία των εκλογών, για τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες και να συζητήσουμε για τις όποιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίο να εκδηλώσει το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την αντιμετώπισή τους. Και οι δύο με ενημέρωσαν ότι οι εμπλεκόμενες με τις εκλογές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Προσβλέπω στην συνεργασία μας, προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία η για πρώτη φορά επιχειρούμενη, με τηλεομοιοτυπία μέσω του Δικτύου «Σύζευξις», ενημέρωση των εφόρων των δικαστικών αντιπροσώπων για την ανάληψη καθηκόντων από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από του Δήμους στις Περιφέρειες, γεγονός που θα επιφέρει εξοικονόμηση 800.000 ευρώ, σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Όσον αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις θα ήθελα να τονίσω πως ο αριθμός των δικαιούχων παραμένει αμετάβλητος, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο η αποζημίωση στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μειώθηκε όσο περίπου και η περικοπή του προϋπολογισμού εκλογών, εκτός από μια κατηγορία δικαιούχων, τους εργαζόμενους στους δήμους, που έγινε προσπάθεια και κατέστη δυνατή η αύξηση της αποζημίωσης.

Τέλος, από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στη διάθεσή μας οι πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία και θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους σταδιακά από τις 15 Ιουνίου μετά και την διασταύρωση των στοιχείων τους».