ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με το νέο Προεδρείο της ΚΕΔΕ

Συνάντηση με το νέο Πρόεδρο και Προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε το απόγευμα της Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου 2019, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε το προεδρείο για την πραγματική εικόνα του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και τόνισε ότι στόχος του είναι η διασφάλιση και υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους, ύστερα από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την ΕΤΕπ, καθώς και από τα ΠΕΠ και Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματισθεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ. Αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το νέο Πρόεδρο και το νέο Προεδρείο της ΚΕΔΕ θα έχει μια δημιουργική και στενότατη συνεργασία, για το καλό της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών και σημείωσε ότι, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε στον κ. Θεοδωρικάκο μια σειρά από αυτοδιοικητικά ζητήματα. Τόνισε ότι μετά τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών δεν πρέπει να ανησυχούν οι Δήμαρχοι για τα έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι. «Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσαν τα ακόλουθα:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συναντήθηκα με το νέο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον κ. Παπαστεργίου, έναν άξιο Δήμαρχο,  τον συγχάρηκα για τη μεγάλη επιτυχία του και εξέφρασα την απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μας θα είναι στενότατη και πολύ δημιουργική. Θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στην πρώτη μας συζήτηση με τον κ. Πρόεδρο και το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ συζητήσαμε μια σειρά επίκαιρα και επείγοντα θέματα. Ενημέρωσα το προεδρείο της ΚΕΔΕ για τα έργα της Αυτοδιοίκησης μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Επανέλαβα τα στοιχεία ότι τα έργα αυτά προϋπολογισμού 1,250 δισ. ευρώ στηρίζονταν σε πραγματική χρηματοδότηση μόλις 134 εκατ. ευρώ. Αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που έχει υπάρξει στον χώρο της Αυτοδιοίκησης επανέλαβα ότι ήδη είμαστε σε προχωρημένη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διασφαλίσουμε πραγματικά χρήματα, πραγματικούς πόρους για πραγματικά έργα. Επομένως θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ. Αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά τον νέο νόμο της Αυτοδιοίκησης με την ισχυρή διεύρυνση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προφανώς συμφωνούμε ότι θα επεξεργαστούμε από κοινού αυτόν τον νόμο. Θα είναι ένας νόμος που θα έχει τη σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης, θα είναι για το καλό και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και θα ανοίγει μια νέα εποχή.

Δ. Παπαστεργίου: Το μήνυμα το οποίο μας μετέφερε ο υπουργός είναι ένα, ότι δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό. Στις 15:00 μ.μ. τελειώσαμε τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου της ΚΕΔΕ και στις 16:00 μ.μ. βρεθήκαμε εδώ για να δούμε ακριβώς όλα αυτά που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση από άκρη σε άκρη. Το θέμα του «Φιλόδημου» νομίζω πως έχει ξεκαθαρίσει πλέον, με τις λύσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο.

Θα πρέπει οι συνάδελφοι δήμαρχοι να μην ανησυχούν, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα. Συζητήσαμε όμως και για ένα άλλο θέμα, το οποίο μας «καίει» ιδιαίτερα και νομίζω πως μέσω της ΕΕΤΑΑ θα μπορέσουμε κι αυτό να το τρέξουμε και είναι η ωρίμανση των μελετών.

Τα δύσκολα αλλά και τα ωραία είναι μπροστά μας και μαζί με το Υπουργείο θα δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Τ. Θεοδωρικάκος: Συγχαρητήρια και πάλι και καλή δουλειά.

Δ. Παπαστεργίου: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

Ετικέτες: ΚΕΔΕΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΕΔΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΦΙΛΟΔΗΜΟΣ