ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Συνάντηση του ΥΠΕΣ, Αντώνη Ρουπακιώτη, με τον ΠτΒ, Νίκο Βούτση

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Bουλής, Νίκο Βούτση, προκειμένου να του εγχειρίσει τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, όπως ορίζει η κοινοβουλευτική παράδοση και η Συνταγματική τάξη.

Κατά τη συνάντησή τους διημείφθησαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Νικόλαος Βούτσης: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ για την τήρηση όλης της διαδικασίας, η οποία έγινε με τρόπο που δεν υπήρξε από καμία πλευρά σκιά, ούτε καμία αίσθηση μέσα στον λαό ότι δεν έγιναν όλα άψογα, κυριολεκτικά, και περιμένω να μου εγχειρίσετε το αποτέλεσμα. Στις 10:30 θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τα άρθρα 37 του Συντάγματος και 11 του Κανονισμού της Βουλής, για να του επιδώσω τα τελικά αποτελέσματα.

Αντώνης Ρουπακιώτης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Κάναμε ό,τι περνούσε από εμάς, τα στελέχη του Υπουργείου, σε συνεργασία με την εταιρεία που ανέλαβε τη συλλογή των αποτελεσμάτων, το γραφείο του Υπουργού, για να φανούμε αξιόπιστοι στην κοινωνία και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος μου ανέθεσε να καλύψω το κενό του υπουργού κατά την προεκλογική περίοδο.

Σας παραδίδω τώρα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που φθάνουν στο 99,86%. Το εναπομένον ποσοστό οφείλεται στα τμήματα των ετεροδημοτών. Με βάση αυτά τα ποσοστά, τα οποία είναι σταθερά, απόλυτα, καταγράφεται, πρώτον, η δύναμη των κομμάτων, δεύτερον, οι έδρες που παίρνει το κάθε κόμμα, άρα δεν αλλάζει τίποτε απολύτως.

Το μόνο που απομένει είναι ότι ακόμη καταμετρώνται οι σταυροί προτίμησης στους διαφόρους υποψηφίους και οριακά εμφανίζεται λίγο μπροστά ό ένας ή λίγο ο άλλος, και αυτό όμως θα τελειώσει εντός της πρωίας ή εντός της ημέρας. Γνωρίζετε ότι έγινε ένα περιστατικό σε ένα εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια, που εκλάπη η κάλπη, αλλά αυτό το περιστατικό είχε συμβεί και στις εκλογές του 2012. Θα επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή. Επ’ ουδενί επηρεάζει ούτε τη δύναμη των κομμάτων ούτε και το ποιος θα εκλεγεί βουλευτής, αυτό το ποσοστό που απομένει. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Νικόλαος Βούτσης: Να γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας ότι ακριβώς επειδή υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία κατά νόμο για να τελεσιδικήσουν οι εκλεγόμενοι και οι εκλεγόμενες βουλευτές, στις 17 Ιουλίου είναι η ορκωμοσία της νέας Βουλής και ή στις 17 ή στις 18 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής, όπου εμείς θα παραδώσουμε για τη 18η Κοινοβουλευτική Περίοδο, έπειτα από τη σχεδόν ολοκληρωμένη τετραετή 17η Περίοδο, την οποία ολοκληρώσαμε με τη βοήθεια όλων.

Αντώνης Ρουπακιώτης: Θα σας παρακαλέσω, κύριε Πρόεδρε, να μην εκλάβετε ως εκδούλευση προς το πρόσωπό σας την τιμή με την οποία σας περιβάλλω, και όσο δύναμαι και μιας και επικοινωνώ με την κοινωνία και ασκώ ενεργά το επάγγελμά μου και όχι μόνο αυτό, και την τιμή με την οποία σας περιβάλλει όλη η ελληνική κοινωνία για τον άψογο τρόπο με τον οποίο ασκήσατε τα καθήκοντά σας. Παρακαλώ να καταγραφεί κατά λέξη.