ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2019

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη είχε ο ΓΓ Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη είχε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών κ. Μιχάκλης Σταυριανουδάκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σταυριανουδάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Είχατε την ευκαιρία με τον κ. Καχριμάνη να συζητήσετε τα προβλήματα της περιοχής;

Μιχ. Σταυριανουδάκης: Με τον κ. Καχριμάνη αλλά και με όλους τους Δημάρχους, τους περισσότερους τουλάχιστον, το υπουργείο μας έχει κάνει πολλές συναντήσεις, γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον  να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών  και άρα όσες ενέργειες πρέπει να κάνει να τις κάνει στοχευμένα  με την παρουσία μας εδώ σηματοδοτούμε το ενδιαφέρον μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Ερώτηση: Κάποτε λέγαμε ότι οι περιφερειάρχες θα είναι μικροί πρωθυπουργοί αλλά παραμένουν εξαρτημένοι από το κεντρικό κράτος. Θα κάνετε κάποιες κινήσεις για να τους ενισχύσετε;

Μιχ. Σταυριανουδάκης: Στόχος μας είναι να ενδυναμωθούν και να θωρακισθούν πρώτα οι Περιφέρειες και μέσα από αυτές οι Δήμοι, γιατί ο βραχίονας στήριξης των Δήμων είναι οι Περιφέρειες. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης το έχει εκφράσει ο [πρωθυπουργός και προεκλογικά και σύντομα θα έχει συνάντηση με όλους τους Περιφερειάρχες στο Μαξίμου.  Εναπόκειται στις προτάσεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων, ώστε να τις μετουσιώσουμε σε πράξη, μέσα στο πλαίσιο εξάντλησης των πόρων του ΕΣΠΑ, το οποίο δυστυχώς έχει πολύ χαμηλό το ποσοστό απορρόφησης, αλλά και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο μπορούμε να εκταμιεύσουμε μεγαλύτερα κονδύλια, εκμεταλλευόμενοι και το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που ήδη «τρέχει» και στο οποίο – κι εδώ – δεν έχουμε την απορροφητικότητα που θα θέλαμε, ως διοίκηση του Υπουργείου.

Ερώτηση: Τι θα γίνει με τους αυτοτελείς πόρους και τη ΣΑΤΑ;

Μιχ. Σταυριανουδάκης: Πρόθεσή μας είναι να ξαναδούμε πολλά αυτά. Δεν μπορώ να κάνω κάποια ανακοίνωση.  Ως παλιός δήμαρχος ξέρω τις ανάγκες που έχουν οι αυτοδιοικήσεις γενικότερα. Είμαστε σε ένα γόνιμο διάλογο. Θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση που θα είναι η καλύτερη για όλους. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι, οι διοικήσεις που ορκίσθηκαν σήμερα και με τις δυσκολίες που τους δημιουργούνται από την αδυναμία αυτοτελούς διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών τους, να βρουν την χρυσή τομή και γρήγορα να έχουν ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί όλους. Πρόθεση του υπουργείου πάντως είναι να μην αργεί, ούτε στα έγγραφα που είπε ο Περιφερειάρχης, ούτε στις χρηματοδοτήσεις.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Ετικέτες: Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών κ. Μιχάκλης Σταυριανουδάκης.