ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Στενή συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών για αντισεισμική προστασία δημοσίων κτιρίων και σχολείων – 22 εκατ. ευρώ για την ύδρευση των Σερρών

Τη στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, κ.κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Κώστας Καραμανλής, ύστερα από συνάντηση που είχαν, σήμερα.

Η συνεργασία επικεντρώνεται στην αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και δημοσίων κτιρίων, με βάση το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ, ώστε όλα τα ελληνόπουλα να νιώθουν ασφάλεια στα σχολεία τους.

Επίσης, ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έργο ύψους 22 εκατ. ευρώ, για την ψηφιοποίηση των υδρομέτρων και τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης στο Δήμο Σερρών. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο, που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στις Σέρρες, μέσω της αντικατάστασης τμήματος του δικτύου και σύνδεσης των δεξαμενών μεταξύ τους.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών, έχουν στενότατη, δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία. Βασική μας προτεραιότητα στην υλοποίηση του Προγράμματος έργων “Αντώνης Τρίτσης”, ενός Προγράμματος με διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι να υλοποιήσουμε, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, στα νέα σχολικά κτίρια και στην αντισεισμική, επίσης, προστασία των υπαρχόντων.

Για το σκοπό αυτό, είναι σε εξέλιξη η συνεργασία των δύο Υπουργείων και ειδικά της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, της ΚΤΥΠ, της εταιρείας του Υπουργείου Υποδομών που ασχολείται με τις κτιριακές υποδομές και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ώστε, όπως προείπα, να επιταχυνθούν τα έργα του σχετικού Προγράμματος και αυτό να φέρει ασφάλεια στην ελληνική οικογένεια για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται τα παιδιά στα σχολικά κτίρια και ασφαλώς, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης ασφάλειας, όπου αυτή υπάρχει.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την κοινή μας σύσκεψη έχει σχέση με τον Δήμο Σερρών, μία πολύ όμορφη πόλη στην Μακεδονία μας, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Μία πόλη, που έχει το ιστορικό προνόμιο να έχει γεννηθεί εκεί ο αείμνηστος ηγέτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας ηγέτης της παράταξής μας και της πατρίδας μας.

Προχωράμε μέσω του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και υιοθετούμε το αίτημα του Δήμου Σερρών, για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο, προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο κάνουμε πράξη ένα ψηφιακό σύστημα υδρομετρητών, που θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή μορφή.

Με αυτό το έργο, θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, ενώ υπάρχουν και συνοδευτικά έργα αντικατάστασης τμήματος του δικτύου και σύνδεσης των δεξαμενών μεταξύ τους, προκειμένου σε όλο το Δήμο Σερρών να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, την καλύτερη οικονομική συνθήκη της λειτουργίας του Δήμου και της υπηρεσίας ύδρευσης, προκειμένου να συμβάλουμε, με βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη της πόλης και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ένα έργο πρότυπο και παράδειγμα, για πάρα πολλές περιοχές της χώρας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Δήμαρχε για τη σημερινή μας συνεργασία, η οποία νομίζω, ότι θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, επισήμανε:

«Να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, τον Τάκη τον Θεοδωρικάκο, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης μας σήμερα. Εγώ Τάκη, θα ξεκινήσω από το Δήμο Σερρών και να πω ότι αυτό είναι πραγματικά ένα πρωτοποριακό έργο, που είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που ξεκινάει μία διαδικασία για έξυπνα υδρόμετρα. Η ψηφιοποίηση όλου του συστήματος, ένα έργο, το οποίο είναι περιβαλλοντικά φιλικό, ένα έργο το οποίο θα εξοικονομήσει νερό και ένα έργο το οποίο, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. υπουργός, στην ουσία βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, πράγμα το οποίο βρίσκεται στην απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πέρα από αυτό, όμως, μας δόθηκε η ευκαιρία με τον κ. Θεοδωρικάκο να συνεργαστούμε και σε ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την δυνατότητα αναβάθμισης και προστασίας αρκετών δημοσίων κτιρίων και προπαντός σχολείων. Μιλάμε για αντισεισμική προστασία και πρέπει, πλέον, οι οργανισμοί τους οποίους εποπτεύει και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να καθίσουμε κάτω και πολύ γρήγορα να κάνουμε τις προγραμματικές αυτές συμφωνίες, για να προχωρήσουμε και σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι, στο οποίο προΐσταται το Υπουργείο Εσωτερικών και εμείς θα ακολουθήσουμε με την συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία θα είναι πολύ εποικοδομητική. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, είπε:

«Είναι μία υπέροχη ημέρα για τις Σέρρες, γιατί σήμερα εντάσσεται στο “Αντώνης Τρίτσης” ένα έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή. Ένα καινοτόμο έργο, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Και έχω την ευτυχία και την ευλογία, θα έλεγα, να αγκαλιάζεται αυτή η προσπάθεια από τον υπουργό, τον κ. Θεοδωρικάκο, αλλά και τον απόλυτο σύμμαχο που έχουμε, τον υπουργό Υποδομών, τον κ. Καραμανλή. Πιστεύω ότι η ένταξη αυτού του καινοτόμου έργου θα δώσει πολλαπλά οφέλη και έχει ένα πολλαπλό αποτύπωμα τόσο περιβαλλοντικό όσο και ουσιαστικό για τους κατοίκους της περιοχής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υιοθέτηση αυτού του προγράμματος και η Αυτοδιοίκηση πιστεύω ότι δίνει το στίγμα του πώς μπορούμε να πάμε μπροστά».

Ετικέτες: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΣΕΡΡΕΣΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ