ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου χαιρέτισε θερμά την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την διοργάνωση της εκδήλωσης, με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», διότι, από τα αποτελέσματα της αφενός, θα οριοθετηθεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, αφού ο δημόσιος βίος, αλλά και ειδικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε ένα, εν πολλοίς, άδικο πεδίο αμφισβήτησης, αφετέρου, θα προταθούν τρόποι καταπολέμησης των όποιων φαινομένων διαφθοράς στον χώρο της. Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Αθανασίου στην εκδήλωση της ΚΕΔΕ ήταν τα ζητήματα της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στο γεγονός ότι ο δικαστής οφείλει να μην επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και να αποφασίζει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Επιπλέον, ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, όταν υποθέσεις με πολιτικό υπόβαθρο και με εμπλεκόμενα πολιτικά ή αυτοδιοικητικά πρόσωπα εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Επιπροσθέτως, ο κ. Αθανασίου απέρριψε τη γενίκευση ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι «διεφθαρμένοι», γιατί κάποιοι συνάδελφοί τους ενήργησαν με ιδιοτέλεια. Ο ίδιος τόνισε ότι, η έννοια «επίορκος», θα έπρεπε να αποφεύγεται ως επιθετικός προσδιορισμός, διότι προσιδιάζει μόνο σε όσους έχουν αμετάκλητη δικαστική απόφαση σε βάρος τους και ότι με τον τρόπο που χρησιμοποιείται παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αντίθετος στο να τίθεται κάποιος δημόσιος υπάλληλος σε αργία μόνο με την άσκηση ποινικής δίωξης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Δεκεμβρίος 2010) με αντικείμενο τις υποθέσεις «Χρηματιστήριο», «SIEMENS» και «Βατοπαίδι». Τότε, το 83,4% «δεν πίστευε καθόλου ή μάλλον καθόλου» ότι θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Σήμερα, σημείωσε ο κ. Αθανασίου, μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καταργήσεως της βουλευτικής ασυλίας και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά το ποσοστό έχει μειωθεί στο 47%. Το 2010, σημείωσε, το 74,4% «δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση θα πατάξει τη διαφθορά». Σήμερα, «δεν το πιστεύει» το 50%.
Τέλος, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου και ότι για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρειάζονται: (α) Ο σεβασμός της Πολιτείας, η οποία πρέπει να αναγνωρίζει, τη συνταγματική θέση και την κοινωνική αποστολή της. (β) Ηρεμία, ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της. Προς τούτο διαμορφώνονται, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, νομοθετικές ρυθμίσεις και Επιτροπές που εξετάζουν ζητήματα απλούστευσης διαδικασιών και κατοχύρωσης των αναγκαίων ενεργειών των Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι, η ένταξη νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων, η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, η ενίσχυσή των πόρων τους μέσα από την είσπραξη των τελών, η σύμπραξη και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αναδιάρθρωση των νομικών προσώπων και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, είναι καθοριστικοί παράγοντες στην περαιτέρω λειτουργία των ΟΤΑ, με γνώμονα τον πολίτη και με πίστη στις αξίες της ελληνικής κοινωνίας και στις παραδόσεις του πολιτικού πολιτισμού της χώρας.