ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

“Σταθερή στήριξη των πληγέντων”. Άρθρο του ΑνΥΠΕΣ, Στέλιου Πέτσα, στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (12.3.2021)

Οι υλικές καταστροφές στην Θεσσαλία από τους δίδυμους ισχυρούς σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου ήταν μεγάλες. Όμως, ενεργοποιηθήκαμε άμεσα, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι εθελοντές, για να συνδράμουμε τους σεισμοπαθείς.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή, ενώ ως Υπουργείο Εσωτερικών θέσαμε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών. Στο πλαίσιο του σχεδίου πολιτικής προστασίας «Εγκέλαδος» ξεδιπλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1ον: Στέγαση. Πέραν των ξενοδοχείων που έχουν ήδη διατεθεί μέσω μίσθωσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και των σκηνών που βραχυπρόθεσμα χρειάστηκαν στην αρχή, τακτοποιείται η προσωρινή στέγαση σε τροχόσπιτα και οικίσκους όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα. Όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και κατά την επίσκεψή μου στις πληγείσες περιοχές, η δημιουργία ενός οικισμού από οικίσκους απαιτεί κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Δεν πετάξαμε κοντέινερς στη λάσπη. Αντίθετα, φροντίσαμε να γίνει χωροθέτηση, παροχή ρεύματος, νερού και αποχέτευσης, προκειμένου οι συμπολίτες μας που θα στεγαστούν εκεί να έχουν ανθρώπινες συνθήκες. Οι δήμοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες και από την Τρίτη άρχισε η τοποθέτηση οικίσκων, που είναι μόνο μέρος της λύσης του προβλήματος της στέγασης. Εξηγήσαμε, τόσο εγώ όσο και ο συναρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, ότι υπάρχει και το εργαλείο της επιδότησης ενοικίου για όσους το επιθυμούν. Για τη μόνιμη, βέβαια, αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος, προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή με 80% κάλυψη του κόστους από την Πολιτεία και 20% χορήγηση άτοκου δανείου στους πληγέντες.

Όσον αφορά στα σχολεία, δόθηκαν λύσεις με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως για παράδειγμα στο σχολείο του Δαμασίου, όπου μετά την επικοινωνία μας με το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ, βρέθηκε η λύση προσωρινής μεταφοράς στο Διεθνές Σχολείο στο γειτονικό Νατοϊκό στρατόπεδο στον Τύρναβο. Η μόνιμη λύση που ήδη δρομολογείται είναι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, η άμεση κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από εταιρία του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχα κινηθήκαμε στην Ελασσόνα και στο Ζάρκο Τρικάλων.

2ον: Κοινωνική προστασία. Το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται δίπλα στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές και φροντίζει για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσής τους και για την αποζημίωση της οικοσκευής τους (από 600 έως 6.000 ευρώ). Έτσι, όπως είχα προαναγγείλει κατά την επίσκεψή μου το Σάββατο στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενέκρινα ήδη από την Δευτέρα 8 Μαρτίου συνολική επιχορήγηση 900.000 ευρώ για τους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.

3ον: Υποδομές. Το Σάββατο που επισκέφθηκα την περιοχή, εντός δηλαδή λίγων ημερών από τον σεισμό, επισκευάστηκε η γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού από συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, όπως ιδίως η κατασκευή της γέφυρας στο Βλαχογιάννι και του οδικού δικτύου της περιοχής.

Ενωμένοι, με σχέδιο, προχωρούμε το έργο της αποκατάστασης. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός και να βγούμε, όλοι μαζί, ακόμη πιο δυνατοί.