ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

“Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες της κρίσης – Η πολιτεία χρωστάει στη Μακεδονία”

Έκκληση για ενότητα σε όλους τους Έλληνες απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του, στην ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι». Κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να στηρίξουν τον αγώνα της κυβέρνησης για οικονομική ανάκαμψη, γιατί το χρειάζονται όλοι οι Έλληνες ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, οι συνέπειες της οποίας, όπως σημείωσε, δοκίμασαν τις αντοχές τους. Τόνισε, επίσης, ότι από αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να λείψουν οι Έλληνες του εξωτερικού και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κατοχυρώσει νομοθετικά το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών που είναι Έλληνες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να ψηφίζουν από τον τόπο που κατοικούν.

Παράλληλα, μετέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας πως «το ενδιαφέρον του είναι πατριωτικό, ουσιαστικό και μεταρρυθμιστικό» και ανακοίνωσε ότι το επόμενο Σάββατο από το βήμα της 84ης ΔΕΘ το επόμενο Σάββατο, θα εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο, επιχειρησιακό, αναπτυξιακό και στρατηγικό πρόγραμμα που θα αφορά όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να αναμορφώσουν την περιοχή. Μεταξύ αυτών το πιο «εμβληματικό» -όπως το χαρακτήρισε- περιλαμβάνεται η μεγάλη ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και η ανάδειξή της σ’ ένα μεγάλο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, σε συνδυασμό με την απόδοση στους Θεσσαλονικείς δεκάδων στρεμμάτων για πράσινο και αναψυχή.

Πεποίθηση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι η Μακεδονία μπορεί  να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα θητεία του θα συμβάλλει καθοριστικά  στην κατεύθυνση αυτή.

Ο χαιρετισμός του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Είναι ξεχωριστή  τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι απόψε στη Θεσσαλονίκη στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και των περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να μην είναι παρών στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη της Μακεδονίας μας. Ενός ανθρώπου ο οποίος για να πάρει 62% από τον πρώτο γύρο, στις τελευταίες εκλογές είναι προφανές ότι έχει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών -γυναικών και ανδρών πολιτών κάθε ηλικίας της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας- για να συνεχίσει ένα δημιουργικό έργο, το οποίο οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή και στη διαμόρφωση ενός καλώς εννοούμενου πατριωτισμού των Ελλήνων, των Μακεδόνων, που κατοικούν σε αυτήν την πανέμορφη περιοχή της πατρίδας μας. 

 Και δεν έχω καμία αμφιβολία κύριε Περιφερειάρχα, ότι η τετραετία που ξεκινά σήμερα θα είναι η πιο γόνιμη και η πιο δημιουργική. 

 Φίλες και  φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, όλοι γνωρίζετε το πραγματικό ενδιαφέρον, την ευαισθησία και την προσωπική δουλειά του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Μακεδονία μας, για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, για κάθε γωνιά της μακεδονικής γης. Γνωρίζετε ότι αυτό το ενδιαφέρον είναι πραγματικό, είναι πατριωτικό, είναι ουσιαστικό, είναι μεταρρυθμιστικό. Μόλις χθες ήταν εδώ ο Πρωθυπουργός της χώρας, συζήτησε για αρκετές ώρες με τους παραγωγικούς και τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και το επόμενο Σάββατο θα κάνει μία ομιλία η οποία ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο, επιχειρησιακό, αναπτυξιακό στρατηγικό πρόγραμμα, που θα αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις. 

Η πιο εμβληματική και η πιο κοντινή –αν θέλετε- ίσως είναι η μεγάλη ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η ανάδειξή της σε ένα μεγάλο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, σε συνδυασμό με την απόδοση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής δεκάδων στρεμμάτων για πράσινο και την αναψυχή των πολιτών. Αλλά και ένα σύνολο έργων τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να αναμορφώσουν την περιοχή. 

Το χρωστάει αυτό η ελληνική πολιτεία στην αληθινή Μακεδονία, τη Μακεδονία μας, η οποία, κύριε Περιφερειάρχα και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη χώρα. 

Το μεγάλο της πλεονέκτημα, αναμφίβολα, είναι η Θεσσαλονίκη μας. Το λιμάνι της, η γεωγραφική και γεωστρατηγική της θέση, που μπορούν να αναδείξουν την πόλη αυτή και την ευρύτερη περιοχή,  σε κέντρο Βαλκανίων και σε μια περιοχή η οποία είναι πραγματικά η οικονομική καρδιά της χώρας. Πέρα από τα συναισθήματά μας, μπορεί να αποτελέσει και τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της πατρίδας μας συνολικά. 

Σε αυτόν τον αγώνα όλοι οι Έλληνες τα τέσσερα επόμενα χρόνια αξίζει να είμαστε ενωμένοι.

 Κυρίες και κύριοι είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Είμαστε πολύ λίγοι για να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε μία γροθιά τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να πάμε την πατρίδα μας πολύ πιο ψηλά, γιατί το αξίζουμε όλοι και το χρειαζόμαστε. Το χρειάζεται η Ελλάδα ύστερα από δέκα χρόνια μιας πολύ μεγάλης, μιας πολύ δύσκολης κρίσης που δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και της ίδιας της πατρίδας μας. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. 

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είναι μαζί μας και τα αδέλφια μας σε όλη τη γη. Θα είναι οι Έλληνες του παγκόσμιου ελληνισμού, διότι ανασυγκρότηση της Ελλάδας χωρίς την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού δεν μπορεί να γίνει. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών που είναι Έλληνες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε όλη τη γη, να ψηφίζουν και να είναι μαζί μας στις αποφάσεις για το αύριο της Ελλάδας, θα το διευκολύνουμε με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Είναι ισχυρή και σταθερή η απόφαση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, και δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι θα γίνει πράξη. 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, φίλε Απόστολε, γνωρίζεις πολύ καλά ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το σύνολο της Κυβέρνησης θα είναι άριστη, θα είναι πολύ δημιουργική και αποτελεσματική και προσωπικά, μαζί με όλους τους συμπολίτες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, περιμένουμε αυτή η θητεία σου θα είναι η καλύτερη. Και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλεις όλες οι περιφέρειες αυτήν την τετραετία να πάνε πιο ψηλά.

 Σας ευχαριστώ πολύ»

 

 

 

Ετικέτες: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣΜΑΚΕΔΟΝΙΑΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ