ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου

Συνεδρίασε την Πέμπτη 27 Απριλίου, υπό την Υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών, καθηγήτρια κ. Καλλιόπη Σπανού, η Διακομματική Επιτροπή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η κ. Σπανού άκουσε και κατέγραψε τις προτάσεις των εκπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα υπηρετήσει στο ακέραιο τον θεσμικό του ρόλο προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με την ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας καταβολής, τόσο του ποσού που εκκρεμεί από την τακτική χρηματοδότηση του 2023, όσο και του ποσού της έκτακτης χρηματοδότησης που αφορά στην κάλυψη των εκλογικών δαπανών.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση μίας ενημερωτικής ημερίδας για τον τρόπο και τη διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Επιπλέον, παρασχέθηκε ενημέρωση σχετικά με την εκλογική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, οι οποίοι θα κληθούν για πρώτη φορά να ασκήσουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν από τον τόπο κατοικίας τους.

Εξάλλου, η κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη να παρασχεθούν διευκολύνσεις σε όσους είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Τέλος, η κ. Σπανού διαβεβαίωσε ότι λαμβάνεται κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη, αναλογικά, προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο 29 Απριλίου στις 10 π.μ. με βασικό αντικείμενο τη διεξαγωγή μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων.

Παρόντες στην πρώτη αυτή συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρουμάνος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ετικέτες: ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗεκλογές 2023εκλογικές διαδικασίεςΚαλλιόπη ΣπανούΥπηρεσιακή Υπουργός