ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Πολυπολιτισμικότητα και Κοινωνική Συνοχή

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, παρέστη σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής στο Αμφιθέατρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «μετανάστευση στην Ελλάδα: προκλήσεις και πολιτικές».

Κατά την ομιλία της Υφυπουργού με θέμα την πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική συνοχή, η κα Τζάκρη αναφέρθηκε στην εξέλιξη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα και στη μεταβολή των ποιοτικών και ποσοτικών του χαρακτηριστικών καθώς και στη μετατροπή της Ελλάδας από μια χώρα με συγκεκριμένη κουλτούρα και με μια σχεδόν αμιγή κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Στη συνέχεια έκανε λόγο για τη συνάρτηση της κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου με την κοινωνική συνοχή και επεσήμανε ότι «η διαφορετικότητα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα προόδου και ευημερίας». Τέλος, περιέγραψε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης των μεταναστών ώστε μέσα από μια στρατηγικά στοχευμένη διάδραση να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να προκύψει το ζητούμενο: η οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη.

Εναρκτήριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη. Παρενέβησαν από το πάνελ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος και Πέμη Ζούνη, η βουλευτής ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο καθηγητής και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Μιχάλης Τσινισιζέλης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, η καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιγόνη Λυμπεράκη, και ο Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γεώργιος Τσαρμπόπουλος,