ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Παρέμβαση Τάκη Θεοδωρικάκου στην Ημερίδα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Aπόρους

”Κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, αγαπητά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, φίλες και φίλοι,

Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι η τελευταία δεκαετία στη χώρα ήταν πάρα πολύ δύσκολη και έχει αφήσει πολύ άσχημα σημάδια στο κοινωνικό σώμα της Ελλάδας.

Τα περσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν, ότι περίπου ένας στους τρεις Έλληνες και Ελληνίδες είναι στην κατηγορία των φτωχών ή απειλείται άμεσα να τεθεί στο περιθώριο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό, κυριολεκτικά, που μας δείχνει ότι παρότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός πτώσης της οικονομικής κατάστασης του μέσου Έλληνα πολίτη, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κρίση είναι τεράστια. Πιστεύω ότι εάν έχει μείνει όρθια η ελληνική κοινωνία, αυτό οφείλεται κυρίως στο θεσμό της οικογένειας, ο οποίος είναι πανίσχυρος στην Ελλάδα. Οφείλεται στο πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που έκανε όλη αυτή τη δεκαετία, η Εκκλησία της Ελλάδας. Οφείλεται επίσης σε πολύ σημαντικό βαθμό στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παρά την έλλειψη πόρων πολλές φορές, τα τρομερά προβλήματα από μια πολιτική που την τελευταία τετραετία απαξίωσε την Αυτοδιοίκηση και της δημιούργησε τρομερά προβλήματα, που σε μερικές περιπτώσεις όπως είναι οι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι διαχωρίστηκαν με απίστευτα πρόχειρο τρόπο οδηγούν σε οριακές καταστάσεις, παρ΄όλες αυτές τις δυσκολίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει σημαντική δουλειά για να κρατήσει την κοινωνική συνοχή εκεί που πρέπει, να κρατήσει την κοινωνία όρθια.

Δίπλα σε όλα αυτά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα πρόγραμμα σαν αυτό, που πάρα πολύ σωστά ο συνάδελφός μου ο κύριος Βρούτσης μας υπενθύμισε πότε ξεκίνησε, το 2014, επί των ημερών σου νομίζω Γιάννη και τότε ένα πρόγραμμα το οποίο συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, διότι έχει περί τις 500.000 δικαιούχους, δεν είναι όλοι όσοι περιγράψαμε πριν, αλλά είναι ένας πολύ σπουδαίος αριθμός και με ένα ποσό των 330 εκατ. το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλη αυτή την υπόθεση.

Μιλώντας με πολλούς από σας που είστε εδώ σήμερα, είτε συναδέλφους σας στην Αυτοδιοίκηση, έχω συνειδητοποιήσει ότι σε μερικές Περιφέρειες υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδος που ζει το 1/3 του πληθυσμού, 18 εκατομμύρια ευρώ, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή καθόταν και τα κοίταζε. Κατά τα άλλα ήταν ευαίσθητη για τους φτωχούς, τους αδυνάμους και όλους όσους χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας και της πολιτείας.

Θέλω λοιπόν να ζητήσω από σας, να ζητήσω και από τους συναδέλφους υπουργούς να σκεφτούμε όλοι μαζί τι μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία. Διότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα το να έχεις τόσες δεκάδες εκατομμύρια να κάθονται και να μη προλάβεις να τα αξιοποιήσεις είναι τραγικό. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν θέλω να μπω στα πόδια του Γιάννη, αλλά ατό είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και ιδιαιτέρως την Αυτοδιοίκηση.

Θέλω να ενημερωθώ για τη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας, τι σκέψεις και τι ιδέες υπάρχουν για να προχωρήσουμε μπροστά και να ξέρετε ότι στο βαθμό που με αφορά θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλλω σε αυτήν την υπόθεση.

Νομίζω οι αρχές μας πρέπει να είναι δύο: Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να γνωρίζουν ότι και το τελευταίο ευρώ που παίρνουμε από την Ευρώπη, από την τσέπη τους προέρχεται, χρήματα των φορολογουμένων όλης της Ευρώπης είναι, άρα και των Ελλήνων – πρέπει να αξιοποιούνται με διαφανή τρόπο και αποτελεσματικά. Γιατί αν μείνουμε μόνο στη διαφάνεια, μπορεί στο τέλος της ημέρας να κολλήσουμε. Θέλουμε και τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, για να επιταχύνουμε και να παραχθεί ένα έργο που θα κρατήσει την κοινωνία όρθια και την Αυτοδιοίκηση πάντοτε ψηλά στην ιεράρχηση και στην αξιολόγηση που κάνουν οι Έλληνες πολίτες για τη ζωή και τις προοπτικές τους.

Σας ευχαριστώ πολύ”.

Ετικέτες: ΑΠΟΡΟΙΟΜΙΛΙΕΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣΤΕΒΑτοπική αυτοδιοίκησηΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ