ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr
ΑΘΗΝΑ 14 Ιανουαρίου 2010
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Και πώς να είναι αλλιώς, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, αν σκεφτεί κανείς πώς θα ήταν ποτέ δυνατό μία πολύ μικρή, μια πολύ απλή επιχείρηση να μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, να μπορούσε να αποφύγει τη χρεοκοπία και το κλείσιμο, αν σε αυτήν συνέτρεχαν όχι μία αλλά όλες μαζί οι παρακάτω περιστάσεις.
Ποια επιχείρηση θα άντεχε, οι διάφοροι Διευθυντές που έχει να προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτα όποιον και όποτε θέλουν, κατάλληλο ή ακατάλληλο; Ποια επιχείρηση θα άντεχε να σταθεί στα πόδια της και να μην καταφύγει στη χρεοκοπία, αν την ίδια στιγμή οι ίδιοι Διευθυντές της έπαιρναν πάμπολλες αποφάσεις αδιαφανείς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, για τη σκοπιμότητα, ακόμη και για τη νομιμότητα πολλές φορές αυτών των αποφάσεων;
Ποια επιχείρηση θα άντεχε να έχει την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Διευθυντές, οι οποίοι να αποφασίζουν να ιδρύουν διαρκώς θυγατρικές επιχειρήσεις, οι οποίες κανέναν σκοπό, καμία στην πραγματικότητα δυνατότητα, δεν έχουν να παράξουν ένα προϊόν, και μάλιστα ένα προϊόν το οποίο να θέλουν να το αγοράσουν οι καταναλωτές;
Ποια επιχείρηση θα άντεχε όλα αυτά ταυτόχρονα να τα κάνει και οι εργαζόμενοι στο εσωτερικό της να νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να προσπαθούν, διότι διαρκώς θα είναι ριγμένοι από τους Διευθυντές, γιατί οι Διευθυντές διαρκώς θα τους κρίνουν με ιδιοτελή, και στην περίπτωση της χώρας μας και του κράτους, κομματικά κριτήρια;
Όλες οι επιχειρήσεις θα είχαν πέσει έξω. Όλες οι επιχειρήσεις θα είχαν χρεοκοπήσει, όλες οι επιχειρήσεις, αν ζούσαν αυτά που έζησε η ελληνική οικονομία τα 5,5 τελευταία χρόνια, θα είχαν κυριολεκτικά παραδώσει τα κλειδιά, όπως έχετε πει, κ. Πρόεδρε, πολύ εύστοχα, στους εκκαθαριστές τους.
Και περί αυτού πρόκειται: Και νομίζω ότι αποδεικνύεται σε όλους μας και στον ελληνικό λαό, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όλο και πιο καθαρά, κάθε μέρα που περνά, η μεγάλη αλήθεια που από την πρώτη στιγμή το Κίνημά μας και εσείς, κ. Πρόεδρε, έχετε πει, ότι αν δε χτυπήσουμε τις αιτίες που παράγουν τα σημερινά προβλήματα, αν δεν αλλάξουμε το κράτος, θα βουλιάξει η οικονομία.
Δε θέλω, γιατί είναι πολύ πρόσφατες οι περιπτώσεις που συζητήσαμε θέματα που αναφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και για τα οποία με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναλήφθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, να σας κουράσω επαναλαμβάνοντάς τα αναλυτικά.
Είναι προφανές ότι για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, και η αξιοκρατία στις προσλήψεις, και η υποχρέωση όλων όσων παίρνουν αποφάσεις και διαχειρίζονται χρήματα του ελληνικού λαού ν’ αναρτούν αυτές τις αποφάσεις στο διαδίκτυο και η νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη και πλήρη αξιοποίηση του μεταναστευτικού δυναμικού της κοινωνίας μας αλλά και η τελευταία χρονικά αλλά ιδιαίτερα σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Προγράμματος «Καλλικράτης», υπακούουν σε αυτή τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης συνολικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοσιονομικών αλλά και των αναπτυξιακών που έχει η χώρα μας.
Εκείνο το οποίο ήθελα απλώς να αναφέρω για να κλείσω κ. Πρόεδρε, είναι ότι για μένα ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό Οικονομικών, στο Υπουργείο Οικονομικών και σε όλους όσους δούλεψαν γι’ αυτήν εδώ τη μεγάλη προσπάθεια, είναι ότι αυτή η προσπάθεια, αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας δίνει απάντηση σε τελική ανάλυση, κατά τη γνώμη μου, στο πιο καίριο και πιο δύσκολο ερώτημα που θέτουν οι Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ξαναζήσει, και δυστυχώς είχε τύχει με τη δική μας την παράταξη, ξανά προσπάθειες αντιμετώπισης δημοσιονομικής κρίσης.
Ξέρουν δε, ότι αυτή είναι η χειρότερη, με διαφορά απ’ όλες τις προηγούμενες. Εκείνο το οποίο, όμως, έχουν βιώσει και δεν αντέχουν πια, εξ ου και η οργή που εξέφρασαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είναι ότι αυτή είναι η πολλοστή φορά και σίγουρα η πιο αδικαιολόγητη. Η πιο αδικαιολόγητη περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης, γιατί δεν προήλθε μέσα από μια αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας τα τελευταία 5 χρόνια που θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία, δεν προήλθε ούτε καν από λάθη.
Προήλθε μέσα από μια πλήρη διάλυση, πλήρη παρακμή σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας που πέρασαν βαθιά σα νοοτροπία και διαπότισαν συνολικά τη λειτουργία του κρατικού και δημόσιου τομέα.
Αυτό, λοιπόν, που αποτελεί κατά τη γνώμη μου το μείζον θέμα για τους Έλληνες πολίτες, δεν είναι απλώς να δουν μέσα απ’ αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας το φως στην άκρη του τούνελ, να δουν δηλαδή τα καλά μακροοικονομικά μεγέθη να έρχονται σε 3 χρόνια. Αυτό που θέλουν, που ζητούν και που πιστεύω ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας αυτού του Προγράμματος, γι’ αυτό και θα πατήσει στα πόδια του, είναι η δυνατότητα να μην εμπλακεί εκ νέου η χώρα σε μια τέτοια περιπέτεια.
?ρα, δηλαδή το πρόβλημα να λυθεί με διαρθρωτικό και μόνιμο τρόπο, πράγμα το οποίο και υπάρχει στο κέντρο της σύλληψης αυτού του Προγράμματος Σταθερότητας.