ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr
ΑΘΗΝΑ, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται βαθιά μέσα στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει από το 1974. Η Ελλάδα για πρώτη φορά καλείται μέσα σε ένα αποσταθεροποιημένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα και χρέος, έχοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, έλλειμμα που αντανακλά την κάθετη πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Έλλειμμα που σε τελική ανάλυση βροντοφωνάζει το τέλος του μεταπολεμικού προτύπου ανάπτυξης της χώρας.
Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική οικονομία στην πραγματικότητα δίνει μάχη επιβίωσης χωρίς όμως αυτή τη φορά να διαθέτει κανένα από τα όπλα που διέθετε στο παρελθόν.
Το χειρότερο από όλα είναι οτι η Ελλάδα καλείται να δώσει αυτή τη μάχη με μια κοινωνία κατακερματισμένη και μέχρι πρότινος απολύτως απογοητευμένη από την καταιγίδα των οικονομικών υποθέσεων διαφθοράς που είδε μπροστά στα μάτια της να παρελαύνουν.
Μια κοινωνία παραδομένη στη λογική «ο σώζων εαυτώ σωθήτω», μια λογική που μοιραία επικράτησε, αφού αυτό ήταν το παράδειγμα που εξέπεμπε η κορυφή μέχρι πρότινος. Μια λογική που είχε ως αποτέλεσμα να εδραιωθεί η πεποίθηση στους πολίτες ότι όποιος τηρεί τους κανόνες ζημιώνεται, ενώ όποιος τους παραβιάζει, κερδίζει. Αν μάλιστα συνοψίσω με μία φράση την επιδίωξή μας τότε αυτή είναι: Να κάνουμε την τήρηση των κανόνων πλεονέκτημα για όλους: πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, πολιτικούς. Να καταστήσουμε την παραβίαση των κανόνων ζημιογόνο για όποιον το αποτολμά.
Για να το κάνουμε αυτό – το είπε χθες ο Πρωθυπουργός – πρέπει να ξεκινήσουμε από το κράτος. Το κράτος σήμερα έχει πλευρές που αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Η γραφειοκρατία, αυτή είναι και η δική σας πανθομολογούμενη εμπειρία, δημιουργεί προβλήματα στον επιχειρηματία, στον επαγγελματία, στον καθένα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα κάνουμε το κράτος σύμμαχο όλων των παραγωγικών, δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, που θα απελευθερώνει τις δυνάμεις του τόπου μας.
Χρειαζόμαστε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και τον εργαζόμενο, φιλικό στον επαγγελματία και την επιχείρηση. Ένα κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία. Τα έχετε ακούσει συχνά. Και επειδή δεν θέλω να γενικολογήσω, θα σας μιλήσω, αλλά για συγκεκριμένα, απλά πράγματα:
Εμπέδωση της αξιοκρατίας:
Η πρώτη μας μείζονα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Με αυτή τη πρωτοβουλία, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Βάζουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του δημοσίου, επαναφέρουμε την αξιοκρατία. Σταματάμε την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων.
Επιτρέψτε μου να τονίσω: Είναι μια θεμελιώδης διαρθρωτική αλλαγή μόνιμου χαρακτήρα. Βάζει την οριστική κόκκινη γραμμή μεταξύ πολιτικού συστήματος και κράτους. Για αυτό ελπίζω να στηριχθεί όχι μόνον από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να μιλούν χρησιμοποιώντας όρους όπως αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, ισοπολιτεία. Με αυτή την απόφαση το κράτος παύει να είναι λάφυρο διορισμών. Στην πραγματικότητα , για πρώτη φορά κυβέρνηση από το ΄74 και μετά αρνήθηκε να ασκήσει το κακώς νοούμενο δικαίωμά της να διώχνει τους μεν για να φέρνει τους δε. Και αυτή σας διαβεβαιώ δεν είναι ούτε μια απλή ούτε εύκολη υπόθεση.
Κυρίες και κύριοι,
Με το νόμο για τις προσλήψεις οριοθετούμε οριστικά τα κόμματα και την πολιτική από το κράτος και τη διοίκηση. Και βέβαια θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε δεσμεύτει, στην κορυφαία, στην μείζονα επαν-οριοθέτηση του πολιτικού συστήματος τόσο με την κοινωνία όσο και με την αγορά. Δεν είναι άλλη από τον εκλογικό νόμο.
Όπως όλοι γνωρίζετε, απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος που βάζει τέρμα σε μια αφόρητη κατάσταση: Στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος από την πίεση των πελατειακών σχέσεων και των οικονομικών εξαρτήσεων.
Έχει γίνει πλέον ώριμο αίτημα, καθολική απαίτηση. Έχει γίνει καθήκον μας να απαλλάξουμε τον τόπο από ένα εκλογικό σύστημα που τελικά υποτιμά άδικα τους πολιτικούς, τους βουλευτές, τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, όλους μας. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι δραστικό για τις εξαρτήσεις και τις πελατειακές σχέσεις. Με το νέο εκλογικό Νόμο θα επιφέρουμε ένα γερό χτύπημα στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα και θα ενισχύσουμε την αυτονομία της πολιτικής. Την αυτονομία της πολιτικής και από εξωθεσμικά κέντρα, την αυτονομία της πολιτικής και από τη λογική του πολιτικού κόστους.
Σήμερα αυτό είναι το ζητούμενο: να βάλουμε τέλος στα αθέμιτα πλεονεκτήματα για πολιτικούς και για επιχειρηματίες. Να αποκαταστήσουμε όρους υγιούς πολιτικού ανταγωνισμού.
Είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό μας σύστημα Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να συμφωνήσουμε στους κανόνες του παιχνιδιού.
Νέα Αρχιτεκτονική:
Κυρίες και κύριοι,
Όλοι σας έχετε έρθει σε επαφή με το κράτος ως πολίτες, ως επιχειρηματίες, ως πελάτες. Χθες ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής: Δεν εξωράισε την κατάσταση. Εγώ σήμερα θέλω να συνεχισω από το πιο συχνό σημείο επαφής καθενός με τη δημόσια εξουσία: την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δημιουργούν εμπόδια σε πολίτες και επιχειρήσεις. Οι δήμοι δεν έχουν επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες στον αναγκαίο χρόνο. Οι δήμοι δεν έχουν δομές, δεν έχουν πόρους. Θέλω για αυτό – και ως πρώην δήμαρχος – να πω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Δομικές αδυναμίες, διαρθρωτικές αδυναμίες «χρεώνονται» άδικα στον κόσμο της αυτοδιοίκησης που συχνά πασχίζουν αβοήθητοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ριζικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ισχυρούς δήμους με ισχυρά θεμέλια. Δήμους που θα έχουν πραγματική οικονομική αυτοτέλεια και ενισχυμένους διοικητικούς μηχανισμούς.
Με τη Νέα Αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε, ο δήμος θα μπορεί να προσφέρει ποιοτικές και ταχείες διοικητικές υπηρεσίες. Με διαφάνεια και λογοδοσία σε όλους τους τομείς. Είναι απόφασή μας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Στο ίδιο πλαίσιο, θα καθιερώσουμε καθεστώς υπαγωγής των δαπανών όλων των Δήμων στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αυτές οι δαπάνες πραγματοποιηθούν.
Αντίστοιχες θα είναι οι αλλαγές και στο Β’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, που πλέον μεταφέρεται στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στο επίπεδο αυτό θα θεσμοθετηθεί η κρίσιμη για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.
Η Νέα αυτή Αρχιτεκτονική διοίκησης και αυτοδιοίκησης – αυτό κρατήστε- έχει δύο χαρακτηριστικά:
πρώτον είναι σχεδιασμένη συνολικά: δήμος, περιφέρεια, αποκεντρωμένη διοίκηση, επιτελικό κράτος – όχι πια αποσπασματικές λύσεις.
Δεύτερον είναι σχεδιασμένη από την σκοπιά του πολίτη, από τη σκοπιά του καθενός από σας που δικαιούται να έχει τις διοικητικές υπηρεσίες που χρηματοδοτεί με τους φόρους του.
Ένα παράδειγμα μόνο σε σχέση μ’ αυτό: μελετούμε ο δημότης, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε επαγγελματίας, σε κάθε Δήμο να έχει όχι μόνο της πρόσβαση που δικαιούται, αλλά και έναν αποτελεσματικό διαμεσολαβητή, όταν ταλαιπωρείται. [Για αυτό μια από τις πρωτοβουλίες μας θα είναι ο Συνήγορος του Δημότη και ο Συνήγορος της Επιχείρησης στο Δήμο και στην Περιφέρεια] Αυτη η Νεα Αρχιτεκτονικη είναι αναγκαία και επείγουσα όσο ποτέ. Αν πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης ήταν σκόπιμη, πλέον είναι απαραίτητος όρος για να βάλουμε τη χώρα σε νέους ρυθμούς παραγωγικότητας. Είναι ώριμη όσο ποτέ και έχει τη συναίνεση και τη στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας του κόσμου της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων.
Δραστική περιστολή της σπάταλης:
Για αυτό ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μας με μια απλή απόφαση που περιορίζει τη σπάταλη του δημοσίου αλλά και προστατεύει το περιβάλλον. Πήραμε την απόφαση τα κρατικά αυτοκίνητα να είναι χαμηλού κυβισμού και αντιρυπαντικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Το κάναμε πρώτο, γιατί έχουμε επίγνωση ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Μάλιστα, αξίζει να τονίσουμε ότι αυτή η απόφαση ήταν η πρώτη κυβερνητική απόφαση στην Ελλάδα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες μέσω διαδικτύου. Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους μας που σας βεβαιώ ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια υπουργική απόφαση πολύ καλύτερη από αυτή που θα είχαμε καταλήξει χωρίς τη δημόσια διαβούλευση. Και αυτό βεβαίως χάρη στις προτάσεις των πολιτών.
Ηλεκτρονικη Διακυβερνηση- Διαφάνεια:
Κυρίες και κύριοι,
Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων προϋποθέτει μια συνολική νέα προσέγγιση.
Κλειδί της είναι για μας η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Πρόσφατα μάλιστα, στο άτυπο συμβούλιο της Στοκχόλμης υιοθετήσαμε μαζί με τους εταίρους μας την ομώνυμη διακήρυξη για την αξιοποίηση της Η.Δ. στη δημιουργία μιας ανοιχτής και ευέλικτης διοίκησης που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και εξοικονόμηση πόρων. Αυτά έχουμε ανάγκη. Από τον τρόπο που νομοθετούμε, έως την πιο απλή διοικητική πράξη.
Χθες ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια κεντρική πρωτοβουλία μας που] έχουμε επεξεργαστεί στο Υπες. Πρόκειται για Το νομοσχέδιο για την υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για την ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε απόφασης, κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης αρχής, με πρώτες εκείνες που συνεπάγονται δαπάνες σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Είναι μια θεμελιώδης πρωτοβουλία. Επιτρέψτε μου να πω, μια πρωτοβουλία που διεκδικεί διεθνή πρωτοπορία και εκφράζει την αποφασιστικότητα μας να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος: την αδιαφάνεια.
Θέλω να σκεφτείτε – και με αυτή τη φράση κατεβαίνω από το βήμα – πως θα λειτουργεί το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, κάθε δήμος και περιφέρεια, κάθε φορέας με τον οποίο όλοι εσείς έρχεστε κάθε μέρα σε επαφή οταν κάθε απόφαση τους αναρτάται στο διαδίκτυο. Για κάθε ένα ευρώ, για κάθε απόφαση, για κάθε άδεια, για κάθε υπάλληλο.
Σκεφτείτε τις φορές που ήρθατε σε επαφή, εσείς προσωπικά, με το κράτος και τις υπηρεσίες του, που λήφθηκαν αποφάσεις που σας αφορούσαν. Σκεφθείτε πόσο διαφορετικές θα ήταν αν έπρεπε την ίδια στιγμή να είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο.
Σκεφτείτε το. Μια πολιτεια διαφανειας και λογοδοσιας.
Αυτό είναι το όραμά μας, η απόφαση μας, η δέσμευση μας απέναντι σε όλους όσους μοχθούν, εμπνέονται, δημιουργούν. Απέναντι σε όσους εργάζονται, επιχειρούν, επενδύουν, σε όσους περιμένουν από εμάς να λειτουργούμε δίκαια, έντιμα, γρήγορα, αποτελεσματικά.
Σας Ευχαριστώ.