ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr

ΑΘΗΝΑ 2 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιθανόν αρκετοί από σας να θυμάστε ότι η πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη σημερινή συζήτηση ακολούθησε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το ίδιο θέμα. Είναι, όμως, σχεδόν απίθανο, οι περισσότεροι δεν είναι εύκολο να θυμάστε, ότι πέντε μόλις ημέρες μετά από το αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ψηφίσαμε σ’ αυτόν εδώ το χώρο, στη Βουλή των Ελλήνων, το νέο νόμο για τις προσλήψεις.
Όπως γνωρίζετε, καταργήσαμε κάθε μορφή αδιαφανούς και αυθαίρετης πρόσληψης. Πέντε μέρες μετά από την υποβολή του αιτήματος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τελειώσαμε με κάθε δυνατότητα πελατειακής πρόσληψης «στο σκοτάδι», που μέχρι τότε υπήρχε. Και αυτή τη θεμελίωση της διαφάνειας στο πιο «μαύρο βιβλίο» του πελατειακού κράτους, ζητήσαμε τότε –και το ζητήσαμε πολλές φορές- από κοινού να την κάνουμε πράξη. Καμία κομματική σκοπιμότητα δεν είχαμε. Ποια θα μπορούσαμε άλλωστε να έχουμε; Ζητήσαμε να θεμελιώσουμε μαζί τη διαφάνεια, εκεί όπου η διαφάνεια θεμελιώνει την αξιοκρατία, εκεί όπου η διαφάνεια θεμελιώνει την αξιοπρέπεια χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, εκεί όπου η διαφάνεια είναι όρος για να σταματήσουμε να είμαστε μία πολιτεία συναλλαγής και συνενοχής.
Εκείνη την ώρα ο κύριος Σαμαράς, στην πρώτη του ουσιαστικά απόφαση ως νέος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε τη γραμμή και καθοδήγησε για το «όχι». «Όχι» διότι δεν ευνοούνταν επαρκώς οι ήδη ευνοημένοι της αδιαφάνειας. «Όχι» είπε τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση διότι δεν έμεναν πουθενά «παράθυρα», για πρώτη φορά από το 1974, αδιαφάνειας, δεν έμεναν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, αυτά που από υποσημειώσεις γίνονται στη συνέχεια –και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά- «λεωφόροι» αδιαφανών διορισμών. Το «όχι» τότε ήταν διότι οι πελατειακές επιλογές έπρεπε να παραμείνουν για να μπορούν κάποιοι να μοιράζουν συμβάσεις μαθητείας, τα περίφημα STAGE, όπως γίνονταν κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και κατέληγαν βεβαίως σε απαράδεκτες μονιμοποιήσεις νέων ανθρώπων, νέων δημοσίων υπαλλήλων, απαράδεκτες όσον αφορά στο νομικό τους καθεστώς.

Λίγες μέρες μετά από αυτή την άρνησή σας να συμβάλετε στο αυτονόητο, στην ψήφιση ενός νόμου για την απελευθέρωση όλων μας από τη ντροπή του ρουσφετιού, ζητήσατε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφάνεια. Έτσι, όμως, ούτε ξεχνιούνται, ούτε διαγράφονται οι πράξεις.
Λυπάμαι και λυπούμαστε όλοι, αλλά όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Ότι συνεχίζετε μία πρακτική καταδικασμένη από τον ελληνικό λαό.
Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι –κι εσείς αλλά κι εμείς- θα κριθούμε όχι από τα λόγια –και μάλιστα τα εύκολα λόγια- αλλά από τις πράξεις και από το αν έχουμε την τόλμη και το κουράγιο, την αποφασιστικότητα να πράξουμε για τη διαφάνεια.
Πράγματι, χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, διότι είναι ένα υπόδειγμα το οποίο στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, τη διγλωσσία, την αναξιοπιστία, την αντιφατικότητα και την αφερεγγυότητα του πολιτικού λόγου.
Πράγματι, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο από λόγια και ζητάει πράξεις.
Πράγματι, η Ελλάδα και ο πολίτης δεν αντέχουν άλλο να ακούν ότι είμαστε εναντίον της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, αλλά να καταψηφίζουμε, να λέμε «όχι» στο νόμο που καθιερώνει την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να λέμε ότι χρειάζεται να δώσουμε αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα που δραστηριοποιείται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η ελληνική κοινωνία, κάθε τοπική κοινωνία και την ίδια στιγμή να σπεύδουμε, πριν καν δούμε το τελικό σχέδιο νόμου, να λέμε, «όχι» στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης», που έτσι ή αλλιώς συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και στην αιρετή Περιφέρεια, που για πρώτη φορά θα έχει την αρμοδιότητα άσκησης προγραμματικών και αναπτυξιακών έργων, αλλά και στο επίπεδο των δήμων που για πρώτη φορά θα εφοδιαστούν, μαζί με τις αρμοδιότητες, αλλά και τους αντίστοιχους πόρους, για μια σειρά από αρμοδιότητες που πρέπει εγγύτερα στον πολίτη να ασκούνται.
Δεν μπορεί άλλο ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα να αντέχει να λέμε «ναι» στον υπεύθυνο πολιτικό λόγο, «ναι» στην υπεύθυνη πολιτική συζήτηση, αλλά διαρκώς να μη διστάζουμε να διαστρεβλώνουμε και να παραποιούμε τις θέσεις του πολιτικού αντιπάλου.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το μεταναστευτικό θέμα, το οποίο θα το συζητήσουμε και την ερχόμενη εβδομάδα. Διότι είναι πολύ γνωστό σε όλους ότι το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει στη Βουλή για να βάλει όλους μπροστά στα δύσκολα, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά τους λαθρομετανάστες τους περίφημους, τους λεγόμενους, τους μη νόμιμους μετανάστες, αλλά όλους εκείνους που είναι ήδη νόμιμοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας και άρα έτσι ή αλλιώς συμμετέχουν στο παραγωγικό γίγνεσθαι είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι, πράγμα και γεγονός και διάσταση που δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση το αν και κατά πόσο θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια αυτοί ή τα παιδιά τους.
Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να λέμε «ναι» σε δύσκολα και υπεύθυνα μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση και να παρευρίσκεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και ως μέλος μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά έριξε στα δημοσιονομικά βράχια την πατρίδα μας με αυτή την απίστευτη, την αδιανόητη, την χωρίς προηγούμενο κρίση δημοσιονομική και κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε -χαρακτηριστικό και απόλυτο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης των τελευταίων έξι ετών- και χωρίς την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός ότι συμμετείχε, καλώς ή κακώς, σε εκείνες τις κυβερνήσεις, να λέει στους δημάρχους –γιατί δεν είχε τη δύναμη να πει κάτι διαφορετικό- ότι, βεβαίως πρέπει να σας δώσει η Κυβέρνηση 400.000.000 ευρώ. Και η Κυβέρνηση αν θα τα δώσει, θα τα δώσει γιατί πρέπει να τα δώσει, γιατί τα οφείλει το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν αντέχει, όμως, άλλο ο ελληνικός λαός αυτό τον πολιτικό λόγο.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αργήσει πολύ η ώρα όπου όταν θα αναζητήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να ακουμπήσει πάνω του, να τον εμπιστευτεί, γιατί έχει ανάγκη να λύσει τα προβλήματά του, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει αυτή η αναζήτηση να ανατρέξει ακριβώς σε αυτόν τον αμφίσημο, σε αυτόν αμφιλεγόμενο, σε αυτόν τον αντιφατικό πολιτικό λόγο.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί –και αυτό θα φανεί και τις προσεχείς ημέρες- ειλικρινά ανοιχτοί, σε κάθε πρόταση για όλα τα θέματα. Και για το μεταναστευτικό, και για τον «Καλλικράτη».
Πραγματικά, ένα από τα θέματα που θα είναι πολύ δύσκολη η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι πώς θα μπορέσει να εξηγήσει ότι έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο καν δεν έχει γνωστοποιηθεί σε αυτήν.
Όταν ζητήθηκαν προτάσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για όλα αυτά τα θέματα και η Αντιπολίτευση χωρίς να δει αν οι προτάσεις της λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται υπόψη, σπεύδει να κλείσει όλες τις πόρτες. Και είναι κρίσιμα θέματα, τα οποία αφορούν την ελληνική κοινωνία, αφορούν τη χώρα στο σύνολό της.
Αυτό θα το κάνουμε για κάθε τι που έχει σχέση με τη διαφάνεια. Και θα το δείτε στην πράξη. Διότι είναι απόφασή μας να θεμελιώσουμε μία Πολιτεία διαφάνειας. Ό,τι κι αν χρειαστεί.
Ψηφίσαμε ήδη το νόμο για τις προσλήψεις. Προετοιμάζουμε τον εκλογικό νόμο, που, όπως έγκαιρα έχουμε ανακοινώσει –και το είπε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του- πρώτο στόχο έχει να χτυπήσει το μαύρο, το αδιαφανές πολιτικό χρήμα.
Παρουσιάσαμε τον «Καλλικράτη», που μεταξύ άλλων επαναθεμελιώνει την Αυτοδιοίκηση πάνω στα ζητήματα της διαφάνειας, που έχουμε ανάγκη.

Οι δήμοι, οι περιφέρειες, που θα έχουμε από τον επόμενο χρόνο, θα θεμελιώνονται σε πρωτόγνωρες συνθήκες διαφάνειας. Και αυτό απορρίπτεται, και απορρίπτεται μάλιστα εκ των προτέρων, γιατί θα είναι απελευθερωμένοι από την αδιαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης, γιατί κάθε ευρώ που θα ξοδεύουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες, θα είναι υποχρεωμένοι να το φωτίζουν, να το δείχνουν στους πολίτες.
Έτσι, θα τελειώσουμε με κάθε μορφή αδιαφανούς χρηματοδότησης χωρίς κριτήρια, όπως κάναμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με τις χρηματοδοτήσεις για τις έκτακτες ανάγκες, που για πρώτη φορά τις κατανείμαμε με αντικειμενικά κριτήρια μαζί με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΕΕ, διότι ως τότε ήταν το άβατο της υπουργικής αδιαφάνειας.
Ξέρετε τι θα πει άραγε η φράση: «Στείλε μου μια θεομηνία»; Θα πει: «Δήμαρχε, στείλε μου μια αίτηση για έκτακτη χρηματοδότηση, δήθεν, λόγω θεομηνίας και εγώ θα σε χρηματοδοτήσω». Έτσι, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, στην αληθινή, τελικά, δημοσιονομική θεομηνία.
Βέβαια, παρουσιάσαμε, ήδη, και ολοκληρώσαμε την δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο απόλυτης διαφάνειας, για το νομοσχέδιο που θα ρίξει άπλετο φως στην πολιτική και στην διοικητική δράση, μια παρέμβαση σκοπός της οποίας είναι να εισάγουμε την υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και των αποφάσεων στο διαδίκτυο, υποχρέωση -προκειμένου να είναι εκτελεστές αυτές οι πράξεις- που θα αφορά τους πάντες και τα πάντα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η διαφάνεια δεν είναι για εμάς ένα πεδίο εύκολων λόγων ή ηθικολογίας και εύκολων υποσχέσεων. Ξέρουμε ότι είναι η κρίσιμη μάχη για να αλλάξει πορεία η χώρα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μια κοινωνία μοιραία υποταγμένη στην συναλλαγή, την κουτοπονηριά, την παραίτηση, τον κυνισμό της μετριότητας. Είναι στα χέρια μας η ταυτότητα του ελληνικού λαού, να γίνει δημιουργικότητα η ευθύνη, η έμπνευση, το φιλότιμο, να γίνει η αυτοπεποίθηση της αξίας και του αυτοσεβασμού.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ημίφως, και ιδίως τα τελευταία χρόνια, σκοτάδι στο δημόσιο βίο μας και αυτό βόλευε πολλούς και αυτό μας έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας ως οικονομία, ως πολιτεία, ως κοινωνία. Η εντολή του ελληνικού λαού ήταν σαφής στις 4 Οκτωβρίου: Φως παντού. Και αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Γιατί αυτό είναι που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, θα αναδείξει τις αληθινές δυνατότητες της Ελλάδας και γι’ αυτό θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ