ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 10 Δεκεμβρίου 2010

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ,

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

(ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΑΒΕΛ, 10.12.2010)

 

Αγαπητοί φίλοι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγαπητές φίλες και φίλοι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρωτοβουλία που πήρατε να πραγματοποιηθεί σήμερα αυτή η διάσκεψη, όπως είπε και ο κ. Σουλτς προηγουμένως, που πρέπει να σας πω ότι δεν είναι απλώς χρήσιμη.

Νομίζω ότι δικαιολογημένα, και αυτό προκύπτει και από τους συμμετέχοντες ομιλητές και όσους παρευρίσκονται, είναι μια πραγματικά πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήρατε την κατάλληλη στιγμή, όπου πράγματι και η παρουσία τόσων φίλων Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων αποδεικνύει, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ ξεχωριστή περίοδο.

Γιατί, όπως ξέρετε πολύ καλά, και το είπε και ο Σταύρος (Λαμπρινίδης) προηγουμένως, είμαστε λίγες εβδομάδες από τη μια, λίγο πριν ξεκινήσει η εφαρμογή μιας πραγματικά νέας θεσμικής, αλλά όχι μόνο, μιας νέας πραγματικότητας θεσμικής, λειτουργικής, διοικητικής, αναπτυξιακής στην Ελλάδα μέσα από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτη».

Βέβαια, όπως ξέρετε πολύ καλά όλοι σας, ξέρουμε όλοι πολύ καλά όλοι μας, η χώρα δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο απλώς λίγο πριν την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης». Βρίσκεται και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, η οποία συνδέεται βεβαίως με όλο το μεγάλο και γνωστό διεθνώς πρόβλημα, το δημοσιονομικό, το πρόβλημα χρέους που στην πραγματικότητα έχουμε αναλάβει να διαχειριστούμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Γιώργο Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού και την κυβέρνησή του.

Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα ήταν πράγματι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξαιτίας ενός υπερτροφικού, σπάταλου και πελατειακού κράτους, μέρος του οποίου είναι βεβαίως και η Αυτοδιοίκηση. Ενός κράτος το οποίο ιδιαίτερα τα τελευταία 5,5 χρόνια βυθίστηκε, όσο πιο βαθειά μπορούσε να διανοηθεί κανείς, μέσα σε συνθήκες απόλυτης ανυποληψίας, αναποτελεσματικότητας και βεβαίως παραγωγής τέτοιων συνθηκών κρίσης.

Αυτό το κράτος έπρεπε να αλλάξει και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να αρχίσει να αλλάζει. Για το λόγο αυτό και πολύ πριν φτάσουμε στο μνημόνιο, πολύ πριν φτάσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων, μέσα από τις οποίες η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει 110 δισεκατομμύρια προκειμένου να μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει νόημα η συζήτηση για αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις, για «Καλλικράτη», για υγεία, για παιδεία, για πληρωμή μισθών και συντάξεων, για το λόγο αυτό πολύ πριν φτάσουμε στο μνημόνιο προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών τα οποία είχαμε εδώ και χρόνια, τουλάχιστον εμείς ως πολιτικός χώρος, επισημάνει ότι έπρεπε να αποτελέσουν τις βασικές αρχές και τις βασικές αξίες όχι απλώς ενός νόμου, όχι απλώς μιας αλλαγής στην Αυτοδιοίκηση ή σε ένα άλλο επίπεδο του κράτους, αλλά στην πραγματικότητα βασικές αρχές και αξίες ενός άλλου μοντέλου διακυβέρνησης. Ενός άλλου μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι το μέσο για να υπάρξει στη χώρα ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα μιλούμε για το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα θεμελίωσης τελείως νέων συνθηκών λειτουργίας του κράτους. Δηλαδή μιλούμε για την προσπάθεια θεμελίωσης ενός νέου κράτους. Ενός νέου κράτους το οποίο θα είναι ένα συγκροτημένο, και ήδη τα πρώτα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί, σύστημα αξιών που περιλαμβάνει βασικές αρχές, αλλά και ό,τι απορρέει από αυτές στην πράξη, όπως η αξιοκρατία, η αποτελεσματικότητα, η αποκέντρωση, η διαφάνεια, η συμμετοχή, ο έλεγχος, η λογοδοσία και βεβαίως το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα με βάση τους στόχους που τίθενται.

Στον πυρήνα αυτού του νέου μοντέλου διακυβέρνησης είναι που βρίσκεται το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Και δυο-τρία πράγματα τα οποία νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να πει κανείς για να γίνει σαφές είναι ότι καταρχήν ο «Καλλικράτης» είναι η αρχή. Είναι κάτι το οποίο θα έχει και συνέχεια σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνικού κράτους.

Δεύτερον, ο «Καλλικράτης» είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ολοκληρωμένη προσέγγιση βάσει των αρχών που σας προανέφερα, αλλά ταυτόχρονα και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με την έννοια ότι αφορά καταρχήν και τα δύο επίπεδα της Αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα, αλλά και το επίπεδο της αποκεντρωμένης εκδοχής του κράτους.

Άρα, λοιπόν, η σύλληψη, ο σχεδιασμός δεν ήταν αποσπασματικός τούτη τη φορά, δεν ήταν μία προσπάθεια σε ένα επιμέρους επίπεδο, αλλά ήταν μια συνολική προσπάθεια που κατέλαβε το σύνολο αυτών των επιπέδων.

Στην πραγματικότητα ο «Καλλικράτης» είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει το χαμένο έδαφος, την απόσταση που τη χώριζε από το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.

Πόσοι από σας δε θυμάστε τους Έλληνες Νομάρχες να επιστρέφουν ακόμα και τα τελευταία χρόνια που ήταν αιρετοί από διάφορα φόρα ευρωπαϊκά και να επιστρέφουν έχοντας στις βαλίτσες τους εκείνη την απογοήτευση, την κριτική προσέγγιση για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν πιθανότατα μέχρι πρότινος το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ένα από τα ελάχιστα, ίσως το μοναδικό, το οποίο ακόμη δεν είχε αποκτήσει τη διάρθρωσή της σε επίπεδο Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης σε ένα περιφερειακό επίπεδο, αιρετό περιφερειακό επίπεδο.

Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν ο «Καλλικράτης» είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει σε χρόνο ελάχιστο, που δεν ορίστηκε από μας, τη χαμένη απόσταση που τη χώριζε με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

Είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση και συμβολή στην Ευρώπη. Είναι το ελληνικό μοντέλο που πια η Ελλάδα, και πρέπει να σας πω ήδη κάτι τέτοιο έχει γίνει αντιληπτό και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που μας έρχονται και από τη Βρετανία και από την Ιταλία, ως δηλαδή την ολοκληρωμένη πρόταση, το ελληνικό μοντέλο οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης βασισμένο σε μια συνολική αντίληψη για το ρόλο του κράτους στη σύγχρονη εποχή.    

Γι’ αυτό και ο «Καλλικράτης» περιέχει στοιχεία τα οποία έχουν έναν πρωτότυπο, έχουν έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα. Πρέπει, δε, να σας πω ότι για εμάς σε όλες μας τις πλευρές λειτουργίας έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές νίκησαν 325 Δήμαρχοι, νίκησαν 13 Περιφερειάρχες, 13 περιφερειακοί συνδυασμοί, αλλά νίκησε και ο «Καλλικράτης».

Και νίκησε ο «Καλλικράτης» όχι με την έννοια που κάποτε θυμόμαστε όλοι πολύ καλά ότι είχε ειπωθεί το ιστορικό από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου «νίκησε η Αυτοδιοίκηση» με μία ουδέτερη προσέγγιση, αλλά αυτή τη φορά νίκησε ο «Καλλικράτης» και αυτή η νίκη έχει πρόσημο.

Έχει πρόσημο ιδεολογικό, έχει πρόσημο πολιτικό, έχει πρόσημο το οποίο στηρίζεται πάνω σε αυτές τις αρχές, πάνω σε αυτές τις αξίες που ενσωματώνει και μετατρέπει σύμφωνα με τις διατάξεις του σε συγκεκριμένες λειτουργίες και πρακτικές, οι οποίες αποτελούν ένα συγκεκριμένο μοντέλο για το πώς βλέπει κανείς και τη λειτουργία του κράτους, αλλά και βεβαίως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου, επειδή πρέπει να τιμήσουμε με τη φιλοξενία μας όσους φίλους μας τιμούν, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν είναι γνώστες του «Καλλικράτη», να πω και να ενημερώσω ότι πλέον θεμελιώθηκαν 325 ισχυροί Δήμοι στη θέση των μέχρι πρότινος 1.034 που υπήρχαν στη χώρα.

Επίσης, καταργήθηκαν 76 Νομαρχίες και Επαρχεία, δίνοντας τη θέση τους σε 13 για πρώτη φορά αιρετές Περιφέρειες στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Και επίσης ταυτόχρονα αντικαταστάθηκαν 13 κρατικές Περιφέρειες με  7 αποκεντρωμένες κρατικές Διοικήσεις.

Με τον «Καλλικράτη» οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξοπλίζονται με τις περισσότερες αρμοδιότητες, άρα και τους πόρους και το προσωπικό που αντιστοιχούσαν σε αυτές τις αρμοδιότητες. Πρέπει, δε, να σας πω ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα στις περισσότερες περιπτώσεις εξαντλήσαμε τα περιθώρια που μας επέτρεπε.

Έχουν περάσει δηλαδή, σ’ αυτή την προσπάθεια αποκέντρωσης και αποσυγκέντρωσης στη συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων, οι περισσότερες αρμοδιότητες που το σημερινό Ελληνικό Σύνταγμα επιτρέπει. Ιδιαίτερα, δε, για τις νέες αιρετές Περιφέρειες πλέον δίνεται ένας καθοριστικός ρόλος στο σχεδιασμό, την υλοποίηση του περιφερειακού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, περιλαμβανομένου και του ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο εκείνες τις μεταβατικές περιόδους που πρέπει να δοθούν στους νέους θεσμούς προκειμένου πρώτα να σταθούν στα πόδια τους, άρα ο κ. Επίτροπος δεν πρέπει να ανησυχεί για την απορροφητικότητα και αμέσως μετά το πρώτο εξάμηνο, που αυτό θα έχει σίγουρα επιτευχθεί, να μπορέσουν να αναλάβουν αυτές οι αιρετές πια Περιφέρειες, τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια, το σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση αυτού του περιφερειακού προγραμματισμού.

Και επίσης νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι με την πρόβλεψη του «Καλλικράτη», συγκροτούνται και θεσμοθετούνται όργανα και διαδικασίες για τη συλλογική, θεσμοθετημένη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του πολίτη, με μέσο τη συμμετοχή του πολίτη, αλλά όχι μέσα από μία λογική ευχών,  «κάντε το», αλλά μέσα από τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών διαβούλευσης, Συμβούλιων διαβούλευσης, τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να προηγούνται, να συγκαλούνται και να τοποθετούνται πριν από τη λήψη των αποφάσεων που θα λαμβάνουν, θα πρέπει να λάβουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Πρέπει δε, σε αυτό το σημείο να πω ότι, επειδή ο Σταύρος Λαμπρινίδης πριν από λίγο και νομίζω είναι στο φάκελο όλων σας, με ενημέρωσε για την πρώτη προσπάθεια διαβούλευσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σχέση με την 5η έκθεση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ότι στην Ελλάδα μεταφέραμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες αυτή την υποχρεωτική διαδικασία και τη θεσμοθέτηση στην πραγματικότητα θεσμών διαβούλευσης, έχοντας όμως ήδη ένα χρόνο εμπειρίας τέτοιων διαδικασιών διαβούλευσης που έχουμε ακολουθήσει ως κυβέρνηση σε όλες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά όχι μόνο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε.

Και πρέπει να σας πω ότι τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα που έχουμε από αυτές τις διαδικασίες διαβούλευσης, είναι καταπληκτικά. Έχουμε  μείνει όλοι και προσωπικά πρώτος εγώ, διότι έτυχε η πρώτη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο λήψης της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων, έχουμε μείνει κυριολεκτικά άναυδοι από τα περιθώρια και τα αποτελέσματα βελτίωσης αποφάσεων που πηγαίναμε να λάβουμε, αποφάσεις που αν δεν είχαμε ακολουθήσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι θα ήταν πολύ χειρότερες και βελτιώθηκαν χάρη στη διαβούλευση πάρα πολύ, χάρη στη συμμετοχή των πολιτών, φορέων και ανθρώπων οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν σε αυτό το επίπεδο της διαβούλευσης.

Ο «Καλλικράτης» βέβαια έχει και, πιάνει πολύ περισσότερες πλευρές. Εμείς έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα να λέμε και είναι πράγματι γεγονός ότι, πέραν όλων των άλλων, ο «Καλλικράτης» συνιστά τη μεγαλύτερη μεταφορά πολιτικής ισχύος που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας.

Είναι με άλλα λόγια, πραγματικά η πιο ισχυρή πράξη εμπιστοσύνης μιας πολιτείας, μιας κυβέρνησης που λέει ότι «πιστεύω βαθιά ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που πρέπει να πάρουν την υπόθεση της δικής του προόδου, της δικής τους ανάπτυξης στα χέρια τους, γι’ αυτό και τους δίνω όλα τα μέσα, όλα τα εργαλεία, προκειμένου αυτό να πραγματοποιηθεί».

Αυτό βέβαια πρέπει να σας πω, ότι έχει τη θετική του εκδοχή, που μπορεί κανείς να τη διατυπώνει με έναν τρόπο σαν αυτό που μόλις πριν από λίγο χρησιμοποίησα ξανά.

Έχει βεβαίως και μια εκδοχή, η οποία έχει και τη διάθεση της ευθύνης. Δηλαδή στην πραγματικότητα όταν δίνεις την πολιτική εξουσία στις τοπικές κοινωνίες, όταν δίνεις όλες αυτές τις αρμοδιότητες, όταν λες «πια αποφασίζετε και όχι απλώς αποφασίζετε, αλλά έχετε και τα εργαλεία αυτό που αποφασίζετε να το κάνετε πράξη», στην πραγματικότητα λες και κάτι ακόμα ότι «πια έχετε και την ευθύνη, την ευθύνη του δικού σας μέλλοντος, της δικής σας προόδου».

Ένα παράδειγμα γι’ αυτό, που νομίζω επειδή θα το συζητήσετε και μετά, αξίζει να αποτελέσει μια ειδική αναφορά από εμένα, είναι ότι οι Δήμοι π.χ. που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είναι απαραίτητο πια να προετοιμαστούν κατάλληλα, προκειμένου να ανταποκριθούν πια στην αποστολή τους.

Διότι δε θα μπορεί κανείς πια να ισχυριστεί ότι είναι άμοιρος ευθυνών, διότι τώρα πρέπει όλοι να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναλάβουμε και να εξηγήσουμε τις πράξεις μας και τις επιλογές μας.

Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι, για παράδειγμα στο θέμα των στερεών αποβλήτων, είμαστε αποφασισμένοι η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο όλες τις νομικές της υποχρεώσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με το εθνικό, είτε έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Γι’ αυτό και για παράδειγμα έχουμε οριστικοποιήσει το τελικό πανελλήνιο σχέδιο δράσης για την οριστική παύση λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και νομίζω ότι είναι πολύ θετικό να σας πω ότι ήδη οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών, οι οποίοι μέχρι 31/12 θα παραδώσουν τη θέση τους σε επτά Γενικούς Γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων, έχουν πάρει τις τελικές οδηγίες και εντολές, ώστε να κλείσουν εντός του 2010, ενενήντα έξι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, τις επόμενες ημέρες δηλαδή.

Οι υπόλοιποι εξήντα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και ειδικά για την Πελοπόννησο, να συμβεί ακριβώς το ίδιο μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2011.

Ξέρετε πολύ καλά όλοι σας, ότι και τα είπε με έναν πολύ συνοπτικό τρόπο και ο Σταύρος προηγουμένως, ότι και η Ευρώπη κινείται μέσα από τη λογική της οργάνωσής της σε επίπεδο περιφέρειας και επίσης θα άξιζε τον κόπο να σας μνημονεύσω ότι ο «Καλλικράτης» έχει προβλέψει όλες εκείνες τις διαδικασίες, αλλά έχει περιλάβει και όλα εκείνα τα κίνητρα, προκειμένου και οι Έλληνες Δήμαρχοι, αλλά και οι Έλληνες Περιφερειάρχες, να συμμετέχουν στους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας και σε όλα εκείνα τα δίκτυα και φόρα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μπορέσουν να διαμορφώσουν στην πραγματικότητα την επόμενη μέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη υπάρχει τέτοια συμμετοχή, ήδη υπάρχει τέτοια εμπειρία από την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζουμε ότι τώρα πια τα εργαλεία και τα εφόδια θα είναι ικανά, να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής και συμβολής της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή την πανευρωπαϊκή και ιδιαίτερα αξιόλογη συζήτηση.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντάς σας ότι μία ακόμα πλευρά που αξίζει τον κόπο να κρατήσετε, παρότι ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθεί, είναι ότι μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτη», προβλέψαμε και μία ακόμα εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τις εκλογές της, η οποία ακουμπάει πολύ την Ευρώπη, τις διαδικασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ακουμπάει τις ευρωεκλογές.

Δεν ξέρω, νομίζω τότε που το είχαμε ψάξει, μας είχε προκύψει ότι πιθανότατα δε συμβαίνει αλλού ή συμβαίνει σε πολύ λίγες χώρες, να συμπίπτει η πραγματοποίηση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με τις ευρωεκλογές.

Ο «Καλλικράτης» έχει συμπεριλάβει διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, την ίδια μέρα και αυτό νομίζουμε ότι θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πείραμα, να το πω έτσι, το οποίο όμως δε γίνεται σε μια μονοδιάστατη προσέγγιση, του πώς κανείς εκσυγχρονίζει τις εκλογικές διαδικασίες της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά εμπεριέχει και μια λογική, μια σκοπιμότητα, η οποία θέλει να επισημοποιήσει αυτή τη συνάθρωση που υπάρχει, εκ των πραγμάτων πια, ανάμεσα σε οτιδήποτε ευρωπαϊκό, ανάμεσα σε οτιδήποτε αυτοδιοίκητικό στην Ελλάδα.

Και επειδή θα είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον πείραμα, θα δούμε τότε τα υπέρ και τα κατά, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι προς αξιολόγηση, στη διάθεση όλων μας, αλλά είμαστε ταυτόχρονα βέβαιοι, ότι τα υπέρ σίγουρα θα έχουν απόλυτη σχέση με τη δυνατότητα η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, πηγαίνοντας στις εκλογές της να συζητάει για την Ευρώπη πολύ περισσότερο απ’ ότι συζητάει σήμερα, αλλά και η ελληνική κοινωνία, οδεύοντας προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, να συζητάει πολύ περισσότερο για το ρόλο της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία τους, η οποία νομίζω θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Είναι πράγματι γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτο πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να ξέρουν οι αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, ότι ήταν πρωτογενής πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιηθεί η σημερινή ημερίδα, η οποία αποδεικνύει και την έγνοια τους, αλλά και την πίστη τους, σε αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει όλοι μα να υλοποιήσουμε.

Και βεβαίως ότι κι εμείς ως κυβέρνηση, αισθανόμαστε πάρα πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, διότι διαπιστώνουμε και διαπιστώνετε όλοι σας και όλες σας, ότι αυτό το μικρό παιδί, που είπαμε και την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε, που λέγεται «Καλλικράτης», πια έχει τη φροντίδα όχι μόνο εσάς, όχι μόνο τη φροντίδα τη δική μας, αλλά έχει και τη φροντίδα των ευρωβουλευτών μας και αυτό είναι ένα πραγματικά πολύ χρήσιμο, πάρα πολύ σημαντικό εφόδιο, γι’ αυτό το μικρό παιδί που γεννιέται, που μεγαλώνει σιγά – σιγά και για το οποίο είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλο και περισσότερο θα μας δώσει τη δυνατότητα να το συζητήσουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.