ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 18 Οκτωβρίου 2010

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Φίλες αγαπητές, φίλοι αγαπητοί, συντρόφισσες και σύντροφοι, κατ΄ αρχήν για μένα είναι μεγάλη τιμή να σας μεταφέρω εδώ απόψε το μήνυμα, την αγάπη, τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της χώρας και Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά και όλων των μελών της Κυβέρνησης, των συναδέλφων Βουλευτών, που αγωνιζόμαστε μαζί σας διαρκώς, για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα πρέπει για τη σωτηρία της χώρας, όλα όσα ήταν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ενώπιον του ελληνικού λαού.

Βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι αλήθεια πριν από μία εκλογική μάχη πρωτόγνωρη, με μια κρισιμότητα και σημασία που δεν είχαν μέχρι τώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το γιατί είναι προφανές και δεν είναι συνηθισμένο, το γιατί είναι διότι αποφασίζουμε για το μέλλον της Αθήνας και της Αττικής, κάθε Δήμου και για πρώτη φορά κάθε Περιφέρειας στη νέα αυτοδιοικητική εποχή που ανοίγει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», εμπνευστής του οποίου ήταν από την πρώτη κιόλας στιγμή πολύ καιρό πριν από τις τελευταίες εκλογές, μια ολόκληρη κοινωνία και της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, η οποία από τότε είχε αναθέσει και εκείνος είχε αναλάβει, ο Γιώργος Παπανδρέου, αυτή τη μεγάλη δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να κάνουμε πράξη αυτό το δύσκολο πράγματι εγχείρημα.

Μην έχει κανείς καμιά όμως αμφιβολία ότι με αυτό που εξελίσσεται, στην πραγματικότητα αφήνουμε πίσω μας μια παλιά Αυτοδιοίκηση και μπαίνουμε μέσα σε μια νέα εποχή. Τίποτα δε θα είναι πλέον ίδιο. Και δεν είναι μόνο η θεμελίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, είναι η μεταφορά σε αυτήν κρίσιμων αρμοδιοτήτων, από την ανάπτυξη και τη διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, έως τη μεταφορά των δημόσιων υγειονομικών περιφερειών, του αποκεντρωμένου συστήματος υγείας δηλαδή.

Και εδώ στην Αττική ακόμη περισσότερο, γιατί με τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες, τα θέματα δηλαδή υπερτοπικού χαρακτήρα, είναι ακόμη μεγαλύτερη η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων. Ταυτόχρονα, τη μεταφορά στους Δήμους, όσο το δυνατόν δηλαδή πιο κοντά στους πολίτες, των αρμοδιοτήτων σε μια σειρά κρίσιμων τομέων κοινωνικού αλλά και αναπτυξιακού τομέα.

Δεν υπάρχει κι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια, δεν υπάρχει στην ιστορία μας αντίστοιχη τέτοια μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή με άλλα λόγια τέτοια μεταφορά πολιτικής ισχύος από το κέντρο και την κορυφή προς την περιφέρεια και τη βάση.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει την έμπρακτη τη μεγαλύτερη στη θεσμική ιστορία της χώρας, φίλες και φίλοι, αυτό είναι στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη στη θεσμική ιστορία της χώρας απόδειξη εμπιστοσύνης της Πολιτείας, του Κράτους, στην Αυτοδιοίκηση και στις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.

Είναι η συνέχιση, η κορύφωση πρέπει να πούμε της πολιτικής διαδρομής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ως αυτοδιοικητικού κινήματος. Ενός κινήματος που παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της συντήρησης σε διάφορες κρίσιμες στιγμές, έκανε πράξη τη χειραφέτηση της τοπικής κοινωνίας, των ίδιων των πολιτών τελικά. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Στόχος μας παραμένει τώρα που θέσαμε στέρεα θεμέλια να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη εξουσίες, βεβαίως και ευθύνες, ώστε επιτέλους να έχουμε από την άλλη πλευρά ένα επιτελικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό κράτος. Αυτό που διακαώς όλοι επιθυμούμε.

                        Ο «Καλλικράτης» φίλες και φίλοι βάζει οριστικό τέλος στους αδύναμους και εξαρτημένους δήμους, στην αναιμική δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Θεμελιώνουμε ισχυρούς δήμους, ισχυρές περιφέρειες με τους αντίστοιχους πόρους, γιατί για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση παύει να είναι έρμαιο ανασφαλούς, αβέβαιης χρηματοδότησης.

                        Γίνεται πράξη με τον «Καλλικράτη» ένα πάγιο αίτημα των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης για δυναμικούς και σταθερούς πόρους. Γιατί πια η σύνδεση με το φόρο προστιθέμενης αξίας αλλά και το φόρο εισοδήματος κάνει την αυτοδιοίκηση πραγματικά ανεξάρτητη. Βάζει τέλος στην πραγματικότητα σε μια χρηματοδοτική ομηρία ετών.

                        Και βέβαια είναι η στιγμή να πω ότι γίνεται για μια ακόμη φορά μια συνειδητή, κακώς εννοούμενη προεκλογική προσπάθεια διαστρέβλωσης. Ότι δήθεν, κάποιοι λένε, το μνημόνιο φέρνει περικοπές στην αυτοδιοίκηση. Καμία και το υπογραμμίζω, καμία περικοπή.

                        Ο «Καλλικράτης» είναι αυτός που πολύ πριν από το μνημόνιο με όλες τις προβλέψεις του κατάφερε αυτή τη στιγμή να μας δίνει την ευκαιρία να ισχυριζόμαστε ότι αυτός είναι που συνεπάγεται τις αναμφισβήτητες, τις αναντίλεκτες εξοικονομήσεις, εξοικονομήσεις χωρίς προηγούμενο, μέσα από τις συνενώσεις εκατοντάδων δήμων, χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων.

                        Λειτουργικές εξοικονομήσεις από τη μια, αύξηση ιδίων πόρων από την άλλη, βελτίωση πάνω απ’ όλα της οικονομικής διαχείρισης. Φτάνει λοιπόν με τα ψέματα των δήθεν περικοπών του μνημονίου.

                        Οι δήμοι και οι περιφέρειες αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι μπαίνουν σε μια νέα εποχή και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Γι’ αυτό και τώρα τελευταία ξεκίνησε μια κινδυνολογία, ξέρετε πάντα ύστατο μέσο της απελπισίας, της πολιτικής προεκλογικής απελπισίας, ότι δεν θα είναι λέει έτοιμο το ένα ή το άλλο προεδρικό διάταγμα, ότι δεν θα προλαβαίνουμε να έχουμε τα πάντα έγκαιρα έτοιμα. Διαψεύδονται καθημερινά.

                        Πριν ένα χρόνο ακριβώς σαν σήμερα ξεκινούσαμε την επιστημονική επεξεργασία του «Καλλικράτη». Και είπαμε ότι σε 100 μέρες θα παραδώσουμε το σχέδιο στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Μας έλεγαν αποκλείεται.

                        Ποιοι τα έλεγαν αυτά; Αυτοί που επί 6 χρόνια δεν τους έφτανε δήθεν ο χρόνος και έψαχναν κάθε φορά, κάθε πρόσχημα για αναβολή, γιατί πολύ απλά αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι ποτέ δεν πίστεψαν και ποτέ δεν ήθελαν μια ισχυρή αυτοδιοίκηση.

                        Και όμως εμείς στις 10 Ιανουαρίου παρουσιάσαμε τον «Καλλικράτη». Μετά μας είπαν ότι δεν θα προλαβαίναμε να τον ψηφίσουμε έως τον Μάιο ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα να διενεργηθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές, ότι αυτά δεν γίνονται, ότι αυτά είναι υπερβολικές επιδιώξεις, ότι πρέπει να αναβάλλουμε το εγχείρημα για άλλα 4 χρόνια.

                        Τους απαντήσαμε στην πράξη και πάλι. Το νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους τους τον περασμένο Μάιο και το κάναμε πράξη. Γιατί στην Ελλάδα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα, στην Ελλάδα σταματήσαμε πια να λέμε τι δεν γίνεται και αυτό που θέλουμε να κάνουμε πράξη, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε την αποφασιστικότητα και το καταφέρνουμε να το κάνουμε πράξη.

                        Αυτό είναι που έχει ανάγκη η χώρα, γι’ αυτό και ο «Καλλικράτης» προχωρά και όλα, φίλες και φίλοι, θα είναι έτοιμα όλα στην ώρα τους, γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης με 17 προγράμματα που τρέχουν παράλληλα και προωθούν ένα τεράστιο έργο: από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου με τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις μέχρι την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων. Από τα εκτεταμένα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης που έχουν ήδη ετοιμαστεί για τους νέους αιρετούς που θα προκύψουν από τον δεύτερο όσοι προκύψουν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μέχρι την προετοιμασία για κάθε θέμα από το προσωπικό και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης έως τις υποδομές και τα κτήρια.

                        Και είμαστε από πάνω κάθε μέρα, για να διαψεύσουμε για άλλη μια φορά όσους επιμένουν στην πραγματικότητα, γιατί περί αυτού πρόκειται, να επιθυμούν και να επιδιώκουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο χτες.

                        Σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που σπάνε το πελατειακό κράτος, που απελευθερώνουν τις δυνάμεις στην πραγματικότητα της κοινωνίας και του πολίτη, σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές το ξέρουμε ναι, έχουμε το λαό δίπλα μας.

                        Γι΄ αυτό και ο «Καλλικράτης» έχει τέτοια κοινωνική αποδοχή. Γι’  αυτό και όταν ο κ. Σαμαράς καλούσε τις τοπικές κοινωνίες να ξεσηκωθούν απέναντι στον «Καλλικράτη» έμεινε μόνος. Γι΄ αυτό και όταν ο κ. Κακλαμάνης πήγε να περάσει αρνητική απόφαση στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, απορριπτική για τον «Καλλικράτη», στην οποία όπως ξέρετε ακόμη διαθέτει την πλειοψηφία, για πρώτη φορά στην ιστορία δεν πέτυχε να συγκροτήσει απαρτία για να συνεδριάσει καν η ΚΕΔΚΕ.

                        Αν όλα αυτά σηματοδοτούν χωρίς αμφιβολία ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, σας διαβεβαιώ ότι όσα μέχρι τώρα ακούσατε δεν είναι τα μείζονα. Γιατί η καρδιά του «Καλλικράτη» είναι οι αξίες και οι αρχές που ενσωματώνει. Είναι το νέο πρότυπο διακυβέρνησης που εισάγει.

                        Γιατί αν οι ισχυροί δήμοι και οι ισχυρές περιφέρειες θα συνέχιζαν, θα τις αφήναμε να συνεχίζουν να λειτουργούν με την πελατειακή λογική του παρελθόντος, αν απλώς αναπαρήγαγαν την κακοδιοίκηση του κέντρου σε κάθε περιφέρεια, τότε ναι δεν θα είχε καμιά αξία το εγχείρημα.

                        Αυτό που κάνει ο «Καλλικράτης» είναι ότι αλλάζει στην πραγματικότητα συθέμελα τον τρόπο λειτουργίας και διακυβέρνησης κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας.

                        Οι νέοι άρχοντες της αυτοδιοίκησης θα είναι για πρώτη φορά απαλλαγμένοι από τα βάρη του πελατειακού κράτους, που απαξίωναν την αυτοδιοίκηση και βεβαίως υπονόμευαν την αξιοπιστία των ανθρώπων της.

                        Ο «Καλλικράτης» ενσωματώνει στην πράξη μια προς μια όλες τις αρχές, όλες τις αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

                        Για πρώτη φορά αξιοκρατία παντού. Καμιά πρόσληψη τακτικού ή έκτακτου προσωπικού χωρίς ΑΣΕΠ στους δήμους και στις περιφέρειες. Και αν εμείς έχουμε το δικαίωμα να περηφανευόμαστε ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία αυτής της χώρας που δεν κάναμε ούτε μια ρουσφετολογική πρόσληψη μόνιμου ή έκτακτου προσωπικού στο δημόσιο ή στους δήμους, το ίδιο θα έχουν να λένε και οι Καλλικράτειοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Γιατί τέλος οι δήμαρχοι που διόριζαν.

                        Και δεν είναι τυχαίο αγαπητές φίλοι, αγαπητοί φίλοι, ότι αυτό τον νόμο της αξιοκρατίας διάλεξε σαν πρώτη του ιστορικά καταγεγραμμένη πολιτική πράξη να καταψηφίσει ο κ. Σαμαράς ως νέος τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Ναι τον καταψήφισε. Το νόμο που στην πραγματικότητα τι έκανε; Απαγόρευε σε εμάς ως κυβέρνηση τις ευνοιοκρατικές και πελατειακές προσλήψεις έχοντας και τότε δίπλα του τον κ. Κακλαμάνη.

                        Ήθελαν στην πραγματικότητα σε τελική ανάλυση να μείνουν οι δήμοι φέουδο διορισμών με χιλιάδες εργαζομένους σε τελική ανάλυση όμηρους στην εύνοιά τους.

                        Τελείωσαν όμως όλα αυτά. Και δεν θα επιτρέψει ο ελληνικός λαός να πάμε πίσω σε αυτά που όπως ξέρουμε πια πολύ καλά είναι που οδήγησαν τη χώρα παρ’ ολίγον στη χρεοκοπία.

                        Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στον «Καλλικράτη» ενσωματώνεται η απόλυτη αρχή της διαφάνειας που εισάγει το πρόγραμμα «Διαύγεια». Ούτε μια απόφαση δεν μπορεί να πάρει δήμαρχος ή περιφερειάρχης χωρίς πρώτα να τη δημοσιοποιήσει, να την εκθέσει στη δημόσια κριτική, να είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει γι’ αυτή.

                        Ουδέν κρυπτόν πλέον και στους δήμους και στις περιφέρειες. Και όλα πια υπό τον προληπτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, δηλαδή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο για πρώτη φορά θα ελέγχει προληπτικά τους δήμους και τις περιφέρειες αλλά και κάθε νομικό πρόσωπο, κάθε επιχείρησή τους.

                        Και όχι μόνο οι δαπάνες θα ελέγχονται προληπτικά αλλά και η είσπραξη των εσόδων θα είναι αυτή που θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή; Δηλαδή μπαίνουμε οριστικά σε μια νέα εποχή χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Όλα στο φως πια.

                        Και δεν είναι μόνο αυτά. Εισάγουμε το θεσμό του συμπαραστάτη, του δημότη και της επιχείρησης που θα ορίζεται και θ’ αποφασίζεται από τα 2/3 των δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων και απαντά μέσα σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια στα θέματα που απασχολούν κάθε φορά τον πολίτη που έρχεται σ’ επαφή μ’ ένα Δήμο ή με μια Περιφέρεια.

Εισάγουμε έτσι στην πραγματικότητα όλο αυτό το πλέγμα του διοικητικού αλλά και πολιτικού πολιτισμού που οικοδόμησε ο θεσμός του Συνήγορου του Πολίτη, αυτή τη φορά όχι στο κράτος, αλλά μέσα σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια.

Το ίδιο κρίσιμη για την αλλαγή του προτύπου διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης βεβαίως είναι και μια σειρά από νέους θεσμούς συμμετοχής. Πρώτα απ’ όλα η ίδια η ανάδειξη των Δημοτικών Συμβούλων στους μεγάλους Δήμους, όπως είναι η Αθήνα για παράδειγμα, ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, ανά Δημοτική Κοινότητα, όπως μετονομάστηκε πια και για συμβολικούς και για ουσιαστικούς λόγους με τον "Καλλικράτη".

Γιατί, είναι στο επίκεντρο του "Καλλικράτη" η αναζωογόνηση της γειτονιάς η οποία αυτή πια θ’ αναδεικνύει τους Δημοτικούς Συμβούλους. Νέος τρόπος λοιπόν εκλογής ανά Δημοτική Κοινότητα, που δημιουργεί μια νέα σχέση αντιπροσώπευσης αλλά και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης στην πραγματικότητα πολιτών, δημοτών αλλά και Δημοτικών Συμβούλων.

Επίσης, για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίσημα Επιτροπή Διαβούλευσης. Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία δίνεται η δυνατότητα αλλά και έχει πια την ευθύνη, την υποχρέωση και το καθήκον, για κάθε κρίσιμο θέμα να εκφράζεται η κοινωνία των πολιτών, οι παραγωγικές δυνάμεις κάθε Δήμου, κάθε Περιφέρειας για να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις υποχρεωτικά με τη συμμετοχή, παρακαλώ, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, πολιτών, ακόμη και με κλήρωση, ώστε κάθε ένας να μπορεί να έχει μια ανεμπόδιστη συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά κοινά, στις αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτόν.

Και η πολιτική βεβαίως της οργανωμένης διαβούλευσης σε θεσμικά όργανα επιτρέπει, και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό, το έχουμε ζήσει, τη βελτίωση των αποφάσεων. Το ίδιο σημαντικά θ’ αποδειχθεί ότι θα είναι και τα Συμβούλια ένταξης νόμιμων μεταναστών τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται και με τα οποία θα δώσουμε μαζί τη μάχη, της κοινωνικής συνοχής και τελικά της κοινωνικής ειρήνης σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε γειτονιά.

Όπως κάναμε και με το δικαίωμα των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών, να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Και είδατε ότι παρά τις άναρθρες ακραίες κραυγές, κατέρρευσαν όλα τα επιχειρήματα, τα ψευδή επιχειρήματα περί δήθεν αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Όλες αυτές οι αρχές και οι αξίες φίλες και φίλοι βάζουν, και αυτό είναι αναμφισβήτητο, την Αυτοδιοίκηση σ’ ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης. Ανοίγουν το δρόμο στην πραγματικότητα για την ηθική επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης τραβώντας μια κόκκινη γραμμή με το πελατειακό παρελθόν της σπατάλης, της αναποτελεσματικότητας και δυστυχώς, ναι, θα το πούμε, όχι σπάνια, της διαφθοράς.

Αυτές τις αξίες θέλουμε να υπηρετούν οι υποψήφιοι που στηρίζουμε. Εκεί στην πραγματικότητα συναντιόμαστε και με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες στηρίζουμε συχνά από κοινού υποψηφίους. Δεν αναζητούμε εξαρτήματα της κυβέρνησης. Δε χρειαζόμαστε κυβερνητικού υποψηφίους.

Θέλουμε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες μ’ εμάς. Θέλουμε υποψηφίους που εμπιστευόμαστε τις ικανότητές τους. Γιατί; Γιατί τις έχουν αποδείξει στην πράξη. Υποψηφίους που θ’ αγωνιστούν για το Δήμο και την Περιφέρειά τους. Και τέτοιοι, έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι και ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Σγουρός. Γι ‘αυτό και είμαστε υπερήφανοι που δίνουμε τη μάχη της Αθήνας με το Γιώργο Καμίνη.

Η ανεξαρτησία του ήταν αυτή που μας έπεισε. Η άτεγκη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Η έννοια ν’ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργεί στον πολίτη η Διοίκηση ή και η κακοδιοίκηση, η γνώση να κάνει τη Διοίκηση να εργαστεί για τον πολίτη και τις ανάγκες του και όχι για την κυβέρνηση.

Για να βγάλει την Αθήνα από ένα αφόρητο τέλμα, ένα αφόρητο τέλμα φίλες και φίλοι, πολλών τετραετιών. Να της δώσει την ποιότητα και τη λάμψη που αξίζει στους δημότες της, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Δεν αντέχει άλλο η Αθήνα να μένει καταδικασμένη. Όποιος πιστεύει ότι η Αθήνα αξίζει κάτι καλύτερο, όποιος πιστεύει ότι η Αθήνα μπορεί, όποιος θέλει η Αθήνα πράγματι ν’ αλλάξει, μετά ιδιαίτερα από τόσες τετραετίες, έχει μία λύση, έχει μια επιλογή. Και αυτή είναι ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης!

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η μάχη της Αττικής είναι η μάχη της ανάπτυξης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Είναι η μάχη που θα κρίνει την καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών και των κοινοτικών πόρων, τη μετατροπή δηλαδή των πόρων αυτών σε θέσεις εργασίας αλλά και σε ποιότητα ζωής.

Στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας, θ’ αναθέσουμε στο νέο Περιφερειάρχη ν’ ανταποκριθεί στο δυσκολότερο εγχείρημα της Αυτοδιοίκησης. Θα του ζητήσουμε να δώσει τη μάχη του έργου της ανάπτυξης της Αττικής.

Εμείς στηρίζουμε σε αυτή τη μάχη το δοκιμασμένο Νομάρχη, τον Γιάννη Σγουρό. Αυτόν που φρόντισε να έχει μέχρι τέλους πλεονασματικό ταμείο. Αυτόν που ξέρει τη δουλειά, και την ξέρει καλά. Έναν άνθρωπο που πιστεύουμε βαθιά ότι αντέχει ν’ αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση που συνιστά η Περιφέρεια Αττικής.

Δεν είναι για όλους καλώς ή κακώς, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι για όλους αυτή η δουλειά. Και κανένας άλλος δε μπήκε στον κόπο να προτείνει στους πολίτες της Αττικής μια πρόταση, μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αττικής. Η συντριπτική πλειοψηφία δυστυχώς των υποψήφιων Συνδυασμών, έχουν άλλη λογική με την οποία προσέρχονται σε αυτή την εκλογική μάχη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία έγνοια για τα προβλήματα του κόσμου, για το μέλλον της Αττικής. Έχουν μόνο στόχο τι: Να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών με άγονους λαϊκισμούς και ναι, με δημαγωγίες. Όχι για να δουλέψουν για τη λύση των προβλημάτων τους, αλλά για να ακυρώσουν την εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ο λαός όμως έχει επίγνωση του τι διακυβεύεται. Δε θα κάνει, και το πιστεύουμε βαθιά αυτό, φίλες και φίλοι, το χατίρι ο ίδιος ο λαός, να πετάξει τον κόπο του και τις θυσίες του για να εξυπηρετήσει αυτούς που την επόμενη μέρα θα θέλουν μόνο να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Πιστεύουμε βαθιά ότι ο Γιάννης Σγουρός είναι αυτός που μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις που χρειάζονται για να έρθει εις πέρας αυτό το πολύ μεγάλο έργο που θ’ απαιτηθεί, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες τους εκλεκτούς αλλά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους θα καταφέρουν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουν.

Φίλες και φίλοι, ο ελληνικός λαός έχει κάνει οδυνηρές θυσίες για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Και οι θυσίες αυτές ναι, πιάνουν τόπο. Και τώρα είναι η ώρα να πούμε το μεγάλο «ναι», ότι θα πάμε μπροστά. Θα συνεχίσουμε. Ότι θα κερδίσουμε όχι μόνο τις μάχες, αλλά και τον πόλεμο και της επιβίωσης και της αναμόρφωσης της χώρας και ότι θα πούμε ταυτόχρονα ένα μεγάλο «όχι» σε όλους αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ και που πήραν την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, να εγκαταλείψουν το βέβαιο για εκείνους τότε ναυάγιο.

Δεν τους κάναμε τη χάρη. Η Ελλάδα δεν βούλιαξε, η Ελλάδα αλλάζει. Κι έρχονται τώρα από πάνω μετά από όλα αυτά και μας λένε να γυρίσουμε πίσω. Μας λένε να πετάξουμε τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Να γυρίσουμε δηλαδή πού: Εκεί που μας κατήντησαν. Να δικαιώσουμε ταυτόχρονα όσους λιποτάκτησαν.

Ε, λοιπόν όχι! Δε θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δε θ’ αφήσουμε, όπως λέει και ο Γιώργος Παπανδρέου, τους εμπρηστές να σταματήσουν τους πυροσβέστες! Θα συνεχίσουμε το έργο για την αναμόρφωση της πατρίδας μας με όλες τις δυσκολίες, με ιερή τη δέσμευση να σηκώσουμε τα βάρη από όσους συχνά άδικα τα επωμίσθηκαν.

Γιατί και στις 7 Νοεμβρίου, στην πραγματικότητα δύο Ελλάδες θα συγκρουστούν: Από τη μια η Ελλάδα των κατεστημένων συμφερόντων, του παρασιτισμού, του κρατισμού των ημετέρων, του πελατειασμού, της ευνοιοκρατίας, τα κατεστημένα δηλαδή που χτίστηκαν πάνω στα ρουσφέτια, στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, πάνω στη διαφθορά.

Κι από την άλλη, η Ελλάδα των αξιών, η Ελλάδα της δημιουργίας, η δυναμική Ελλάδα, που θέλει να φύγει μπροστά, χωρίς όμως να αφήσει πίσω της τους αδύναμους. Μια Ελλάδα που θέλει να φύγει μπροστά με την κοινωνία πάνω απ΄ όλα ενωμένη, δηλαδή με μια κοινωνία δίκαιη.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία μέσα μας ότι αυτή η Ελλάδα για την οποία δεσμευτήκαμε να αγωνιστούμε θα νικήσει και πάλι. Από σήμερα το βράδυ και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θα δώσει τη μάχη όπως ξέρει να τη δίνει, όταν έχει το δίκιο με το μέρος του και το δίκιο μας είναι ότι οι αλλαγές που κάνουμε δίνουν ανάσα και πνοή στην πατρίδα μας.

Δίκιο μας είναι να μην αφήσουμε οι κόποι του ελληνικού λαού να πάνε χαμένοι, να μην επιτρέψουμε να μας πάνε πίσω στον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Όλα τα στελέχη μας από τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, τα δοκιμασμένα αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, όλοι μας θα δώσουμε τη μάχη, κάθε ώρα, σε κάθε γειτονιά.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα αυτές οι μέρες ευκαιρία να πούμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας για τις μάχες που έχουμε δώσει, για τις μάχες που δώσαμε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τις μάχες που δώσαμε μαζί για τον αγώνα του 2009 που κερδίσαμε, αλλά και τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Θα δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα θεριεύει, με τα δύσκολα έχει μάθει να αναμετράται, γιατί; Γιατί είμαστε πολιτικά παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, που αν μας έχει μάθει ένα μεγάλο μάθημα ζωής, είναι με τα δύσκολα να τα βάζουμε και στα δύσκολα να κερδίζουμε.

Γιατί έχουμε τη φλόγα των αξιών μας που μας δυναμώνει, την πίστη μας ότι παλεύουμε για μια δίκαιη κοινωνία, παλεύουμε για το δίκιο. Μας δυναμώνει η αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τον Πρόεδρό μας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, το Γιώργο Παπανδρέου, στη δυσκολότερη μάχη για τη σωτηρία αλλά και για την πρόοδο και την αναμόρφωση της πατρίδας, που έδωσε ποτέ Έλληνας Πρωθυπουργός.

Γι΄ αυτό πάμε. Πάμε με το Γιώργο Καμίνη, πάμε με το Γιάννη Σγουρό, πάμε για την Αθήνα, πάμε για την Αττική, πάμε για την Ελλάδα.

Γι΄ αυτό αγαπητέ μου Γιώργο έλα κοντά, σε αυτόν τον πολύ ωραίο αγώνα που ηγείσαι, έναν αγώνα πολιτικού πολιτισμού και νίκης, μεγάλης νίκης, για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα, να αλλάξει πορεία η Ελλάδα και να μπορέσουμε με τις αρχές και τις αξίες μας να δώσουμε στους πολίτες ότι καλύτερο.