ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 21 Οκτωβρίου 2010

 

                                                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου Δημάρχου Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη, και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, κ. Απόστολου Βουλγαράκη, μίλησε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ν. Ραγκούση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ισχυρή πράξη εμπιστοσύνης της πολιτείας και της κυβέρνησης προς όλους τους Έλληνες την μεταρρύθμιση του  “Καλλικράτη”, τονίζοντας ότι αποτέλεσε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που έγινε πράξη με απόφαση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης και τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε,  «Το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν είναι ένας απλός νόμος. Είναι κάτι πολύ σημαντικότερο κάτι πολύ βαθύτερο.
 Είναι η μεγαλύτερη μεταφορά πολιτικής ισχύος που ποτέ μετακινήθηκε και μεταφέρθηκε από το κεντρικό πολιτικό κράτος, από το εθνικό κεντρικό κράτος, στις τοπικές κοινωνίες. Είναι με άλλα λόγια η μεγαλύτερη, η πιο ισχυρή πράξη εμπιστοσύνης της πολιτείας και μιας κυβέρνησης σε όλους τους Ελληνες και σε όλες τις Ελληνίδες.   

Γιατί με τον Καλλικράτη είναι τέτοια η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, τέτοια η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και στο δεύτερο βαθμό και στο επίπεδο των δήμων, που προηγούμενο της δεν έχει».
Ο Υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" δίνει το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τα του οίκου τους, παρέχοντας σε περιφέρειες και δήμους πόρους και αρμοδιότητες.
Τόνισε παράλληλα ότι με τον «Καλλικράτη» επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η περιφέρεια.
 «Οι εξοικονομήσεις που επιφέρει ο Καλλικράτης είναι τόσες, είναι τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αυτά που ωφελούνται οι δήμοι που θα ωφεληθούν οι περιφέρειες οι πολίτες και οι φορολογούμενοι που δεν υφίσταται καμιά συζήτηση για περικοπές δήθεν από το μνημόνιο», είπε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας ότι ο "Καλλικράτης" σχεδιάστηκε πολύ πριν η χώρα μας καταφύγει στο δανεισμό που ήταν, όπως επεσήμανε, απαραίτητος για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.    Όπως τόνισε, «ο Καλλικράτης δημιουργεί από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011 ένα τελείως ριζικά διαφορετικό τοπίο, το οποίο και εξυπηρέτηση στον πολίτη θα παρέχει και εξοικονόμηση των χρημάτων του, αλλά και παραγωγική αξιοποίηση των πόρων, είτε έρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους είτε από τα κοινοτικά κονδύλια. Ο Καλλικράτης δεν είναι απλώς ένας νόμος. Είναι οι αρχές και οι αξίες μιας άλλης τύπου διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης που λέει ότι πρέπει να σταματήσει το κεντρικό γραφειοκρατικό πελατειακό αδιαφανές και εν πολλοίς διεφθαρμένο Αθηναϊκό κράτος, να αποφασίζει στο όνομα εκατομμυρίων Ελλήνων».
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε πολύ κρίσιμες τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς όπως είπε: «σε αυτές αναμετρώνται δύο δυνάμεις, δύο Ελλάδες, δύο απόψεις, δύο αντιλήψεις για την Ελλάδα.
Η μια, που θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, το κράτος, η οικονομία, η χώρα, με λογικές πελατειακές, αναξιοκρατικές, αδιαφανείς, και μια άλλη αντίληψη, η οποία ήδη έχει πάρει το πολιτικό κόστος να κάνει όλες εκείνες τις αλλαγές ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αναπνεύσει να φύγει από την υπανάπτυξη, να βγει στο φως της διαφάνειας της αξιοκρατίας της αντικειμενικότητας».