ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Περάσαμε μια δύσκολη, την πιο δύσκολη, χρονιά στο μακρύ σπιράλ της κρίσης. Ξέρουμε όλοι τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα. Ζούμε όλοι την κοινωνική πραγματικότητα. Σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί δείκτες είναι στο κόκκινο. Η ανεργία πλησίασε το 28% του ενεργού πληθυσμού, ενώ στους νέους ξεπέρασε το διπλάσιο.
 
Ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι δίπλα μας.
Ξέρουμε, όμως, και κάτι ακόμη: Ότι από τις δικές μας αποφάσεις διακυβεύεται το μέλλον του Τόπου για τα πολλά επόμενα χρόνια. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Και σε τέτοιες ώρες δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους παρατηρητές των γεγονότων. Ούτε τους σχολιαστές της επικαιρότητας. Ούτε να μοιράζουμε ευχές. Κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες ρίχνοντας τη χώρα στο γκρεμό.
 
Κανένας δεν μπορεί να φέρει δουλειές πολεμώντας τις επιχειρήσεις και διώχνοντας τις επενδύσεις. Κανένας δεν μπορεί να νομίζει πως εξαντλεί το χρέος του, κατηγορώντας τους άλλους πως δεν ανταποκρίνονται στο δικό τους. Ούτε υποσχόμενος καλύτερες μέρες, χωρίς να προτείνει τίποτε. Ούτε λέγοντας «όχι σε όλα». Η στείρα αντίδραση και ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν οδηγούν στη διάσωση, αλλά στην καταστροφή της χώρας.
 
Ας σκεφτούμε σοβαρά σε ποια κατάσταση βρισκόμασταν πριν ενάμισι χρόνο. Η Ελλάδα απειλείτο με έξοδο από το ευρώ. Κινδύνευε να καταρρεύσει. Ήταν στα πρόθυρα εθνικής τραγωδίας.
 
Χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις για να γαντζωθούμε στην άκρη και να απομακρυνθούμε από το γκρεμό. Κάναμε – και εξακολουθούμε να κάνουμε – τεράστιες θυσίες. Και οι θυσίες αυτές – ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς – άρχισαν ήδη να πιάνουν τόπο. Η χώρα πάει να σταθεί στα πόδια της. -Υπάρχει θεαματική ανάκαμψη του Τουρισμού.
 
-Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας.
-Μηδενίζεται το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
-Αλλάζουν θετικά οι αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους.
-Πέφτουν σε εντυπωσιακό βαθμό τα σπρέντς.
-Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις.
-Δημιουργούνται βασικές προϋποθέσεις για νέες θέσεις δουλειάς.
 
Το πιο σημαντικό είναι πως, στο χρόνο που τελειώνει, η χώρα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό σημαίνει δυο πράγματα: Πρώτον, ότι μπορούμε να διαθέσουμε το 70% για να αποκαταστήσουμε αδικίες του χτες. Και δεύτερον, ότι από την ερχόμενη Άνοιξη, όταν θα έχουμε τα επίσημα στοιχεία από την Eurostat, η χώρα θα ανοίξει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, για την οριστική λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Είναι δέσμευση που ανέλαβαν οι εταίροι μας, έναντι της δικής μας δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα. Και όταν εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο οφείλουν να κάνουν κι’ εκείνοι.
 
Είμαστε, λοιπόν, μόλις λίγους μήνες πριν την πιο κρίσιμη μάχη. Και τη μάχη αυτή ( μια μάχη που ήδη ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς) οφείλουμε να τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οφείλουμε προπάντων να συνειδητοποιήσουμε (και αναφέρομαι στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης) πως είναι έγκλημα κάθε απόπειρα υπονόμευσης. Είναι έγκλημα κάθε προσπάθεια που απειλεί να τινάξει τις θυσίες του κόσμου στον αέρα.
 
Είμαστε στο τέλος της ανηφόρας και δεν έχουμε το δικαίωμα να κατρακυλήσουμε στο βάλτο.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Στον αγώνα αυτό οι βουλευτές που στηρίζουμε την κυβέρνηση, σηκώνουμε μεγάλο βάρος και δύσκολες αποφάσεις. Το ίδιο και όσοι έχουμε την τιμή να υπηρετούμε τη χώρα μετέχοντας στην κυβέρνηση. Δεν εκχωρούμε, λοιπόν, το δικαίωμα κοινωνικής ευαισθησίας σε κανένα. Δεν μοιράζουμε λόγια.
 
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη χώρα και τον άνθρωπο δίπλα μας. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρά την ασφυκτική οικονομική στενότητα, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα κοινωνικής στήριξης.
 
Πετύχαμε φέτος να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών, επιχορηγώντας περισσότερες από 60.000 άνεργες ή εργαζόμενες μητέρες. Διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και των «Κέντρων Φροντίδας ΑμεΑ». Δώσαμε νωρίτερα φέτος τα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων. Αλλά δεν μείναμε εκεί. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και γι’ αυτό εξασφαλίσαμε πρόσθετα κονδύλια 8 εκ ευρώ για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.
 
Δώσαμε έγκαιρα ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών. Ενισχύσαμε ( σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας) το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Δρομολογήσαμε στη Γραμματεία Ισότητας σειρά δράσεων για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Προωθήσαμε – μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία – την Εθνική Στρατηγική για τους Έλληνες Ρομά με σκοπό την ομαλή κοινωνική τους ένταξη, με έμφαση στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς.
 
Σε ό, τι αφορά στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης : Προχωρήσαμε σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Βελτιώσαμε το πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους, προσέξτε !χωρίς πρόσθετα βάρη για τους φορολογούμενους. Αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα του θεσμού των ΣΔΙΤ για να προωθήσουμε επενδύσεις
και να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η διαχείριση αποβλήτων.
 
Ολοκληρώνουμε την αποπληρωμή των οφειλών προς τις Περιφέρειες. Καταβάλλουμε τις οφειλές των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξασφαλίσαμε για τις περιοχές που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απαραίτητη οικονομική στήριξη για τις πιο επείγουσες ανάγκες τους. Χορηγούμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, με μια απλή αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση – και θέλω να το υπογραμμίσω χωριστά – δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον απαρέγκλιτο σεβασμό της νομιμότητας, στέλνοντας κάθε σοβαρή και βάσιμη καταγγελία στις αρμόδιες ελεγκτικές ή εισαγγελικές αρχές.
 
Υπενθυμίζω, ότι ζητήσαμε να γίνει έλεγχος της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, του μεγάλου κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων στη Δυτική Αχαία, Των καταγγελιών για το τμήμα Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων, Την απαράδεκτη τακτική κάποιων μεταφορέων να κάνουν επιλεκτική εκτέλεση δρομολογίων για μαθητές, Την προκλητική απαίτηση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς κάποιων παιδικών σταθμών που απαιτούσαν παράνομα επιπλέον χρήματα από γονείς, Των κυκλωμάτων που ζητούσαν μίζες για τη χορήγηση άδειας λαϊκών αγορών, Της παραπομπής υπαλλήλων του ΥΠΕΣ για πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και την παύση εν ενεργεία Δημάρχου για σωρεία αδικημάτων.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Σ’ ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της κινητικότητας, στόχος μας είναι να υπάρξουν ρεαλιστικές,
δίκαιες και κοινωνικά ευαίσθητες λύσεις, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη
μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των Δήμων. Συμφωνήσαμε μετά από εξαντλητικό διάλογο την πρόταση για τη διαδημοτική εθελοντική, κινητικότητα, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Καταβάλλουμε ταυτόχρονα κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε προβλήματα στους Δήμους
 
που έχουν έλλειψη προσωπικού μέσω της προσωρινής διαθεσιμότητας, μέσα από την οποία θα προκύψουν μετακινήσεις από Δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό στους Δήμους που έχουν κενά.
 
Σχεδιάζουμε, ταυτόχρονα, την εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν ούτε να σταθούν στα πόδια τους, ούτε το έργο που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας και επιβάρυναν το φορολογούμενο πολίτη.
 
Μία ακόμη σημαντική καινοτομία που επεξεργαζόμαστε αφορά ατη θεμελίωση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Αντί το κράτος να χρηματοδοτεί τους δήμους, να τους εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης του φόρου ακινήτων. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες με θετικά αποτελέσματα,
αλλά χρειάζεται διαβούλευση, καθώς και πολλή και καλή προετοιμασία.
 
Προετοιμάζουμε, ταυτόχρονα, την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Καλλικράτη και τις αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσω από τα κόμματα τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να ακουστούν όλες οι προτάσεις για το σημαντικό αυτό θέμα. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η αναμόρφωση του πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων, έτσι ώστε να μην μένει καμία σκιά σε ό, τι έχει να κάνει με το πολιτικό χρήμα. Να διασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και να αποκλειστεί κάθε ειδική μεταχείριση στα κόμματα και τους πολιτικούς.
 
Βασικοί μας άξονες είναι :
 
– Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
-Απόλυτη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση.
-Αυστηροποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης.
– Οικονομικός έλεγχος πολιτικών και κομμάτων από ανεξάρτητη Αρχή αυξημένου κύρους, η οποία επιπλέον θα ασκεί ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών
– Και τέλος ηλεκτρονική διασύνδεση του πόθεν έσχες με φορολογικά στοιχεία και δηλώσεις.
 
Εθνική υποχρέωση και βασική πολιτική δέσμευσή μας Είναι, προπάντων, η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την ψήφο των ομογενών μας. Το προσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και σύντομα θα ξεκινήσει σχετικός διάλογος. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των δεσμών της Πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες. Είναι χρέος που οφείλουμε όλοι οι συνάδελφοι απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Προετοιμάζουμε, ταυτόχρονα, τη θέσπιση νέου Κώδικα Ιθαγένειας, που να λύνει, ανάμεσα στ’ άλλα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.
 
Ολοκληρώσαμε και φέρνουμε στη Βουλή τον Κώδικα για τη μετανάστευση. Κωδικοποιούμε μέσα σε ένα ενιαίο κείμενο 21 νόμους 8 Προεδρικά Διατάγματα και 42 Υπουργικές Αποφάσεις. Απλοποιούμε πολύπλοκες χρονοβόρες και τις περισσότερες φορές περιττές διαδικασίες. Το σπουδαιότερο : από το 2008 είχαμε 10.500 εκκρεμείς αιτήσεις για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, τις οποίες μέσα σε 7 μήνες τις διεκπεραιώσαμε.
 
Διπλασιάσαμε το ρυθμό απόδοσης ιθαγένειας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο και μετατρέψαμε το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς σε αορίστου χρόνου απαλλάσσοντας από τη μεγάλη ταλαιπωρία της ανανέωσης 100.000 βορειοηπειρώτες. Στις προτεραιότητές μας είναι -το τονίζω άλλη μια φορά- και η αντιμετώπιση -με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία- μιας σειράς παθογενειών, που ταλαιπωρούν τους δήμους και τους δημότες.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Ακούγονται πολλά από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Εκείνο που δεν ακούστηκε είναι μια άλλη πρόταση. Εκείνο που δεν προτάθηκε είναι ένας άλλος Προϋπολογισμός. Εκείνο που δεν ειπώθηκε είναι η αλήθεια.
 
Δεν λύνονται, όμως, τα προβλήματα με σχόλια ανεύθυνων παρατηρητών. Ούτε με κραυγές και διχαστικές αντιπαραθέσεις. Ούτε με αοριστολογίες κενές περιεχομένου. Δεν θα υποστηρίξω ότι έχουμε έναν ευχάριστο προϋπολογισμό. Έχουμε το μόνο εφικτό προϋπολογισμό. Τον προϋπολογισμό της χρονιάς που θα σημάνει τη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Της χρονιάς που θα σημάνει το τέλος της ύφεσης και την αρχή για τη μείωση της ανεργίας. Της χρονιάς που θα βάλει τα θεμέλια για την εδραίωση μιας καλύτερης προοπτικής
και την αναγέννηση της χαμένης ελπίδας. Μ’ αυτή την πεποίθηση, το χρέος όλων είναι κοινό:
Ναι στον προϋπολογισμό. Ναι στην κυβερνητική σταθερότητα. Ναι στον Αντώνη Σαμαρά.