ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη

Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,
Ως Πρόεδρος του Τρίτου Παγκοσμίου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις αντιπροσωπείες όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Διακυβερνητική Συνάντηση του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ, αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή τους να συμβάλουν εποικοδομητικά για το επιτυχές πέρας των εργασιών αυτής της μοναδικής διαδικασίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά τις χώρες εκείνες και τους διεθνείς οργανισμούς που εργάσθηκαν αδιάκοπα και ακούραστα για την προετοιμασία των συζητήσεων των υποθεματικών ενοτήτων και συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή.
Από τη στιγμή της δημιουργίας του το 2007, το Φόρουμ έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, ως έναν χώρο ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου όπου οι εταίροι, απαλλαγμένοι από εθνοκεντρικές σκοπιμότητες καταθέτουν την εμπειρία τους, τις ιδέες τους ώστε η σύζευξη μεταναστών και ανάπτυξης να αποβεί προς όφελος όχι των λίγων αλλά των πολλών.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο ύπαρξης. Η διαδικασία αυτή, εγχείρημα δύσκολο, έχει αποδείξει την αξία, την αντοχή, τη διαχρονικότητά της στη διεθνή σκηνή. Το Βέλγιο, με τη βοήθεια των Φίλων του Φόρουμ, πρωτοπόρησε, δίνοντας μορφή στη διαδικασία και θέτοντας τα βασικά σημεία της θεματολογίας. Οι Φιλιππίνες ενίσχυσαν την οργανωτική δομή της – π.χ. μέσω της δημιουργίας της Υποστηρικτικής Δομής – και απέδειξαν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών μπορούν να συζητηθούν με συμμετοχικό και πρακτικό τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πιστεύουμε ότι η ελληνική παρακαταθήκη στη διαδικασία θα είναι η εδραίωσή της ένταξης της μετανάστευσης σε αναπτυξιακές πολιτικές, ειδικότερα όσον αφορά στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Ο τίτλος του φετεινού Φόρουμ, «Η Ένταξη Μεταναστευτικών Πολιτικών σε Στρατηγικές Ανάπτυξης προς όφελος όλων», υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής διακυβέρνησης και στρατηγικού προσανατολισμού στα θέματα μετανάστευσης και ανάπτυξης χωρίς συγκεκριμένους παραλήπτες, στεγανά, φόβους και προκαταλήψεις. Ο τίτλος που επελέχθη αποτελεί το σύνδεσμο με τις προηγούμενες, αλλά και με τις επόμενες διασκέψεις. Προωθεί επίσης την εμβάθυνση του προβληματισμού και αφετηρία κατάθεσης νέων σκέψεων.
Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,
Οι συζητήσεις των δυο προηγούμενων ημερών και η εποικοδομητική συνεισφορά της συνάντησης της Κοινωνίας των Πολιτών μας έδειξαν σαφώς το δρόμο για την αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που αναφέρθηκαν κατά τις εργασίες μας.
Ακούσαμε τις αναφορές για τις συζητήσεις όλων των στρογγυλών τραπεζών. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβω το περιεχόμενο τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, πάντως, διότι συγκεκριμένες προτάσεις για δράση προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις μας. Φυσικά, το Φόρουμ παραμένει μια άτυπη διαδικασία. Αναλογιζόμενοι τις μελλοντικές προκλήσεις που μας περιμένουν σε σχέση με τα θέματα της μετανάστευσης και της ανάπτυξης, αποτελεί ευθύνη μας η όλη αυτή προσπάθεια να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια αποτελεσματικότητα. Ορισμένα από αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να υλοποιηθούν είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε μέσω διεθνών συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων και των μη κυβερνητικών φορέων. Από αύριο, εξαρτάται από τον καθένα μας να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτές τις προτάσεις, ο καθένας σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες και με στόχο τον άνθρωπο.

Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,
Η εισήγηση σχετικά με το Μέλλον του Φόρουμ μας κατέστησε επιπλέον αισιόδοξους σχετικά με τις προοπτικές του GFMD. Ακούσαμε επίσης τον εκπρόσωπο του Μεξικού να μας παρουσιάζει τα σχέδια της χώρας του για την επόμενη συνάντηση του GFMD το 2010. Ελπίζουμε όλοι ότι, και υπό την Προεδρία του, η διαδικασία του GFMD θα εξελιχθεί περαιτέρω με επιτυχία προς όφελος όλων.
Mucha suerte, Mexico! (Καλή τύχη, Μεξικό)
Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση για την άψογη οργάνωση του συνεδρίου, το Μέγαρο Μουσικής που στέγασε τις εργασίες μας στον άψογο χώρο του και τους εθελοντές για την συνεχή προσφορά τους.
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.