ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Εξοχότατε Κύριε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,
Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω όλους στην Αθήνα, στο Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.
Πρώτα από όλα, ως Πρόεδρος του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη που παρέχετε στην Ελληνική Προεδρία, για τη συμβολή και τις προσπάθειές σας για την άρτια προετοιμασία του διακυβερνητικού αυτού διάλογου στα θέματα της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Χωρίς αυτές τις προσπάθειες το Φόρουμ δεν θα τύγχανε της ευρείας αποδοχής που λαμβάνει σήμερα δεν θα είχε εξελιχθεί σε αυτό που είναι και που ευελπιστούμε να συνεχίσει να είναι και στο μέλλον, δηλαδή μία ειλικρινής πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής βέλτιστων πολιτικών πρακτικών.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κύριο Μπαν -Κι Μούν, για την αδιάκοπη στήριξή του προς το Φόρουμ. Η παρουσία του εδώ σήμερα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την απόλυτη αφοσίωσή του στη διαδικασία του θεσμού.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Μετανάστευσης και Ανάπτυξης, τον κύριο Πήτερ Σάδερλαντ, για τη συνεχή προσφορά του στο Φόρουμ.
Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,
Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει ότι αυτός ο άτυπος, μη δεσμευτικός διακυβερνητικός διάλογος σε θέματα μετανάστευσης και ανάπτυξης όχι μόνο δεν ατονεί, αλλά αντίθετα, χρόνο με το χρόνο, ενδυναμώνεται και εξελίσσεται σε μια από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες πολιτικής, διεθνούς αλληλοκατανόησης και συνεργασίας.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ ασχολήθηκε εξαρχής με μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τη διασύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη. Για κάποια από αυτά, έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Φόρουμ, θα μελετηθούν ακόμα περισσότερα ζητήματα με την ελπίδα ότι θα δοθούν καίριες απαντήσεις. Το Φόρουμ αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία οικοδόμησης πάνω σε προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες καθώς και μια αφετηρία δημιουργίας νέων πεδίων διαλόγου και προβληματισμού. Βαθμιαία, αρχίζουν να προβάλλουν πιο σαφείς θέσεις και απαντήσεις στο περίπλοκο πάζλ που ονομάζεται αποτελεσματική και συνεκτική πολιτική σε θέματα μετανάστευσης και ανάπτυξης. Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα πρώτα, όμως, κομμάτια του πάζλ έχουν βρεθεί και έχουν ενωθεί μεταξύ τους. Κτίζουμε πάνω σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε με σταθερά βήματα, με σταθερό προσανατολισμό.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη αποτελεί μια διαδικασία καθαρά προσανατολισμένη στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Οι συζητήσεις των Στρογγυλών Τραπεζών έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις στο χώρο της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε, για τα λίγα λεπτά που έχω στη διάθεση μου, να μεταφερθώ λίγο έξω από το τοπίο των ειδικών θεμάτων που πραγματεύεται το Φόρουμ και να αναφερθώ σε κάτι γενικότερο.
Αποτελεί κοινή παραδοχή το ότι ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Η μετακίνηση ανθρώπινων πληθυσμών είναι αδιάσπαστο κομμάτι της παγκοσμιοποίησης. Φυσικά, η παγκοσμιοποίηση δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Αντίθετα, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μια ταυτόχρονα οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και ανθρώπινη διαδικασία. Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης, εικόνες και τρόποι ζωής, από μακριά ή κοντά, ταξιδεύουν μέχρι τα πιο απόμακρα χωριά της υφηλίου. Όσο τα όνειρα των ανθρώπων για καλύτερη ζωή είναι μεγαλύτερα από τις λιγοστές ευκαιρίες και τις επιλογές που τους δίνονται, η μετανάστευση θα συνεχίζεται. Πολλοί άνθρωποι, εξαιτίας της έλλειψης ευκαιριών και των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ωθούμενοι από την ανέχεια. Οι μετακινήσεις αυτές παίρνουν πολλές μορφές: εσωτερικές μετακινήσεις από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα και τις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από αναπτυγμένες προς αναπτυσσόμενες χώρες και το αντίστροφο, μετακινήσεις από αναπτυγμένα σε αναπτυγμένα, ή γρήγορα αναπτυσσόμενα, σημεία του παγκόσμιου οικονομικού χάρτη. Σε όλο τον κόσμο λαμβάνει χώρα μια συνεχή κίνηση.
Σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψετε μια, ακόμα, αλλαγή πλεύσης, από το θεωρητικό στο ηθικό.
Ο τρόπος με τον οποίο ορίζω την ηθική είναι απλοϊκός. Ηθικό στοιχείο αποτελεί η σχέση μεταξύ του εαυτού και του άλλου. Αναφέρεται στις περιπτώσεις που, όταν σκέφτομαι για μένα, περιλαμβάνω και τον άλλο στις σκέψεις και τις πράξεις μου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο άλλος, ο άλλος προς τον εαυτό, δημιουργεί ηθική υποχρέωση. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αποφύγω τα κηρύγματα, αλλά πιστεύω ότι όλοι μας, μέσα σε αυτή την αίθουσα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα και από μια άλλη οπτική γωνία, να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε τον άλλο και τους άλλους στις πράξεις μας. Αυτή τη στιγμή, η ανθρωπότητα βρίσκεται τόσο κοντά, είναι τόσο αλληλο-εξαρτώμενη, που το ηθικό ουσιαστικά μετατρέπεται σε ωφελιμιστικό, πραγματιστικό, λογικό. Η μετανάστευση και η ανάπτυξη αποτελούν σημαντικότατους τομείς πολιτικής για την άσκηση του ηθικού, ωφελιμιστικού, πραγματιστικού, λογικού στοιχείου. Ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε λίγο πιο ηθικοί μεταξύ μας, σε διακυβερνητικό επίπεδο, ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο ηθικοί σε σχέση με τους ανθρώπους που υπηρετούμε, ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο ηθικοί σε σχέση με τους διαφορετικούς ανθρώπους που βρίσκονται στην επικράτεια μας, ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο ηθικοί προς τους εαυτούς μας και για τους εαυτούς μας.
Ευελπιστώ ότι το Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη θα είναι ένα πολύ μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κύριες και Κύριοι,
Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να σημάνω την έναρξη των εργασιών του 3ου Παγκοσμίου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στην Αθήνα.
Θα ήθελα, τώρα, να καλέσω στο βήμα τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Γεώργιο Παπανδρέου.
……………………………………………………………………………..
Ευχαριστούμε, Κύριε Πρωθυπουργέ. Παρακαλώ τον Εξοχότατο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κύριο Μπαν κι-μουν, να λάβει το λόγο.
…………………………………………………………………………
Ευχαριστούμε τον Εξοχότατο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα, να καλέσω στο βήμα τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ραγκούση.
……………………………………………………………………………
Ευχαριστούμε, Κύριε Υπουργέ. Παρακαλώ τον Εξοχότατο κύριο Κονέχος, Υφυπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων και Πρόεδρο του περασμένου Φόρουμ, τον οποίο και ευχαριστώ για τη στήριξή του προς την Ελληνική Προεδρία, να έλθει στο βήμα.
……………………………………………………………………………..
Ευχαριστούμε, Εξοχότατε Κύριε Κονέχος.
Εδώ ολοκληρώνονται οι εναρκτήριες ομιλίες. Παρακαλώ όλους τους παρευρισκόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους προκειμένου να αναχωρήσουν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Εξοχότατος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει διάλειμμα 15 λεπτών και παρακαλώ όλους σας να επιστρέψετε εγκαίρως για τη συνέχεια.