Ομιλία Υφυπουργού στην Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες εκπροσώπων χωρών-μελών και Φορέων της Ε.Ε για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας
Αγαπητή κ. Επίτροπε,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα καταρχάς να χαιρετίσω την πρωτοβουλία σας να αναδείξετε μια τόσο κρίσιμη θεματική, όπως την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε καιρούς δύσκολους, ταραχώδεις θα έλεγα, για τα θέματα ισότητας των φύλων.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ισότητα των Φύλων αποτελεί σημαντικό τομέα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και με γνώμονα την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί σημαντική συνιστώσα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αναδεικνύεται θέμα μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί τροχοπέδη για την προώθηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και την εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής ζωής.
Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση που ακολουθήθηκε από μία βαθειά κοινωνική κρίση, και παράλληλα η διαχείριση του ζητήματος του προσφυγικού πληθυσμού, δημιούργησε ένα κλίμα εχθρικό προς τα θέματα ισότητας φύλων υπό την έννοια ότι θεωρηθήκαν ζητήματα μειωμένης σημασίας. Δεδομένης της κατάστασης το κίνημα metoo δεν εμφάνισε την ανταπόκριση που είχε σε άλλες χώρες. Στην χώρα μου κληθήκαμε περισσότερο να αντιμετωπίσουμε ζητήματα βίας έναντι γυναικών λόγω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Γι αυτό και ένα μέρος των δράσεών μας κατευθύνθηκε προς την διαχείριση περιστατικών βίας στον προσφυγικό πληθυσμό.
Οι δύο κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν:
-η διαπολιτισμική προσέγγιση των γυναικών θυμάτων βίας. Οι γυναίκες πρόσφυγες προερχόμενες από διαφορετικό εθνικό και κοινωνικό υπόβαθρο και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν παράλληλα με τα ζητήματα βίας (δυσκολίες ως προς την στέγαση, την τροφή, την υγεία, τη φροντίδα των παιδιών, κα), αποτέλεσαν ένα νέο πληθυσμό τον οποίο χρειάστηκε να φροντίσουμε σε πολλαπλά επίπεδα.
-η εκπαίδευση των συμβούλων για την ορθή διαχείριση των περιστατικών βίας με θύματα γυναίκες πρόσφυγες και η αντιμετώπιση του προβλήματος της διερμηνείας.
-η αύξηση των περιστατικών βίας κατά γυναικών εν γένει (ανεξαρτήτως εθνικότητας) λόγω της οικονομικής κρίσης.
Παρά τις δυσκολίες πρέπει να σημειώσω ότι η ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση που εφαρμόσαμε, είχε θετικό αποτέλεσμα. Έτσι συνοπτικά αναφέρω ότι:
1. Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ολοκληρωμένου δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
2. Ανοίξαμε τις δομές μας σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα κακοποίησης.
3. Ενσωματώσαμε τη Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο εθνικό μας δίκαιο.
4.Ετοιμάσαμε το Νομοσχέδιο για την Ουσιαστική ισότητα των φύλων, το οποίο εμπεριέχει και θέματα της βίας, τα οποία προσδιορίζει και δίνει την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν. Προβλέπεται μέσω αυτού η μονιμότητα όλων των υποστηρικτικών δομών, οι οποίες μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν από κοινοτικούς πόρους.
5. Υλοποιούμε συνεχώς δράσεις ευαισθητοποίησης μέσω καμπάνιας που περιλαμβάνει τηλεοπτικά spots, καταχωρίσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις περιφερειακές δομές.
6. Υλοποιούμε ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και τα έμφυλα στερεότυπα στα σχολεία.
Κυρίες και κύριοι,
Οι προαναφερθείσες ενέργειες έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της ΕΕ. Οι δράσεις αυτές σε συνδυασμό με τα νέα νομοθετικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας (τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και το επερχόμενο Σχέδιο Νόμου), θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω στήριξη των θυμάτων βίας, αλλά και θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των στερεοτύπων που οδηγούν στην άνθηση του ειδεχθούς αυτού φαινομένου.
Σας ευχαριστώ