ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Ομιλία Υφυπουργού στην Ημερίδα Γ.Γ.Ι.Φ και ΚΕΘΙ με θέμα: «Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

Αξιότιμε Υπουργέ της Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα,
Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων,
κ. Φ. Κούβελα,

Αγαπητές Φίλες,
Αγαπητοί Φίλοι,

Η χώρα μας είναι αλήθεια ότι δοκιμάστηκε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. 
Οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει λάθος ότι το πρόβλημα της πατρίδας εστιαζόταν μόνο στην οικονομική κρίση, και ότι με την σκληρή λιτότητα, τις περικοπές και γενικά, την μετρημένη δημοσιονομική πολιτική, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να την βγάλει από τη δύσκολη θέση της.

Ωστόσο, η ιστορία, όπως την ξέρουμε με τεκμήρια πια σήμερα, μας απέδειξε ότι η χώρα βρέθηκε μέσα σε πολλές και πρωτοφανείς δίνες: 
– Τα μεγάλα λάθη, εσκεμμένα ή μη, των προηγούμενων κυβερνήσεων,
– Την μεγάλη κρίση του χρηματιστηρίου και των τραπεζών των ΗΠΑ του 2008 και τον παγκόσμιο αντίκτυπο τους,
– Αλλά, και την περίοδο – η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη –  μίας δύσκολης μετάβασης από τον κόσμο της παγκόσμιας μονοκρατορίας της μίας υπερδύναμης, στην πολυσύνθετη διεθνή σκηνή με τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις, σε αλληλεπίδραση με τις Περιφερειακές και την ανάδυση των μεγάλων ενώσεων χωρών, όπως είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα. 

Οι εξελίξεις αυτές επέφεραν συνέπειες που ακόμη δεν έχουν φανεί πλήρως. Πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και βίαιη ανακατανομή χώρου και πλούτου, δημιουργούν αφόρητες συνθήκες ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους, σε χώρες που περιβάλλουν την Ελλάδα. Γι’ αυτό, η μοναδική τους λύση – ήταν και είναι – η μετανάστευση, με την ελπίδα για έναν νέο τόπο, μία καλύτερη ζωή με ασφάλεια για τους ίδιους και την οικογένεια τους.

Στο επίκεντρο του κυκεώνα και πάλι οι λιγότερο δυνατοί και ανάμεσα σε αυτούς, περισσότερο οι γυναίκες. Και τούτο γιατί σε τέτοιες κοσμοϊστορικές δυσμενείς αλλαγές, μαζί με τους ανθρώπους, «μεταναστεύει» το έγκλημα και η εκμετάλλευση που έχουν σαν στόχο τους πάντα και πρώτα τις γυναίκες:
– αυτήν που δεν μπορεί να πολεμήσει γιατί πρέπει να έχει αγκαλιά το παιδί της να το θηλάσει ή να του βρει φαγητό,
– εκείνη που, αν της ασκήσουν οι επιτήδειοι βία, μπορούν να οικονομήσουν εύκολο χρήμα.

Αυτά τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, από την πλευρά της χώρας μας και με την βοήθεια των ευρωπαϊκών οργανισμών, αλλά κυρίως, του δημοκρατικού λαού μας, μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας ένα μεγάλο επίτευγμα: κρατήσαμε την κατάσταση. 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πιο σταθερός τόπος στην ανατολική Μεσόγειο!
Και μάλιστα, παραμένει τέτοιος, παρά του ότι ακόμη δεν έχει γίνει πράξη από τους εταίρους μας η υπόσχεση να μοιραστεί μεταξύ μας δίκαια το «φορτίο» της πιο μεγάλης αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού από την εποχή των παγκόσμιων πολέμων.
Μέρος αυτού του θαύματος έγινε εφικτό, γιατί αυτή η Κυβέρνηση έδωσε δύσκολες πολυεπίπεδες μάχες, με επιτυχία.
Ο κ. Βίτσας είμαι σίγουρη ότι θα έχει την δυνατότητα να αναφερθεί αναλυτικά γι’ αυτά τα πράγματα.
Εγώ όμως, θέλω να συγχαρώ τους εργαζόμενους στα προγράμματα, όπως αυτό που κλείνει τον κύκλο του σήμερα: το «Χτίζοντας ένα δίκτυο ασφαλείας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες».

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας επέδειξαν τα αντανακλαστικά τους. Έδωσαν τη δυνατότητα στις Δομές και τους ανθρώπους τους, αλλά και σε εθελοντές και οργανώσεις, να στηρίξουν την εθνική υποχρέωση να βοηθήσουμε στην διαχείριση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αυτού της βίαιης μετανάστευσης και της βίας που εμπεριέχει κατά των γυναικών.

Παρείχαμε και παρέχουμε αλληλεγγύη, ανθρωπιά, παρά του ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.
Ιδίως, για τις γυναίκες, για τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους εν γένει.

Όμως από αυτό το βήμα στέλνω μήνυμα ευγνωμοσύνης και στους κατοίκους των νησιών και γενικότερα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα κέντρα υποδοχής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων. 
Σε εκείνες και εκείνους τους πολίτες που δεν λύγησαν από την «πίεση», που δεν παρασύρθηκαν από τους πολιτικούς καιροσκόπους της στείρας αντιπολίτευσης και τους ακροδεξιούς και φασίστες.

Μιλώ για εκείνες και εκείνους τους συμπολίτες μας που παραμένουν άνθρωποι, που μας βοηθούν και που στηρίζουν τις Δομές μας και το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 


Συγχαρώ όλες και όλους για την προσπάθεια τους. 

Με αυτά τα λόγια,
Σας καλωσορίζω λοιπόν στην σημερινή Ημερίδα,
εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της.