ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών στη Βουλή για το Νομοσχέδιο Ισότητας των Φύλων

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμες βουλεύτριες,
Αξιότιμοι βουλευτές,

Μετά από πολλά χρόνια ακινησίας από την τελευταία προσπάθεια για την κατάθεση ολοκληρωμένου νομοθετήματος για την Ισότητα των Φύλων και μετά από χρόνια προετοιμασία και διαβούλευση, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας», αλλά και «Ρυθμίσεις για απονομή ιθαγένειας», καθώς και «οι διατάξεις που είναι σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και οι λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Προσέρχομαι σήμερα ενώπιον σας ως αρμόδια Υφυπουργός που για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανέλαβε την ευθύνη του κρατικού τομέα πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων. Πρόκειται για μία απόφαση που έλαβε πρώτος στην ιστορία της χώρας μας ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας και υλοποίησε πρώτος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Όμως σήμερα έχω έρθει πολύ περισσότερο σαν μία ισότιμη συνομιλήτρια τους τελευταίους 6 μήνες, μιας μεγάλης κοινωνίας αγωνιστριών γυναικών, από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, που χωρίς ιδιαίτερα μέσα, χωρίς μεγάλη οικονομική δυνατότητα, εργάζονται για την υποστήριξη των γυναικών που ζουν στην χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας και ασφαλώς εθνικότητας. Ενός σημαντικού αριθμού ανθρώπων που αθόρυβα πολεμούν καθημερινά στον τομέα τους για την Ισότητα των Φύλων, για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Για να είμαστε σήμερα εδώ και να συζητούμε το πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου, αυτό της της Ισότητας, εργάστηκαν με τον τρόπο τους η κάθε μία, γυναίκες, ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Με λίγα λόγια, έχω συναντήσει και συνομιλήσει ή ακούσει με σκοπό την ουσία του Νομοσχεδίου στο σκέλος της Ισότητας, τους τελευταίους έξι μήνες που έχω αναλάβει ευθύνες, επάνω από 2.000 ανθρώπους. Κυρίως γυναίκες, αλλά και άνδρες, εκατοντάδες γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, δεκάδες δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις σε όλη την χώρα, τους εκπροσώπους της εκκλησίας αντίστοιχα.

Εισηγούμαι μία συλλογική προσπάθεια, που έγινε με κοπιώδη δουλειά χρόνων, την οποία έκαναν Φορείς, Οργανώσεις, Κινήματα, επιστήμονες, δημόσιοι λειτουργοί, πολιτικά κόμματα, συνάδελφοι άλλων Υπουργείων, εργαζόμενοι.

Εκπροσωπώ την δουλειά όλων των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, δηλαδή, των οργανισμών που πολιτικά εποπτεύει το Υπουργείο Εσωτερικών και που εργάζονται για την πραγμάτωση της Ισότητας των Φύλων στην Ελλάδα μας.

Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς έχοντας την πολύτιμη εμπειρία αυτής ακριβώς της ανάγκης, αυτής της επιλογής, αυτού του μονόδρομου. Του σεβασμού στην ύπαρξη και την αποδοχή του άλλου, της επικέντρωσης στην επίλυση των προβλημάτων και της ανάγκης συνεργασιών.
Της σύνθεσης απέναντι στο διχασμό, της πολυφωνίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό της «απόλυτης άποψης», της πειθούς και του διαλόγου απέναντι στη βία, της λογικής απέναντι στον παραλογισμό.

Μόλις επέστρεψα από τη Νέα Υόρκη όπου για μία εβδομάδα είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω στις εργασίες της 63ης Συνόδου του Ο.Η.Ε για το Καθεστώς των Γυναικών, μια κορυφαία συνάντηση εκπροσώπων από όλο τον κόσμο για τα θέματα που αφορούν στις γυναίκες, που πραγματοποιείται για μια εβδομάδα κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Εκεί δόθηκε η ευκαιρία σε εμένα και συνολικά στην ελληνική αντιπροσωπεία, να ακούσουμε και να ακουστούμε. Μιλήσαμε για τις πολιτικές ισότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά ίσως σε διεθνές επίπεδο, για τα θέματα Ισότητας των Φύλων, η χώρα μας, εκτός από το να ακούσει και να διδαχθεί, είχε να καταθέσει και να επιβραβευθεί.

Η παρουσία μας στον Ο.Η.Ε, η τοποθέτηση μου σήμερα εδώ, το Νομοσχέδιο που συζητάμε με σκοπό την ψήφισή του, διέπεται ακριβώς από την ίδια φιλοσοφία: μια ολιστική αντίληψη και προσέγγιση των πολιτικών ισότητας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο. Από όλες τις διαστάσεις, σε όλο το εύρος, με κάθε δυνατή συνεργασία και συνέργεια. Αποτελεί ένα πεδίο συνεννόησης, δυνατότητα για συγκλίσεις, αφορμή για συμφωνία και διάλογο.

Η ισότητα των Φύλων δεν μπορεί παρά να μας ενώνει.

Το παρόν νομοσχέδιο στο πρώτο του μέρος περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που αποτελούσαν πάγιο αίτημα των φορέων για την  υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ανεξάρτητων αρχών, γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αφού για πρώτη φορά εισάγει, λαμβάνοντας υπόψη του και διεθνείς συμβάσεις, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που κυρώθηκε με πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης με τον νόμο 4531/2018, τόσο την αναγκαιότητα καθορισμού διαφόρων νομικών εννοιών όπως «έμφυλη βία»,  «ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές (gender mainstreaming)», «ουσιαστική ισότητα», «σχέδια ισότητας» που  εντάσσονται πλέον στην ελληνική έννομη τάξη.

Πρόκειται για ένα αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, του οποίου το ρυθμιστικό αντικείμενο δεν εξαντλείται στη θέσπιση σημειακών ρυθμιστικών παρεμβάσεων, αποκαταστατικών της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των φύλων.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Α΄ Μέρος του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ με τίτλο: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και  καταπολέμηση της έμφυλης βίας», η οποία ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου του 2018 και ολοκληρώθηκε τυπικά στις  20 Μαρτίου του 2018. Ουσιαστικά όμως συνεχίστηκε με πληθώρα συναντήσεων, μέχρι και λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Μιλήσαμε με επιστημονικές οργανώσεις, ανεξάρτητες αρχές, σχεδόν όλες τις γυναικείες οργανώσεις, εκπροσώπους κομμάτων, εκπροσώπους εργαζομένων του τομέα Ισότητας των Φύλων, τις επιστημόνισσες της πρώτης γραμμής, δηλαδή τις κοπέλες που εργάζονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας, εκεί που δίνεται καθημερινά η πραγματική μάχη για την υποστήριξη των γυναικών οι οποίες υφίστανται βία. Σε αυτές κυρίως τις γυναίκες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά και τα θύματα γυναίκες, τις ωφελούμενες των υπηρεσιών, θέλω από την καρδιά μου να αφιερώσω την σημερινή συζήτηση εδώ στο κοινοβούλιο. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση των ανθρώπων που παλεύουν σε έναν αόρατο κόσμο για την καλυτέρευση της κοινωνίας μας.

Το «Μέρος Πρώτο» του παρόντος σχεδίου νόμου, όπως σχετικά αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, διαρθρώνεται σε τέσσερα διακριτά κεφάλαια.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου καλύπτει όλους τους τομείς της ζωής, από την υγεία και την εκπαίδευση ως την αγορά εργασίας και την συγκρότηση συλλογικών οργάνων.

Σταχυολογώντας τις διατάξεις του παρόντος νόμου εν συντομία θα αναφερθώ στις κρίσιμες προβλέψεις του άρθρου τέσσερα, όπου διαρθρώνεται η κεντρική και περιφερειακή πολιτική δράση για την προάσπιση των πολιτικών ισότητας των φύλων σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμβάσεις, την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ), έπειτα από διαβούλευση με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και κοινωνικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρόσθετα, έχει την ευθύνη σύνταξης και υποβολής της εθνικής έκθεσης στην Επιτροπή CEDAW του ΟΗΕ.

Με τα άρθρα έξι και επτά, ιδρύονται Επιτροπές Ισότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με ευρύ πεδίο δράσης που θα οδηγήσουν στο καλύτερο συντονισμό των κρατικών πολιτικών ισότητας αλλά θα αντιμετωπίζουν και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής ως προς την σύνθεση του πληθυσμού και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή.

Με το άρθρο εννέα ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων με στόχο τη διαβούλευση με γυναικείες οργανώσεις, με κοινωνικούς φορείς, ΟΤΑ και εκπροσώπους ανεξαρτήτων αρχών, προκειμένου να επικουρεί τη ΓΓΙΦ και το Κ.Ε.Θ.Ι για τις πολιτικές δράσης που σχετίζονται με την προώθηση των φύλων.

Με τα άρθρα δέκα και έντεκα γίνονται σημειακές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης τόσο σε επίπεδο διοικητικών εγγράφων και ενεργειών όσο και στον τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών κάθε υπουργείου με την εισαγωγή ως κρίσιμης παραμέτρου διαμόρφωσης αυτών, την πολιτική για την ισότητα των φύλων.

Στο άρθρο δεκατέσσερα εισάγεται πλέον στο πειθαρχικό δίκαιο του δημοσίου η έννοια της παραβιάσεως των διατάξεων του παρόντος νόμου και ακολουθεί στο άρθρο δεκαπέντε η πολύ σημαντική παρέμβαση της αύξησης του ποσοστού του ελάχιστου ορίου συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια στο 40% από 1/3 που ισχύει σήμερα, με την ουσιώδη όμως προσθήκη της εκλογικής περιφέρειας κα όχι του μέχρι σήμερα ισχύοντος περί επικράτειας.

Η διάταξη αυτή κατά την κρίση μας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς έχει ως στόχο όχι μια μηχανιστική και αριθμητική αντιμετώπιση της παροχής ίσων ευκαιριών στις γυναίκες, αλλά κυρίως την ρητή διατύπωση της βούλησης της Πολιτείας να προστατέψει με κάθε μέσο το δικαίωμα συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, να τους ανοίξει τον δρόμο και να τις ενθαρρύνει να εμπλακούν ενεργά.

Είμαι υποχρεωμένη σε αυτό το σημείο να παροτρύνω τις γυναίκες της χώρας να θέσουν υποψηφιότητα σε όλων των ειδών τις εκλογές, με δύναμη και θέληση.
Να ενθαρρύνω τους αρμόδιους σε κάθε κόμμα σε κάθε τοπική ή περιφερειακή παράταξη να τις δώσουν ίση ευκαιρία στα ψηφοδέλτια και να παρακαλέσω και να προσκαλέσω τις γυναίκες και τους άνδρες ψηφοφόρους στις προσεχείς εκλογές να ψηφίσουν τις άξιες γυναίκες που θα θέσουν υποψηφιότητα, όσο ένθερμα ψηφίζουν και εμπιστεύονται και τους άνδρες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιεί καμπάνια γι’ αυτόν τον σκοπό της οποίας τις εκφάνσεις θα παρακολουθήσετε το ερχόμενο διάστημα.

Για πρώτη φορά ρυθμίζεται η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της διοίκησης και θεσπίζεται κύρωση περί μη νόμιμης συγκρότησής τους επί μη πλήρωσης της προϋπόθεσης της εκπροσώπησης εκάστου φύλου στο, κατά νόμο, οριζόμενο ποσοστό (άρθρο 16).

Στον τομέα της εκπαίδευσης, με το άρθρο δεκαεπτά, η αρχή της ισότητας των φύλων θα διαπνέει τη γλώσσα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, έτσι, ώστε οι νέες γενιές να αποβάλλουν κάθε στερεότυπο διαχωρισμού των φύλων συμπεριλαμβανομένης της επιλογής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Στον τομέα της υγείας, με το άρθρο δεκαεννέα και συγκεκριμένα της υποστήριξης του δημογραφικού προβλήματος, υιοθετούμε άδεια μετ’ αποδοχών για όσες γυναίκες ακολουθούν μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στις επόμενες διατάξεις περιέχονται μέτρα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια της πολιτείας να παράσχει πεδίο για την εφαρμογή των πολιτικών ισότητας στον εργασιακό χώρο, με την υλοποίηση σχεδίων ισότητας, την επιβράβευση των επιχειρήσεων, αλλά και την δυνατότητα άσκησης παρέμβασης ενώπιον των δικαστηρίων σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων ισότητας από συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21.

Στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης προωθούνται ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην πραγμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων, καθώς επίσης και στην εξάλειψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με το φύλο, ενώ προβλέπεται ρητή απαγόρευση αναπαραγωγής διαφημιστικών, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών μηνυμάτων με χρήση λόγου που εμπεριέχει έμφυλη διάκριση. Η εν λόγω ρύθμιση δεν είναι διακηρυκτικού χαρακτήρα, αντιθέτως, υποχρεώνει τα ΜΜΕ να απέχουν από κάθε παραβίαση της αρχής της ισότητας των φύλων, ενώ «εξοπλίζουμε» το ΕΣΡ, το οποίο είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο, να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις εφόσον υπάρξει παραβίαση, όπως προβλέπεται στο άρθρο είκοσι τέσσερα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η ισότητα των φύλων δεν θα παραμείνει διακήρυξη.

Στις ρυθμίσεις του Μέρους Πρώτου, επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικές με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, το οποίο δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες φυλετικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές ή μορφωτικές ομάδες, αλλά συνιστά το σκληρό πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων και αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι μάλιστα δύσκολο να καταπολεμηθεί, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διστακτικότητα των θυμάτων να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας ενώπιον των αρχών ή την προκατειλημμένη αποτρεπτικότητα – ευτυχώς λίγων – εκπροσώπων του νόμου, αλλά και την ελλείψεις στην γνώση για τις υποθέσεις της Ισότητας των Φύλων από μεγάλο μέρος των – κατά τα άλλα – άρτια εκπαιδευμένων μελών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και σε αυτό το σημείο οφείλω να ενημερώσω το σώμα για άλλη μία νίκη που πέτυχε ο κρατικός τομέας για την Ισότητα των Φύλων, το Υπουργείο Εσωτερικών. Στις 17 Ιανουαρίου 2019, πριν περίπου δύο μήνες, έγινε δεκτό από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το αίτημα μας να αντιμετωπισθεί με ουσιαστικότερο τρόπο το πρόβλημα που παρουσιάζεται στα αστυνομικά τμήματα της χώρας, γυναίκες που έχουν υποστεί βία να μην μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και να προστατευτούν όπως έχουν δικαίωμα. Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις που έγιναν δεκτές για πρώτη φορά από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, η οποία αποτελείται από δύο γυναίκες, την Υπουργό κ. Γεροβασίλη και την Υφυπουργό κ. Παπακώστα, τις οποίες θερμά ευχαριστώ που αμέσως δέχτηκαν να υλοποιήσουν τις προτάσεις του τομέα Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις 8 Μαρτίου ανακοινώθηκε η άμεση ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία. Με Προεδρικό Διάταγμα θα δημιουργηθεί αυτό το τμήμα υπό την Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, θα δημιουργηθούν γραφεία αντιμετώπισης Οικογενειακής Βίας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), καθώς και σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και Αττικής, ώστε τα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας να ενισχυθούν κατάλληλα για την αποτελεσματική και μόνιμη αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ζητήσαμε και πετύχαμε να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελληνική Αστυνομία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας που θα συνεργάζεται με το ήδη υπάρχον δίκτυο δομών του τομέα Ισότητα Φύλων που λειτουργεί σε όλη την χώρα, δηλαδή τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας θυμάτων βίας. Τέλος, μέσω της συνεργασίας που υπάρχει ήδη μεταξύ του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλων οργανώσεων, έχουν τα στελέχη μας εκπαιδεύσει ήδη στα θέματα Ισότητας διακόσια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, θα εκπαιδευτούν και άλλα, ενώ – έγινε δεκτό και το αίτημά μας – να ετοιμαστεί άμεσα και να κυκλοφορήσει «Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός» που θα αποσταλεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, ώστε να γνωρίζουν τα στελέχη τους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς και εν μέσω συνεχών μεταναστευτικών ροών, το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών εμφανίζει και νέες μορφές και έχει καταστήσει σαφή την ανάγκη για τη λήψη μέτρων, από την Πολιτεία, για την αντιμετώπισή του. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται στο Νομοσχέδιο, στα άρθρα εικοσιπέντε έως και είκοσι εφτά (27) η συνέχιση, επέκταση, ασφαλής και μόνιμη οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας ενός  ολοκληρωμένου Δικτύου Δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Πρόκειται, κατά πρώτον, για τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, κατά δεύτερον, για τους Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, που λειτουργούν μέχρι σήμερα με την επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και την συνεργασία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, με την θερμή υποστήριξη Δήμων και Περιφερειών και, κατά τρίτον, για την 24άωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί υπό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Για τις δομές έχουμε ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα έως το 2020. Για μετά το 2020 υπάρχει η εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και η προετοιμασία από τώρα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτήεων.

Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πράγματα και να χαραχθούν νέες ακόμα πιο καινοτόμες πολιτικές. Πρέπει όμως όλοι μας να αναγνωρίσουμε ότι το παρόν νομοσχέδιο θέτει επιτέλους σε στιβαρή βάση, ακλόνητα θεμέλια για την αντιμετώπιση κρίσιμων και χρονιζόντων προβλημάτων για την προστασία και την ανάδειξη της ισότητας των φύλων όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

Τέλος, νιώθω υποχρεωμένη να καταθέσω την ολόπλευρη υποστήριξη μου στην επίπονη δουλειά των στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών  και κυρίως, του επικεφαλής Υπουργού κ. Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με τα δύο επόμενα μέρη του Νομοσχεδίου στα οποία δεν θα αναφερθώ για την οικονομία του χρόνου. Καλώ όμως να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο σε όλες τις διατάξεις και τις τροπολογίες του.

Σας ευχαριστώ πολύ.