ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών για την Έρευνα και την Καινοτομία

Αγαπητές συμμετέχουσες,
Αγαπητοί συμμέτοχοι,

Συμμετέχετε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χρηματοδότηση 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία 2014-2020. Έχει σημασία να καταγραφεί ότι πρόκειται για μία σημαντική επένδυση των Κρατών Μελών, και μάλιστα, πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι να διατεθούν 100 δισ ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Είναι αλήθεια πως όλο και συχνότερα ακούμε για γυναίκες επιστήμονες, ερευνήτριες, ακαδημαϊκούς, διδάκτορες που πρωτοπορούν στο επιστημονικό τους πεδίο, που προΐστανται σε ομάδες, τμήματα ή έδρες, που κατακτούν τον κόσμο της σοφίας. Που «οπλίζουν» με τις ανακαλύψεις τους την ανθρωπότητα με ελπίδα, που λύνουν τα σκοτάδια της άγνοιας, που αναγνωρίζονται, βραβεύονται, γίνονται αποδεκτές και με πολύ κόπο βρίσκουν τη θέση τους και προσθέτουν και το δικό τους όνομα στις λεωφόρους της γνώσης.

Όλο και περισσότερο οι γυναίκες δεν λείπουν από την παγκόσμια παραγόμενη γνώση, έρευνα, καινοτομία, τεχνολογία. Αποτελούν μέρος της εν εξελίξει 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Γυναίκες που γίνονται γνωστές για το έργο τους, την αφοσίωσή τους, την καριέρα τους, την προσφορά τους στην επιστήμη. Όχι για τα υλικά αγαθά που απέκτησαν ή κληρονόμησαν, τον πολυτελή βίο που διαβιούν, την φυσική ομορφιά που έτσι κι αλλιώς όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν, την προσωπική τους ζωή, τον θόρυβο -επιτρέψτε μου- μιας εγωπάθειας και την επωνυμία ενός ετεροπροσδιορισμού ως σύζυγοι ή θυγατέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδεικτικοί αριθμοί που μαρτυρούν ανισότητα, τους οποίος όμως οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για να βρούμε αλλά τι περισσότερο και καλύτερο μπορεί να γίνει.

Για παράδειγμα, από το 1901 ως το 2018, μόνο 52 Βραβεία Νόμπελ δόθηκαν σε γυναίκες και από αυτά μόλις 20 αφορούσαν Νόμπελ Ιατρικής, Χημείας και Φυσικής. Οι γυναίκες κατέχουν μια πολύ μικρή μειοψηφία των ερευνητικών θέσεων παγκοσμίως και ακόμη μικρότερη στην κορυφή Ακαδημιών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και όμως.
Η Μαρία Κιουρί, υπήρξε η μόνη επιστήμονας στην ιστορία των Βραβείων Νόμπελ που το κατέκτησε δύο φορές, το 1903 στη Φυσική και το 1911 στη Χημεία, και η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, ήταν η πρώτη γυναίκα που έσπασε το άβατο της Γαλλικής Ακαδημίας το 1980, για να αναφέρουμε δύο μόνο από τα τόσα παραδείγματα σπουδαίων γυναικών επιστημόνων.

Εξάλλου η Φυσικός Lise Meitner αν και προτάθηκε 48 φορές για το βραβείο Νόμπελ, δεν της απονεμήθηκε ποτέ.

Επίσης πρόσφατα, καταγράφηκε γυναίκα που πριν δεκαετίες είχε κάνει την επιστημονική εργασία, της οποίας όμως το βραβείο παρέλαβε άνδρας, χωρίς να έχουμε μάθει το όνομα της μέχρι σήμερα.

Βρισκόμαστε όλες και όλοι εδώ, ακριβώς γιατί πιστεύουμε σε αυτό που είναι εφικτό, να ανατρέψουμε το καθεστώς των εξαιρέσεων για τις γυναίκες. Να αποκαταστήσουμε το αυτονόητο. Να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε τις καλές πρακτικές που ενώνουν δυνάμεις, χώρες, πολιτικές, κουλτούρες, γλώσσες, λαούς και να απαλείψουμε φαινόμενα διαιρέσεων, διχασμών, βίας, φανατισμού, μισαλλοδοξίας, που σε μερικές γωνιές του κόσμου  και που ακόμη στερεί από εκατομμύρια γυναίκες το δικαίωμα για πρόσβαση στην εκπαίδευση, το αναγνωρισμένο δικαίωμα των παιδιών από 191 χώρες του κόσμου να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό.

Θυμόμαστε όλοι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, πρέπει να θυμόμαστε και τα λόγια της: ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!

Η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση επέκτεινε στη χώρα μας την υποχρεωτική εκπαίδευση στην προσχολική βαθμίδα σε επιπλέον 114 Δήμους για το σχολικό έτος 2019-2020, με κάλυψη που πλησιάζει το 100% και στοχεύει στην καθιέρωση 14ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σφραγίζοντας τις διαρροές μαθητικού πληθυσμού για λόγους βιοπορισμού στις τάξεις του Λυκείου.
Παρά την κρίση, οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, δηλαδή ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς το 1,14% του ΑΕΠ.
Πριν λίγες μέρες, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το Νομοσχέδιο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Εισάγει πολιτικές ισότητας σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας, προϋποθέτει τη χρηματοδότηση από κάθε Υπουργείο στον τομέα του πολιτικών ισότητας, με την υποχρεωτικότητα εκπόνησης και εφαρμογής Σχεδίων και Εκθέσεων. Υποχρεωτικά την ίδια μέριμνα αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και το Υπουργείο Εργασίας για τις επιχειρήσεις και γενικά τους χώρους εργασίας.

Ειδικά σε έναν κόσμο ανταλλαγών, μετακινήσεων, επικοινωνίας και συνεργασιών που είναι ο κόσμος της Έρευνας και της Καινοτομίας, της Γνώσης και των Επιστημών, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν εμπόδια στην συμμετοχή και την σταδιοδρομία των Γυναικών.
Είναι σα να εξαιρείται ο μισός ερευνητικός και επιστημονικός πληθυσμός από ό,τι σπουδαίο μπορεί να δημιουργήσει ο ανθρώπινος νους. Αυτή είναι μία απίστευτη σπατάλη την οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε.

 

Η σημερινή συνυπογραφή και επίσημη έγκριση των Σχεδίων Ισότητας των Φύλων στην Ημερίδα της Αθήνας, εύχομαι να αποτελέσει την αφετηρία για την πλήρη εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στην έρευνα και την επιστήμη, δηλαδή εκεί που δημιουργείται το μέλλον του κόσμου.

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ.