ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, στη Ρόδο: «Μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας»

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2022


Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, στη Ρόδο: «Μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».

 

Στις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη Ρόδο, στις 24 & 25 Νοεμβρίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας.

 

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συνεδρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση – έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης – προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

 

Ο κ. Πέτσας μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που ξεδιπλώνονται, χάρη στην αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει πια η χώρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να δούμε πού βρισκόμασταν 3,5 χρόνια πριν, τι κάναμε καλά, τι μπορούμε να βελτιώσουμε και πως μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας». Αναφερόμενος στο πολιτικό σκέλος, συνέχισε λέγοντας: «Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μία κυβέρνηση που πιστεύει στην αυτοδιοίκηση, την αγκαλιάζει και την κάνει πιο ισχυρή. Αποδείξαμε τα τελευταία χρόνια ότι με καλή συνεργασία μαζί σας καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις. Πιστεύω ότι μία αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή μπορεί να γίνει όταν είναι ανθεκτική στις κρίσεις με στήριξη από την πολιτεία, που να μπορεί να αναπτυχθεί με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και φυσικά μια αυτοδιοίκηση που να μπορεί να κυβερνηθεί. Και η Κυβέρνηση έχει στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και στα τρία αυτά επίπεδα τα τελευταία 3,5 χρόνια».

 

Κατά την τοποθέτησή του τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Αναπληρωτής Υπουργός εστίασε στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση.

 

«Δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει εθνική. Χωρίς εμπιστοσύνη και χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες στην οικονομία δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρχουν ξαφνικές, βιώσιμες νησίδες ευημερίας κάπου στην πατρίδα μας», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ εθνικών και περιφερειακών πολιτικών και τη στοχευμένη επένδυση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, στη βάση τριών προτεραιοτήτων: πρώτη προτεραιότητα είναι οι υποδομές καθώς πρέπει να τρέξουν βασικά θέματα οδοποιΐας, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης ζητήματα τα οποία απαιτούν πάρα πολύ μεγάλα κεφάλαια και σχεδιασμό ετών. Δεύτερον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον οποίο έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου και πρέπει να διέπει κάθε δράση, από τον τρόπο που σχεδιάζονται οι επενδύσεις, μέχρι και τον τρόπο που προσφέρονται οι υπηρεσίες προς τον πολίτη. Τρίτον, καινοτομία. Όχι μόνο γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά με συνδυασμό παραγωγικών συντελεστών και την επίτευξη νέων δράσεων, παρέχοντας με τους ίδιους πόρους περισσότερες υπηρεσίες ή τις ίδιες υπηρεσίες με λιγότερους πόρους. Ανέφερε δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση της Microsoft ύψους 1 δις ευρώ με τρία data centers στους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Κρωπίας. «Ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουμε αυτές τις επενδύσεις είναι πολύ σημαντικός και απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, κράτος – περιφέρεια – δήμοι και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ. Και χαίρομαι που έχουμε καταφέρει και έχουμε αυτή την συνεργασία χωρίς πολυδαίδαλα σχήματα και με γρήγορα αντανακλαστικά».       

 

Αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας για να απορροφήσει την πρωτοφανή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και μεγάλο μέρος αυτών θα υλοποιηθεί μέσω των Περιφερειών. Υπενθύμισε επίσης το σημαντικό ύψος των χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο φτάνει τα 13 δις ευρώ το 2023. Αναφορικά με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, μίλησε για τον ρόλο των Περιφερειών με έργα ύψους 390 εκατ. ευρώ, κάποια μάλιστα εκ των οποίων οδεύουν προς ολοκλήρωση, όπως αυτό του Ταυρωνίτη στην Κρήτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

 

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή μνεία στο Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι οι εντάξεις έργων που αφορούν τις 12 Περιφέρειες αλλά και τους Δήμους που έχουν αξιολογηθεί θετικά έως τώρα, θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα. «Ενισχύουμε Δήμους και Περιφέρειες με 295 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αυτό για να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια σε κάθε γωνία της πατρίδας μας, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», δήλωσε.

 

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μελλοντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση και η χώρα, προκειμένου να σχεδιάσει έργα με σοβαρή προστιθέμενη αξία για τα επόμενα χρόνια. «Μία σοβαρή πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ανακατεύθυνση πόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπως το master plan, το οποίο έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Αττικής για τα αντιπλημμυρικά έργα, ή  περιπτώσεις καταστροφών όπως το πρόσφατο παράδειγμα της Κρήτης στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία, δείχνουν ότι πρέπει να μιλάμε πια για άλλης τάξης μεγέθους αντιπλημμυρική προστασία, για την οποία ο ρόλος των Περιφερειών είναι κομβικός. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να δεσμευθούν σημαντικοί πόροι για αυτόν τον σκοπό, πάντα βάσει προτεραιοτήτων», τόνισε.