ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 22 Νοέμβριος 2019

Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Ημερίδα της ΓΓΙΦ με θέμα : «Η Πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών Ισότητας στους Δήμους ως προϋπόθεση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

Αγαπητές Φίλες και αγαπητοί Φίλοι,

Χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής Ημερίδας που θέτει στο επίκεντρο πολιτικές ισότητας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξάλειψη της έμφυλης βίας. Με άλλα λόγια κεντρική εξουσία, τοπικές κοινωνίες και πολίτες γυναίκες-θύματα μιας άθλιας αντίληψης και πρακτικής, οι οποίες καθημερινά αναζητούν μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της κακοποίησης, του εξευτελισμού, της υποτίμησης και της απαξίωσης της ύπαρξης των ίδιων και συχνά και των παιδιών τους.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ίσως καλύτερη χρονική συγκυρία για την Ημερίδα αυτή, παραμονές της εισαγωγής του νέου Νομοσχεδίου για την Ισότητα των φύλων και λοιπές διατάξεις στη βουλή, λίγους μήνες πριν την επιλογή των νέων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές ισότητας, της καταπολέμησης της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται γυναίκες λόγω φύλου.
Θα άξιζαν δυο σύντομες αναφορές για όσα μεταξύ άλλων προβλέπονται στο νέο Νομοσχέδιο και αφορούν την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή πολιτικών ισότητας και την διασφάλιση όρων συνέχειας για τις Συμβουλευτικές Δομές.
Σε ό,τι αφορά στους Δήμους και στις Περιφέρειες, προβλέπεται η υποχρεωτική σύσταση Επιτροπών ισότητας που θα υλοποιούν και θα υποστηρίζουν πολιτικές ισότητας των φύλων με κύρια δράση σε τοπικό επίπεδο. Κεντρικά, κάθε Υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνει την αρχή της ισότητας των φύλων και τη διάσταση του φύλου στις δημόσιες πολιτικές με υποχρεωτικές ετήσιες δράσεις, μέτρα και προγράμματα που θα παρουσιάζονται και θα αξιολογούνται στην Έκθεση Προόδου για τα θέματα εξάλειψης των διακρίσεων με βάση το φύλο και με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για τα θέματα φύλου, όπως αυτοί καθορίζονται από διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα.
Η ένταξη της διάστασης του φύλου εισάγεται και στους δημόσιους προϋπολογισμούς κατά Υπουργείο και κατ επέκταση συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες που λειτουργούν υπό τη ΓΓΙΦ, τους ΟΤΑ και το ΚΕΘΙ, μετασχηματίζονται σε κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας και θα χρηματοδοτούνται πλέον μόνιμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως διασφαλίζονται οι όροι βιωσιμότητας και συνέχειάς τους.

Η σημερινή εκδήλωση μας βρίσκει ως Υπουργείο Εσωτερικών να συνεχίζουμε έναν μαραθώνιο δρόμο και συνάμα αγώνα ταχύτητας με επισκέψεις στις δομές, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε Δήμους της χώρας, καθώς και την Γραμμή SOS 15900 σε δικτύωση και επιστημονική εποπτεία με τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ, τους δύο πυλώνες άσκησης κεντρικής πολιτικής στα ζητήματα ισότητας. Και από αυτές τις συναντήσεις σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε περισσότερο δικαιωμένοι από την πολιτική επιλογή να τεθούν οι τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες και συνυπεύθυνες για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών. Απόδειξη, η ευχή που ακούμε οι συμβουλευτικές Δομές και οι Ξενώνες σε όλη την Επικράτεια να ήταν περισσότεροι, τόσο γιατί ανταποκρίνονται με ουσιαστικό, πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο στα αιτήματα αρωγής, όσο και γιατί η βίαιη πραγματικότητα στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα είναι τέτοια και τόση που εγείρει νέα αιτήματα και επομένως απαιτεί πολλαπλάσια προσφορά.
Είμαστε κοντά τους και είναι μαζί μας, ακούμε τα προβλήματά τους, τις ελλείψεις τους, αλλά και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για να τα λύσουμε και να τις καλύψουμε.
Ακούμε τις επιτυχίες τους. Ανώνυμα παραδείγματα οδύνης της διπλανής πόρτας, που έγιναν παραδείγματα θέλησης, αλλαγής, ζωής. Μικρά και μεγάλα τραύματα των συμβουλευόμενων που η δική τους απόφαση να τα κλείσουν και η δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών και της κεντρικής διοίκησης να συνδράμουν, οδήγησαν στο να τα καταφέρουν.

ΟιΣυμφωνίες πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών στο τέλος του περασμένου χρόνου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, προκειμένουμετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου που προανέφερα να εφαρμόσουν τις πολιτικές ισότητας οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου, έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό : να απαντήσουν στα αιτήματα αποκατάστασης των αδικιών που συμβαίνουν λόγω φύλου πίσω από κλειστές πόρτες σπιτιών, στο δημόσιο διάλογο, την πολιτική και κοινωνική ζωή, μέσα από ειδήσεις που μας απελπίζουν με θύματα ψυχολογικής, συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και δολοφονιών, με πρότυπα-κακέκτυπα και των δύο φύλων που γιγαντώνουν το «εγώ», μηδενίζουν τις δυνατότητες ισότιμης ανάπτυξης και εντέλει αγνοούν τις ανάγκες για διάλογο, για συνεννόηση, για συνύπαρξη και κοινωνική ειρήνη.
Γιατί για εμάς ο τομέας ισότητας, είναι ένα πεδίο συνεργασίας, σύνθεσης, μια ευκαιρία για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, μια απτή απόδειξη πως άνθρωποι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, πολιτική και κοινωνική προέλευση, καταγωγή, γλώσσα, θρήσκευμα, πεποιθήσεις, καταβολές και βιώματα μπορούν να στοιχηθούν για τον ίδιο σκοπό, για ένα κοινό καλό, για την απάλειψη της έμφυλης βίας. 

Δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε περισσότερη συγκίνηση, περηφάνια και ευγνωμοσύνη από όταν αντικρίζουμε το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στα Συμβουλευτικά Κέντρα, τους Ξενώνες Φιλοξενίας και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS, τον αγώνα και την αγωνία τους να συμβάλλουν στο να αλλάξουν -φορές- κατά 360 μοίρες οι ζωές γυναικών που κακοποιούνται επί χρόνια, να στηρίξουν την απόφασή τους όταν οι ίδιες πουν πως «φτάνει πια» και να τις βοηθήσουν να ξεκινήσουν κυριολεκτικά από την αρχή. Γι αυτό και δημόσια, με την ευκαιρία που μου δίνεται και από αυτό το βήμα, τους απευθύνω ένα ειλικρινές μεγάλο «ευχαριστώ».
Δεν θα μπορούσαμε να μην νιώθουμε συγκίνηση γιατί σε αυτό τον αγώνα τους οι κακοποιημένες γυναίκες δεν είναι μόνες, ακόμη και αν στερούνται ενός υποστηρικτικού προσωπικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Από τότε που λειτουργούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας, ξέρουν, βλέπουν, μαθαίνουν και γνωρίζουν ότι πλέον έχουν μόνιμους συμμάχους δίπλα τους, κοντά τους, υπερασπιστές του δικαίου, των δικαιωμάτων, των αξιών. Και αν όχι στην ίδια Περιφέρεια, την ίδια πόλη ή χωριό που ζουν, σίγουρα σε μια όμορη.
Σίγουρα εδώ στην Αθήνα μέσα στο Υπουργείο στην Κλαυθμώνος, δίπλα στη Δραγατσανίου τηλεφωνικά 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, λίγο πιο πέρα στην Κρατίνου στο Πολύκεντρο και από εκεί όπου αιρετοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νομικοί, Αστυνομικοί, Γιατροί, Δικαστές, Δημόσιοι Λειτουργοί, ακόμη και ιερείς δίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό για να προσφέρουν στις κακοποιημένες γυναίκες τις ευκαιρίες που στερήθηκαν να ζήσουν ισότιμα, να γνωρίσουν ή να ξανα-γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους και τα ταλέντα τους, να πιστέψουν ότι έχουν το δικαίωμα να πραγματώσουν τη ζωή που επιθυμούν και να ευτυχήσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Σήμερα, εδώ, από τη θέση της Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα ισότητας σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, δεν θέλω να παραθέσω αριθμούς, χωρίς να σημαίνει ότι παραγνωρίζω την σημασία τους.
Ξέρω πως θα ειπωθούν πολλά και σπουδαία για το πώς αποτυπώνονται και αξιολογούνται πολιτικές ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση, πώς εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες και τι υπολείπεται να γίνει για να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών, κακέκτυπα ανθρώπων, σχέσεων και ζωής στα media με γυναίκες πάντα πονηρά διαθέσιμες ή με παιδιά που πάντα θα απευθύνονται μόνιμα και μόνο σ αυτές, με ειδήσεις για φρικτή κακοποίηση, απάνθρωπο εκφοβισμό και δολοφονίες κοριτσιών και γυναικών όπως πρόσφατα η Ελένη στη Ρόδο, η Γαλήνη στη Θεσσαλονίκη ή η Μυρτώ στην Πάρο πριν λίγα χρόνια.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και ίσως μεγαλύτερος όχι μόνο με ό,τι συμβαίνει, αλλά και με ό,τι υποψιαζόμαστε πως συμβαίνει. Με όσες γυναίκες θα φτάσουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες και όσες δεν θα φτάσουν ποτέ. 

Είμαι σήμερα εδώ, για να επιβεβαιώσω ότι κανείς μας δεν θα μπορούσε μόνος και ότι υπάρχει ήδη η πολύτιμη εμπειρία συνεργασίας αιρετών και επιλεγμένων, διοικητικών και επιστημόνων, ανδρών και γυναικών, δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που συστρατεύονται απέναντι στο τέρας της βίας.
Είμαι εδώ για να βεβαιώσω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε η κεντρική εξουσία χωρίς την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την επιστημονική συνδρομή των δομών, ούτε οι δομές χωρίς το σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουν και την εμπειρία του ή αιρετούς που να πιστεύουν στην σημασία να φιλοξενούνται τέτοιες κοινωνικές υπηρεσίες στα διοικητικά τους όρια, ούτε οι ίδιες οι κακοποιημένες γυναίκες δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν χωρίς ένα δίκτυο και ένα δίκτυ προστασίας που σαν άνθρωποι, σαν Πολιτεία, σαν τοπικές κοινωνίες και σαν επιστήμονες οφείλουμε να το παρέχουμε.

Στο πρόσωπο της καθεμιάς και του καθενός σήμερα εδώ ή σε κάθε δομή που επισκέπτομαι από τον Αύγουστο που ανέλαβα Υφυπουργός Εσωτερικών και μέχρι την τελευταία ημέρα των καθηκόντων μου στη θέση αυτή, βλέπω και θα βλέπω την συνέχεια: ότι δηλαδή, το δικαίωμα της ισότητας των φύλων που διεκδίκησαν γυναίκες, κινήματα, φορείς, συλλογικότητες δεκαετίες πριν, που υιοθετήθηκε σε Συντάγματα και νόμους, που εμπλουτίζεται σήμερα από την παρούσα κυβέρνηση και τοποθετείται στο επίκεντρο της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, είναι μονόδρομος για μια κοινωνία που θέλει, μπορεί και πρέπει να λέγεται ευρωπαϊκή, δημοκρατική ή απλά ανθρώπινη.