ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ( ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ), ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κύριε Πρόεδρε, εύχομαι καλή θητεία σε εσάς και στο Προεδρείο σε αυτό το νέο έργο. Θα αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι καμιά φορά να τα βάζεις με συναδέλφους για να τηρούν το χρόνο και να είναι συνεπείς στον σωστό κοινοβουλευτικό διάλογο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ερώτημα ποιος ευθύνεται γι’ αυτά που βιώνουμε σήμερα, θα ήθελα να απαντήσω λέγοντας ότι η ευθύνη για την κατάντια μας αυτή βαραίνει όλους μας, αγγίζει όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν έχει την παραμικρή σημασία το ποιος ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο. Μια τέτοια προσέγγιση μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Όλοι κρύφτηκαν πίσω από αυτό, ότι «δεν είναι δική μας η ευθύνη».

Αυτή η πρακτική έχει κλείσει τον κύκλο της. Αυτό που ανατέλλει, δεν έχει να κάνει τόσο με την απόδοση των ευθυνών -αν και επιβάλλεται να γίνει και θα γίνει- αλλά με το ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να σηκώσει όλο το βάρος των επιλογών όλων των ανευθυνο-υπεύθυνων του παρελθόντος.
Η νέα εποχή, η «νέα άνοιξη» όπως είπε ποιητικά ο κ. Ξυδάκης, ας ξεκινήσει δίνοντας το στίγμα της, κάνοντας τα αυτονόητα που έπρεπε να γίνουν, με τις αυτονόητες προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν ως στίγμα της πολιτικής της και επιτέλους να σεβαστεί το γεγονός ότι αυτός ο λαός είχε μάθει κάποτε να πορεύεται με αξιοπρέπεια.

Σε όσους έχουν ακόμα δεύτερες σκέψεις θα ήθελα να πω ότι οφείλουν να αποδεχτούν ότι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξιος Τσίπρας, έλαβε ισχυρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων μόνο ο χρόνος θα αποδείξει –και δεν αναφέρομαι στις ηγεσίες- ότι αυτή είναι μία Κυβέρνηση εθνικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής ανακούφισης, όπου ο μικρός εταίρος που αγγίζει το 5% γίνεται σεβαστός, ειδικά όταν εξαρχής, δημόσια, χωρίς παρασκήνιο όρισε τις κόκκινες γραμμές του ως απαραβίαστες και αδιαπραγμάτευτες.

Αναπτύσσεται μια ανούσια κριτική για το πώς εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι κεντροδεξιοί, είναι δυνατόν να έχουμε ίδια περπατησιά με τους αριστερούς. Επιλέξαμε να συναποτελούμε μέρος της κοινής προσπάθειας στο όνομα της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Ήταν η μόνη μας επιλογή. Όταν έχεις να κάνεις με τη σωτηρία της πατρίδας, προσωπικές στρατηγικές δεν χωρούν.

Λένε ότι για να γεννηθεί το καινούργιο, θα πρέπει να μας αφήσει χρόνους το παλιό. Η ίδια η κοινωνία -δυστυχώς για ορισμένους- έχει προδιαγράψει το μέλλον τους. Στην εποχή του αυτονόητου τώρα δεν μπορεί να αποσιωπηθεί η αλήθεια.

 Συμφωνούμε ότι η πατρίδα μας θα πρέπει να σταματήσει να ζει με ξένα δανεικά, τοκογλυφικά χρήματα που δεσμεύουν τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Αν αυτό δεν το πράξουμε, όπως είχε προδιαγραφεί, τα πάντα θα είχαν ξεπουληθεί και θα είχαμε καταλήξει αποικία χρέους ή ένα προτεκτοράτο, όπως κάποιοι διαφαίνεται ότι επιθυμούσαν.

 Όταν δεν αντιλαμβάνεσαι -όπως γνωρίζει κάθε Έλληνας νοικοκύρης σε αυτή τη χώρα- ότι το να πουλάς από το να ξεπουλάς έχει τεράστια διαφορά, τότε δεν είσαι σε θέση να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της πατρίδας σου. Όταν δεν διαφυλάττεις και δεν προστατεύεις το δικαίωμά σου να έχεις δική σου παραγωγή και κατ’ επέκταση δικά σου έσοδα, τότε θέτεις σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την εθνική κυριαρχία της πατρίδας σου.
 Όταν δεν αισθάνεσαι ότι οι πολιτικές σου έχουν δημιουργήσει στρατιές απελπισμένων πολιτών, ότι χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν τον τόπο τους και ντροπιασμένοι ψάχνουν αλλού την τύχη τους, θα πρέπει να αρχίσεις να διερωτάσαι: Τελικά ποιον υπηρετείς;

 Αυτός ο τόπος πλήρωσε ακριβά τόσο την κινδυνολογία όσο και τις ανεύθυνες, χωρίς αντίκρισμα, υποσχέσεις. Οι ιδεολογικοί όροι του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί. Τιμωρήθηκε παραδειγματικά το πολιτικό σύστημα γιατί αποδείχθηκε ανίκανο όχι μόνο να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά γιατί αδυνατούσε να χαράξει μια διέξοδο.
 Γράφτηκε και αποδίδει επακριβώς την επιλογή μας: Ή θα συμβιβαστούμε με το μέλλον εξαρτημένης επαρχίας ή θα ζήσουμε όρθιοι με αξιοπρέπεια.

 Όσοι ακόμα σήμερα επιμένουν να χωρίζουν τους Έλληνες σε μνημονιακούς και μη ευρωπαίους, λαϊκιστές, ακροδεξιούς, αριστερούς, ακροαριστερούς δεν υπηρετούν την πατρίδα. Προσβάλουν όλους τους Έλληνες, γιατί αναπαραγάγουν όρους τους χθες και υποβαθμίζουν τον ίδιο το δημόσιο διάλογο. Ας μάθουν επιτέλους ότι η ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων οδηγεί πάντα σε προσωπικές επιθέσεις.

Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία, να ξέρουν ότι και θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις, αλλά και θα τεθούν ολοκληρωτικά στο περιθώριο. Το κοινό μας συμφέρον είναι να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό να καθορίσει τη στάση τους. Εμείς ζητάμε να σταθούν όλοι δίπλα μας και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο για να καταφέρουμε να πετύχουμε καλύτερους όρους.

 Ας σταθούν δίπλα μας στη κοινή διαπίστωση ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ότι πρέπει να συντρίψουμε τη φοροδιαφυγή. Ας χτίσουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο πίσω και δίπλα από την Κυβέρνηση στις ρεαλιστικές επιδιώξεις της, αλλά και με κριτική στις αγκυλώσεις της.

 Ζητάμε μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους εταίρους μας. Και ας παραδεχθούν και οι ίδιοι τις ευθύνες τους για την κατάσταση που κληρονομήθηκε σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, το ασφαλιστικό και πολλά άλλα. Ας αναγνωρίσουν ότι έχουμε πληρώσει πέντε φορές το αρχικό ποσό του δανεισμού μας, ενώ μας έχουν βάλει να πληρώσουμε άλλες δύο με κατεστραμμένη οικονομία.

Αυτή η νέα Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί όσους τη στηρίζουν, αλλά και να νιώσει το βάρος ότι σε αυτή έχουν εναποθέσει ελπίδες πολλοί, ακόμα και αυτοί που δεν την ψήφισαν.
 Πρόσφατα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαμαρτυρήθηκε στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεία φοιτητών όπου έγιναν δεκτοί. Οι φοιτητικές εστίες τους δεν έχουν θέρμανση. Και την ώρα που η διοίκηση αποφασίζει -ορθά για μένα- την αναστολή της λειτουργίας τους για λόγους προστασίας τους, οι φοιτητές απαιτούν δικαιολογημένα τη στήριξη της πολιτείας.

 Δείτε τον χάρτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους γείτονές μας. Μελετήστε την ιστορία του. Σταθείτε στην περιθωριοποίηση των ακριτικών περιοχών. Μην προσπερνάτε αβασάνιστα τους συμβολισμούς του. Φέρτε στο νου σας το Περιβόλι της Παναγίας, την αγιορείτικη κληρονομιά και την κιβωτό της Ορθοδοξίας. Ανακαλύψτε εκ νέου τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Ενεργοποιήστε τα ανώτατα ιδρύματα και το ανθρώπινο δυναμικό αυτών. Μην προσπερνάτε αβασάνιστα την εξωστρέφεια της χώρας ή τον επιτελικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει. Δείξτε μέριμνα για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών του χώρου ευθύνης του. Απαντήστε αν απαιτείται ένας συντονιστικός ρόλος των φορέων του από τη Φλώρινα ως τον Έβρο. Τότε μόνο θα απαντήσετε στο αν πρέπει να υπάρχει, αλλά και αν θα πρέπει να αποτελέσει ένα πρότυπο Υπουργείο περιφερειακής ανάπτυξης που να αποδεικνύει έμπρακτα την κυβερνητική αποκέντρωση που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο της πατρίδας μας.

Αν μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, αλλά κι αν θέλετε να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας για να μπορέσει να προωθήσει τις επενδύσεις, να στηρίξει την αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τότε στηρίξτε το, ώστε να αναλάβει αποκλειστική εποπτεία των φορέων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, που η λειτουργία και το έργο τους αφορούν την ευρύτερη περιοχή της.

Προστατέψτε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τους σημαντικότατους εποπτευόμενους φορείς του, τη σπουδαιότητά τους και τα όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Πίστεψε κανείς στις δυνατότητες της Διεύθυνσης Διεθνών Βαλκανικών Σχέσεων; Η προστασία των διατηρητέων μάς αγγίζει; Αν το εγκαταλείψετε, θα σβήσει, αναλαμβάνοντας, όμως, εσείς την ευθύνη αυτής της επιλογής.
 Κατά την πολιτική προσέγγιση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης είναι σε θέση να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά μόνο με αναβαθμισμένο ρόλο και ενισχυμένες αρμοδιότητες.

 Ενδυναμώστε τον ηγετικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στο βαλκανικό χώρο. Προωθήστε τη συνεργασία με τις χώρες της βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου. Ας καταστεί η Βόρειος Ελλάδα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, ενισχύοντας τον εκτελεστικό του ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, στην επίλυση των προβλημάτων, στην έγκριση αλλά και τη διάθεση πιστώσεων, αλλά ενισχύοντας κυρίως τον ελεγκτικό του ρόλο.

 Μεταβιβάστε αρμοδιότητες του αναπτυξιακού νόμου, να αναλάβει την ολοκληρωμένη ευθύνη της εποπτείας της αγοράς, των χερσαίων μεθοριακών σταθμών της βόρειας χώρας. Δώστε του πιο ενεργό ρόλο στην εποπτεία των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Επαναλαμβάνω: Αν δεν ενισχυθεί, θα υποπέσει σε μια διαρκή περιθωριοποίηση.

 Η ένταξη αριθμού υπαλλήλων του Υπουργείου στα μητρώα των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε θέμα ποιότητας προϊόντων, αλλά και η ανάπτυξη μικτών κλιμακίων ελέγχου στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι απολύτως απαραίτητα, όπως και ο συντονισμός σε ό, τι αφορά την καλύτερη διαχείριση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά και η εποπτεία των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών και διασυνοριακών προγραμμάτων.

 Όταν απουσιάζει ο εκτελεστικός ρόλος, η λήψη των αποφάσεων, η εκτέλεση πολιτικών, η επίλυση προβλημάτων, η έγκριση και η διάθεση πιστώσεων πού οδηγείται;
 Ας εγγραφούν στον προϋπολογισμό του ΥΜΑΘ οι πόροι για την επιχορήγηση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, ας ενταχθούν στο μητρώο ελεγκτών της ανάπτυξης υπάλληλοί του και θα διαπιστώσετε άμεσα αν όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος θα βάλει τα στήθη του για να το προστατεύσει.

 Ως πότε μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να εγκρίνει επιχορηγήσεις και σχέδια, να υποδέχεται εγγυητικές επιστολές και παρόλα αυτά να μην έχει τις πιστώσεις να καταβάλει συγκεκριμένες επιχορηγήσεις; Δώστε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις και θα διαπιστώσετε ότι άπαντες θα σταθούν δίπλα του.
 Είναι σε θέση, λοιπόν, να λειτουργήσει συντονιστικά σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, συντονισμού της περιφέρειας για την επίλυση προβλημάτων και ενίσχυση της παραμεθόριας ζώνης. Είναι σε θέση να αναλάβει να αναλάβει την εποπτεία της ειδικής υπηρεσίας του INTERREG IV, αλλά και να στηρίξει την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου πολιτικής μειονοτικών πληθυσμών.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι ηγεσίες οριοθέτησαν επακριβώς τις εθνικές προτεραιότητες. Όσο εύκολο είναι να πάτε σε εκλογές, άλλο τόσο εύκολο είναι και για εμάς να αποχωρήσουμε. Ας διαφυλάξουμε, όμως, αυτό που μας ενώνει, να το ενδυναμώσουμε και να το προστατεύσουμε ως τη μόνη εθνική ορθή επιλογή.

 Πίστευα και πιστεύω ότι οι πράξεις μας καθορίζουν και την ισχύ του λόγου μας. Την ώρα που άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μας έκανε περισσότερα μέσα σε τρία χρόνια από όσα περίμεναν οι ειδικοί, ας αναλογιστούμε ότι αυτό σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, εκτόξευση της ανεργίας, διεύρυνση της φτώχειας, εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, περιορισμό των δικαιωμάτων εργασίας, αύξηση του χρέους, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, φυγή αναρίθμητων νέων μας -και ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα- και μία χώρα σε μόνιμη κατάθλιψη.

 Ας καταλάβουν όλοι ότι η δική μας δύναμη πηγάζει από το δίκαιο της Ελλάδος. Είναι μία μάχη με το παράλογο που μας επιβλήθηκε.

 Ας κρατήσουμε διαρκή την επαφή με κάθε άξιο και τίμιο Έλληνα πολίτη, αγρότη, εργάτη, επιστήμονα, επιχειρηματία, επαγγελματία, διανοούμενο. Και αν καταφέρουμε να ταυτιστούμε με τις πράξεις μας μαζί τους, τότε το φιλότιμο όλων αλλά και η δημιουργικότητά τους, θα βρει το διέξοδο που αναζητούμε.

 Ας ακούσουμε την ψυχή των Ελλήνων. Ας τους ενώσουμε με τις πράξεις μας. Ας γίνουμε το σκαλοπάτι που θα πατήσουν οι επόμενοι και οι καλύτεροι Έλληνες από εμάς.