ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ομιλία Τάκη Θεοδωρικάκου στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη»: Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι

Τη διαβεβαίωση ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματισθεί με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, είτε μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα αρχίσει να υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2020, είτε μέσω των ΠΕΠ και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου αυτό είναι δυνατόν, έδωσε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προς τους δημάρχους που μετέχουν στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη», κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στη Γλυφάδα.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών σύντομα θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης που θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την επόμενη τετραετία.

Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η οργάνωση των Δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους για να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των αναγκαίων πόρων και για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχουν μεγάλη αξία πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις αποφάσεις και στις ρυθμίσεις που έχει προχωρήσει το τελευταίο πεντάμηνο το υπουργείο Εσωτερικών για να βοηθηθεί η λειτουργικότητα των δήμων και κάλεσε τους δημάρχους να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ δήμων που έχουν κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά
Επίσης συνεχάρη το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» και τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Καφαντάρη για την έγκριση 35 προγραμμάτων από την ΕΕ και χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία την έγκριση μετά από τις ενέργειες του Δικτύου, της πρότασης που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή τεχνικής βοήθειας για την Ενεργειακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης. Σημειώνεται ότι εγκρίθηκαν μόνο 7 προτάσεις από την Ειδική Γραμματεία, ανάμεσα σε αυτές και η πρόταση για τη Μεγαλόπολη.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων είπε:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία σας η οποία έχει ως στόχο να παρέχει ουσιαστική τεχνική στήριξη στην ενημέρωση, δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.
Βασικές επιδιώξεις του Δικτύου είναι ο σχεδιασμός και ανάληψη δράσης για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των μελών του, όσον αφορά τους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της οικοκαινοτομίας.

Παράλληλα η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ αποτελεί κι ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.

Εντοπίσατε εδώ και καιρό την αδυναμία που υπήρχε, κυρίως σε μικρούς δήμους, και προσπαθήσατε με τη συνένωση δυνάμεων να δώσετε λύση.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτήν την αδυναμία αυτή που ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίσαμε, φροντίσαμε άμεσα να δώσουμε λύση.

Προωθήσαμε καινοτόμες διοικητικές δράσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, αφού οργανώνουμε μέσω της ΕΕΤΑΑ, τον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό, με μηχανικούς και άλλες ειδικότητες που θα βοηθήσουν όλους τους δήμους της χώρας που το έχουν ανάγκη, στην υλοποίηση των μελετών και των έργων.

Και καθώς αναφέρομαι σε μελέτες και έργα και αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα, σε κάθε περίπτωση, έχει μεγάλη επικαιρότητα, θέλω να διευκρινίσω με την ευκαιρία της συμμετοχής μου σε αυτήν την ημερίδα ότι ο μόνος δρόμος για να γίνουν πράξη τα έργα που έχει σχεδιάσει η αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα, ήταν το να γνωρίζετε την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Θα υλοποιηθούν, διότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει βρει νέους πόρους για να χρηματοδοτήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ, προέρχονταν από τον δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,300 δις. ευρώ.

Δεν μείναμε στο να σας πούμε την αλήθεια. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Το έχουμε προετοιμάσει. Η σειρά των πραγμάτων είναι: τα έργα που καλύπτουν τα πρώτα 134 εκ. ευρώ, αυτά τα οποία έχει το Παρακαταθηκών και Δανείων από τον δανεισμό του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα είναι τα πρώτα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν, για να απορροφηθούν από τα πρώτα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31/12/2019, όπως ρητά λέει η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όλα τα υπόλοιπα έργα, όσα δεν απορροφηθούν, δεν λυθεί το θέμα με τα 134 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα έργων του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Αύριο, Τρίτη, έχω μία πολύ σημαντική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας και όσα έργα δεν καλυφθούν από αυτό το πρόγραμμα θα περάσουν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζω ώστε την τετραετία που έχουμε ξεκινήσει, μόλις πριν τέσσερις μήνες από κοινού η σημερινή Κυβέρνηση και οι σημερινοί δήμαρχοι, η δυνατότητα που θα έχουμε και αν το πετύχουμε, από άποψης τεχνικής οργάνωσης, θα είναι μέσω αυτών των προγραμμάτων να ξεπερνάμε τα 500 εκ. ευρώ το χρόνο απορρόφηση. Άρα στην πραγματικότητα το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας, είναι να οργανώσουμε το μηχανισμό της αυτοδιοίκησης και αυτή είναι μια βασική δουλειά που θέλει να συνδράμει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του μέτρου που σας είπα για την ΕΕΤΑΑ, αλλά και γενικότερα, όχι μόνο μέσα από αυτό το μέτρο, είναι να πετύχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό απορρόφησης χρημάτων για τα έργα που έχετε ήδη προγραμματίσει ή αυτά που περαιτέρω μπορούν να γίνουν.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να την λέμε, γιατί αν δεν την λέμε δεν μπορεί να κινηθούμε σε στέρεο δρόμο.

Θέλω επίσης να πω, ότι με τροπολογία, που ψηφίζετε αύριο, Τρίτη, στη Βουλή των Ελλήνων, στο πρόγραμμα κινητικότητας των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, οι μηχανικοί που βρίσκονται στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, εξαιρούνται της πλήρους και ελεύθερης κινητικότητας και απαραίτητη προϋπόθεση για να μετακινηθούν από την υπηρεσία τους, είναι να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, του Δήμου στον οποίο βρίσκονται και ανήκουν. Πρόκειται για ένα αίτημα που μας είχαν θέσει πάρα πολλοί Δήμοι και πάρα πολλοί Δήμαρχοι, στο οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνεται γρήγορα από την πρώτη στιγμή.

Άλλωστε ξέρετε, ότι από τις πρώτες ημέρες αυτής της Κυβέρνησης, εμείς προχωρήσαμε στη νομοθέτηση όσων χρειάζονταν για να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους δήμους, καθώς οι δημοτικές πλειοψηφίες δεν υπήρχαν, για τους δημάρχους που δεν είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ενώ επίσης ανταποκριθήκαμε θετικά και στο αίτημα, της αυτοδιοίκησης πολλών χρόνων, να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και του ιδιωτικού τομέα για την εκπλήρωση υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου, διότι ο κοινός μας στόχος είναι να οργανώσουμε πόλεις και γειτονιές καθαρές, φωτεινές, ανθρώπινες, ασφαλείς και πολιτισμένες. Πολλές φορές αυτό απαιτεί τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως απειλή, μα καμία απολύτως απειλή για τους εργαζόμενους, τους ήδη εργαζόμενους των Δήμων.

Παράλληλα προχωρούμε- και στους πρώτους μήνες του 2020 θα φέρουμε στη Βουλή- ένα νομοσχέδιο που θα αναβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής. Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Θεωρώ ότι είναι μια πολύ κρίσιμη και σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα σφραγίσει το έργο και την πορεία της Αυτοδιοίκησης.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια γιατί κινηθήκατε με αποτελεσματικότητα και ήδη συμμετέχετε σε περισσότερο από 35 Ευρωπαϊκές προτάσεις από τις οποίες αρκετές έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με επιτυχία.

Αντικείμενα όπως έξυπνη διαχείριση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος κι ενέργειας αλλά και επιμορφώσεις των στελεχών του Δήμου σε αντίστοιχα θέματα, αποτελούν προτεραιότητες του δικτύου που έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται μέσω των έργων που υλοποιούνται.

Είναι σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες σας συνάδουν με τις αντίστοιχες του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ανταποδοτική ανακύκλωση (πιλοτικό πρόγραμμα όπως ξέρετε εφαρμόζουμε σε πέντε πόλεις της χώρας), για τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων ( η ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ φέρνει αποτελέσματα), αλλά και για γενικότερα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Είναι αναγκαία η εφαρμογή αειφόρων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης για μεγαλύτερο κύκλο ζωής των χρησιμοποιούμενων υλικών, με στόχο την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας.

Οι δράσεις σας μπορούν και πρέπει να επεκταθούν στη συνεργασία μεταξύ δήμων που έχουν κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Όπως και σε τομείς που αφορούν την προβολή του πολιτισμού και την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των δήμων.

Είμαι πεπεισμένος ότι την πρωτοβουλία σας θα στηρίξει και το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, μιας και έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τις έξυπνες λύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, αλλά και η ΕΕΤΑΑ, η οποία ανέκαθεν ήταν στυλοβάτης κάθε καινοτόμας και πρωτοποριακής δράσης.

Θεωρούμε ως μεγάλη επιτυχία την έγκριση μετά από τις ενέργειες της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, της πρότασης που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή τεχνικής βοήθειας. Μόνο 7 προτάσεις εγκρίθηκαν από την Ειδική Γραμματεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, ανάμεσα σε αυτές και η πρόταση του δικτύου ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ για τη Μεγαλόπολη.

Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να πω αγαπητοί συνεργάτες, γιατί έτσι σας νιώθω.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και 5 μήνες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για αναγέννηση της Ελλάδος. Γνωρίζουμε καλά ότι για την αναγέννηση της πατρίδας μας είναι αναγκαία και η επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να εξελιχθεί σε κύριο μοχλό της επιδιωκόμενης ανάπτυξης. Και στον στόχο αυτό μπορεί να συμβάλλει το Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη. Γιατί η Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων θα πρέπει να στηρίζεται σε έξυπνες λύσεις και πρέπει να επιτευχθεί με όρους οικονομικής σύγκλισης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα υποστηρίξει αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη δράση αλλά και όλες τις δραστηριότητες του δικτύου ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ.

Να ξέρετε ότι στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε το Υπουργείο Εσωτερικών, η πολιτική του ηγεσία και το στελεχικό του δυναμικό, θα είναι οι φυσικοί σας σύμμαχοι».

Ετικέτες: «ΦιλόΔημος Ι»ΔΙΚΤΥΟ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»ΟΜΙΛΙΑΥπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος