ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ομιλία του Γ.Γ. Ιθαγένειας στην ημερίδα «Πράσινη Χρηματοδότηση και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας»

O Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας του ΥΠΕΣ, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με θέμα την Πράσινη Χρηματοδότηση και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας.

Ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε, καταρχήν, ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα με αργά, αλλά σταθερά βήματα εδραιώνεται και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις κοινοτικές πολιτικές αλλά και εκμετάλλευσης των ευκαιριών χρηματοδότησης, που προκύπτουν μέσα από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον
και ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί ότι το μέλλον βρίσκεται στην πράσινη οικονομία.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, επεσήμανε ο κ. Μπαλέρμπας, αποτελεί η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

Επιπλέον, η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021, στον χωροταξικό σχεδιασμό με σεβασμό στη βιοποικιλότητα, στη διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, σε ένα νέο πλέγμα ενεργειών για αναμόρφωση του συστήματος αποκομιδής-διαχείρισης απορριμμάτων και στην δημιουργία περιβαλλοντικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές Natura, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης εντός της επόμενης διετίας, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη του οικο-τουρισμού. Στον πυρήνα των πολιτικών της κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη τα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, αλλά και για την κατακόρυφη διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, για την οποία έχει ήδη σχηματιστεί διυπουργική Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με φορείς της αγοράς.

Ο κ. Μπαλέρμπας συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, κινούμενο σε αυτή τη λογική, εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης Νέας Γενιάς, σε πέντε δήμους της χώρας και στόχο επέκτασής του σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Κατέληξε λέγοντας ότι σε ότι άφορα την Ιθαγένεια και στοχεύοντας στην μείωση του ενεργειακού κόστους, προωθείται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διακίνησης εγγραφών και η ψηφιοποίηση του αρχείου της Ιθαγένειας.

Ετικέτες: ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΕΡΜΠΑΣΗΜΕΡΙΔΑΟΜΙΛΙΑΠΡΑΣΙΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ