ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ,  4  Ιουλίου 2010

 

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ι. Ραγκούση στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου κ. Συλικιώτη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ενεργή και σε όλα τα επίπεδα στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και η ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε τον πρόεδρο για την πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και τόνισε την εθνική διάσταση αλλά και την εθνική σημασία των μέτρων που λαμβάνονται για τη δημοσιονομική αποκατάσταση και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ενημέρωσε εκτενώς για τα σημεία αρμοδιότητάς του στα οποία είναι εφικτή η περεταίρω συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στην προετοιμασία της πρώτης Κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε. το 2012 όπως αυτή συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου.

Στις πολύωρες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, με την παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινής αρμοδιότητας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για εμβάθυνση της συνεργασίας.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν εκτενώς το πρόγραμμα “Καλλικράτης” και η «Ενίσχυση της Διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο – πρόγραμμα Διαύγει@».

Η εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ενόψει και της διοικητικής μεταρρύθμισης που επιχειρείται στην Κύπρο, αλλά και στις αλλαγές αξιοκρατίας, διαφάνειας και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης αποφασίστηκε να λάβει τη μορφή “Συμφωνίας- Πλαισίου” στην Αθήνα την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κ. Συλικιώτης θα επισκεφθεί σύντομα μετά από πρόσκληση που του απήυθηνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Ραγκούσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρογιάν, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του Κ.Σ. της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Σε όλες τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου να αγωνιστούν από κοινού για την αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Ραγκούσης επισκέφθηκε τα “Φυλακισμένα Μνήματα”, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, όπου κατέθεσε στεφάνι, ξεναγήθηκε στους τάφους των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

Στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη μνήμη των Ελλήνων πεσόντων του Noratlas την 22η Ιουλίου του 1974 αποτίωντας φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.