ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9

Τη θέση ότι το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με πολλές ιδιομορφίες διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο, ξεκαθαρίζοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα στο Μεταναστευτικό.

Όπως υποστήριξε ο κ. Θεοδωρικάκος, επιβάλλεται η πολιτική της κυβέρνησης να γίνει πιο αυστηρή. «Αμέσως μόλις επανασυστάθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Εσωτερικών μετέφερε εκεί τα 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αλληλεγγύης, τα οποία θα στηρίξουν τους Δήμους που θα δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες».

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης σε Ελλάδα και ΕΕ» προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι πρέπει «να ενταθεί ο έλεγχος στα σύνορα σε στεριά και θάλασσα για να μπει ένα τέλος στις αθρόες ροές και να υλοποιήσουμε το νομοσχέδιο για το άσυλο, ώστε να ανακουφίσουμε τα νησιά. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και πρέπει επιμείνουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εκλογές θα γίνουν σε 3 χρόνια και 4 μήνες από σήμερα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Θεοδωρικάκο.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κύριε Χατζή καλημέρα σε σας, στον κ. Βερύκιο και στους ακροατές σας. Κατ’ αρχήν θέλω να κάνω κάποιες διευκρινήσεις. Δεν υπήρξε ποτέ καμία σύσκεψη στην οποία να μετέχει το Υπουργείο Εσωτερικών ή ο Υπουργός Εσωτερικών και να έχει σχέση με το Μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ίδιοι το δηλώσανε.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Μισό λεπτό. Απλούστατα στο κτήριο αυτό, στη Βασ. Σοφίας 15, στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό ο κ. Άρης Σκέρτσος. Και πιθανότατα υπήρχε σύσκεψη, η οποία όμως είχε αναβληθεί και εξ αυτού του λόγου μπορεί κάποιος να σκέφτηκε να κάνει συγκέντρωση εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το είπα ότι δεν έχετε αρμοδιότητα.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σας διευκρινίζω κάτι γιατί χθες όλα τα κανάλια έπαιζαν, όλη μέρα, ότι η συγκέντρωση είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών και σήμερα υπάρχει εφημερίδα η οποία γράφει ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών δεν είδε τους ανθρώπους του»…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν έχετε αρμοδιότητα εσείς…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν είδε τους ανθρώπους πρώτον, γιατί κανείς δεν του το ζήτησε και δεύτερον, γιατί δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν «βάλει πλάτη» ο Υπουργός Εσωτερικών και ειδικότερα ο συγκεκριμένος υπουργός που είχε επιλέξει τα συγκεκριμένα νησιά του Βορ. Αιγαίου να υπηρετήσει τη θητεία του, ποιος άλλος θα «βάλει πλάτη»;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ο Υπουργός Εσωτερικών, έτσι το έχει αποδείξει στη ζωή του, «βάλει πλάτη» από τη στιγμή που είναι μέρος της κυβέρνησης στα πάντα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική και στα πάντα που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, σύμφωνοι.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πόσο μάλλον δε, πολύ σωστά το είπατε, έχω υπηρετήσει την στρατιωτική μου θητεία το 1987-88 στη Μυτιλήνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε νέος.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δέκα χρόνια νωρίτερα στη Σάμο… Κύριε Θεοδωρικάκο υπάρχει ένα ζήτημα. Το ζήτημα της μετεγκατάστασης πολλών ανθρώπων από αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα. Εσείς είστε ο Υπουργός Εσωτερικών βεβαίως, που καθημερινά μιλάτε με τους δημάρχους, βοηθάτε τους δήμους ή όχι και ρωτάω “έχετε μιλήσει με τους δημάρχους σε διάφορες περιοχές όπου θα γίνουν διάφορες κλειστές ή ανοιχτές μονάδες για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι’’; Γιατί ακούω ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κύριε Χατζή, σας επαναλαμβάνω ότι για αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητήσετε με τον κ. Μηταράκη διότι κι αυτό θέλω να το καταλάβετε σωστά. Αμέσως μόλις επανασυστάθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργείο Εσωτερικών μετέφερε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τα 50 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Αλληλεγγύης που είχαν προγραμματιστεί για να στηρίξουν τους δήμους που θα δέχονταν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πράξη ήταν πάρα πολύ σωστή διότι ένα πρόβλημα που ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα η εμπειρία και η δική του, είναι ότι ήτανε πολύ καλύτερα να είναι ένα το πρόσωπο, ένας ο υπουργός ο οποίος συζητά και με τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, και ταυτόχρονα είναι ο αρμόδιος να ελέγχει τις υπηρεσίες που κάνουν την μεταναστευτική πολιτική. Όλο αυτό έχει μεταφερθεί σήμερα στον κ. Μηταράκη».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κατά συνέπεια για να τα ξεκαθαρίζουμε και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Γι’ αυτό ακριβώς σας το λέω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Άρα λοιπόν όλο αυτό και με τους δήμους που θα πάνε και τι θα κάνουνε είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πολύ σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να κάνω μια πολιτική ερώτηση. Ακούστε κ. Θεοδωρικάκο. Εσείς υπήρξατε ο αρχιτέκτονας, ο μπογιατζής να το πω πιο λαϊκά, ώστε στις εκλογές ο χάρτης -πολιτικά και εκλογικά- να βαφτεί γαλάζιος. Ωραία, το καταφέρατε.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ο αρχιτέκτονας από τον μπογιατζή έχουν μια διαφορά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία δεν έχουν…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σας παρακαλώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς αρχιτεκτονική σκέψη ή αρχιτεκτονική σκέψη χωρίς τον μπογιατζή δεν είναι ολοκληρωμένη. Τα κάνετε όλα. Κάνατε γαλάζιο τον χάρτη. Αυτός ο γαλάζιος χάρτης τώρα κάθεστε και τον βλέπετε; Δεν πρέπει να δουλέψει; Δεν πρέπει να δείξει δείγματα στο Προσφυγικό; 50 εκατ. μας είπατε ότι είχατε έτοιμα να τους δώσετε, σε όσους δήμους έπαιρναν πρόσφυγες. Γιατί δεν παίρνουν; Η καλή μέρα, λέει, φαίνεται από το πρωί. Άρχισε ο ένας να πετάει την μπάλα στον άλλο… Γιατί;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ψυχραιμία. Πάμε κ. Βερύκιε στην ουσία του θέματος. Το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με πολύ μεγάλες ιδιομορφίες διότι έχει πάρα πολλές πλευρές, οι οποίες δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση, την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι εξ’ ανατολών γείτονές μας, χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ως ένα μοχλό πίεσης πάνω και στην Ελλάδα και πάνω και στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το λέγατε προεκλογικά όμως αυτό. Το λέγατε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όχι, το λέγαμε. Το λέγαμε προεκλογικά και τραβούσαμε μια γραμμή, κύριε Χατζή, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιο σημείο; Ότι ο κ. Τσίπρας, τότε πρωθυπουργός, έλεγε ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, ότι δεν γίνεται να κάνουμε τίποτα. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε και είναι φανερό ότι η δική μας πολιτική επιβάλλεται να γίνει πολύ αυστηρή, να ενταθεί ο έλεγχος στα σύνορα και στα σύνορα της στεριάς, επάνω στον Έβρο και στη θάλασσα. Οφείλουμε να κάνουμε κάτι για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις αθρόες εισροές μεταναστών και προσφύγων, ανάλογα με το τι είναι ο καθένας. Και οφείλουμε να υλοποιήσουμε το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί για ταχύτατη εκκαθάριση, ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι είναι μετανάστες και να ανακουφίσουμε τα νησιά από αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει. Είναι δύσκολο πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική της, προκειμένου να γίνει πράξη. Τώρα σε ό,τι αφορά τους Δήμους που αναφερθήκατε, κύριε Βερύκιε νωρίτερα, πιστεύω ότι είχε γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά συνεννόησης με τους Δήμους και τους δημάρχους. Συνεχίστηκε, είχα επανειλημμένες συζητήσεις και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Παπαστεργίου και έχω παραδώσει όλη την εικόνα αυτού του κοινωνικού διαλόγου στον κ. Μηταράκη και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει κι εκείνος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα έχει αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάμε τώρα στην βαθμολογία. Λένε ότι ο κ. Θεοδωρικάκος είναι ένας πετυχημένος υπουργός, τα κατάφερε να φέρει τον εκλογικό νόμο, έναν εκλογικό νόμο που δεν θα ισχύσει βέβαια αμέσως, γιατί θα μεσολαβήσει μια εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική.  Έτσι δεν είναι;

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Ναι, έτσι είναι βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η ψήφος των μεταναστών, των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, το οποίο πήρε πολύ μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Να ρωτήσω κάτι. Αυτό θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές; Άσχετα αν είναι απλή αναλογική ή όχι, έτσι; Θα ισχύσει κανονικά, ανεξάρτητα;

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Φυσικά. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν από τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται, και μια και μου δίνετε τη δυνατότητα, θέλω να σας πω ότι θα είμαι για πάντα περήφανος γιατί είχα αυτή την καθοριστική συμβολή ώστε να υπάρξει αυτός ο νόμος και μάλιστα να υπάρξει σχεδόν ομόφωνα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το χρωστούσε η ελληνική πολιτεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, έχετε δίκιο. Αυτό ήταν επιτυχία πολιτική. Αυτό θα σας κατατρέχει στην ιστορία σας πάντα γιατί είναι πράγματι μεγάλο θέμα για τους Έλληνες.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι ο στόχος μας είναι, σε συνεργασία με την Singular, που γνωρίζετε ότι είναι η εταιρεία που μας βοηθά, που βοηθά πάντα το ελληνικό κράτος να διεξάγει τις εκλογές, ετοιμάζουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνουν οι Έλληνες από το εξωτερικό, προκειμένου να κάνουν την αίτηση να ενταχθούν σε αυτούς τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και δεύτερον, έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά ο υφυπουργός μου, ο κ. Λιβάνιος, προκειμένου τα συστήματα του υπουργείου Εσωτερικών να είναι σε διαλειτουργικότητα, με μια σειρά κρατικές υπηρεσίες και οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να ψάχνουν εκείνοι να βρουν διάφορα χαρτιά και έγγραφα για να υποβάλουν αίτηση. Για παράδειγμα, όπως είναι το απολυτήριο στρατού, να μπορούμε να τα κατεβάσουμε εμείς κατευθείαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι. Και τρίτον, θα διεξάγουμε μια μεγάλη καμπάνια, κυρίως μέσω του Διαδικτύου, αλλά εν πάσει περιπτώση με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να ενημερωθούν. Θα πάμε και σε μεγάλες χώρες, μάλλον σε χώρες στις οποίες βρίσκονται πάρα πολλοί Έλληνες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου εκτός από την παλαιότερη γενιά μεταναστών, έχουν πάει και πάρα πολλά Ελληνόπουλα, την τελευταία δεκαετία. Και στην Αγγλία και παντού, προκειμένου να πετύχει αυτό το μέτρο, γιατί οι Έλληνες είμαστε πάρα πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και οφείλει η Ελλάδα να αγκαλιάσει τα παιδιά της που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τώρα πότε θα ολοκληρωθεί; Γιατί χρειάζεται κι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να πάει για εκλογές, διπλές.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Ένα λεπτό, γιατί τώρα εδώ μου θέσατε πολλά θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ένα σας έθεσα. Πότε θα ολοκληρωθεί, γιατί αν πάει για διπλές εκλογές, πρέπει να είναι έτοιμο αυτό.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Λοιπόν, πρώτον η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο. Δεν θα ολοκληρωθεί φυσικά τώρα. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι διαρκώς ανοιχτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Πότε θα είναι διαθέσιμη; Αυτό λέω.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Μέσα στον Μάρτιο. Δεύτερον, για αυτό που είπατε, θέλω πολύ κατηγορηματικά να σας πω, δεν υπάρχει συζήτηση και δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα περιθώριο για πρόωρες εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπα πρόωρες, είπα διπλές.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Είπατε κάποια στιγμή. Η κάποια στιγμή είναι σε 3 χρόνια και τέσσερις μήνες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά αυτό τώρα, να σας πω κάτι, μη βάζετε και το χέρι σας στο Ευαγγέλιο σε αυτά. Γιατί η πολιτική δεν είναι έτσι. Το ξέρετε αυτό από μικρό παιδί. Δεν είστε χθεσινός στην πολιτική. Μπορεί να κάνατε μια δουλειά τεχνοκρατική και να είχατε μια από τις καλύτερες και εγκυρότερες, και έχουμε συνεργαστεί, εταιρείες δημοσκοπήσεων και πέσατε και μέσα αλλά την  πολιτική την ξέρετε. Δεν ξυπνάς την άλλη μέρα με το ίδιο που συνέβαινε την χθεσινή. Είναι άλλο τοπίο.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η χώρα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει από τον ελληνικό λαό μια ισχυρή εντολή. Και έχει ξεκινήσει με πολύ μεγάλη δυναμική και πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Και οι Έλληνες θέλουν να δουν αυτή η επιτυχία να συνεχίζεται και να έχει μεγάλη αντανάκλαση στην καθημερινότητά τους και στην ζωή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι σε όλα όμως. Σε κάποια πράγματα δεν έχετε πάει και καλά.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ : Αλλού πηγαίνουμε καλύτερα και αλλού πάμε λίγο πιο καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι λιγότερο. Δεν πάτε καλά. Παραδείγματος χάριν στο μεταναστευτικό δεν πήγατε καλά εκεί. Εντάξει τώρα που είπατε ότι πήγε ο Μηταράκης και όπως είπατε θα τα κάνει καλά, κι εγώ το πιστεύω θα βελτιωθούν τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά δε το υπουργείο Εργασίας, επειδή μου λέτε δε μιλάτε για όλα, να κάνετε και το σχόλιο, δεν μπορεί να βγαίνει να λέει ο υπουργός θα πάρετε αυξήσεις και να μας ταράζουν εδώ στα τηλέφωνα ότι πήρα 1 ευρώ και 2 ευρώ και 5 ευρώ. Ναι μεν η πολιτική είναι αυτή που καθορίζεται μέσα από τις αποφάσεις που παίρνετε, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει και το πώς θα επικοινωνήσει η κοινωνία ένα πράγμα και το επικοινώνησε λάθος ο κ. Βρούτσης όταν βγαίνει και λέει θα πάρετε αυξήσεις. Θα έπρεπε να πει το απλούστερο, «παιδιά θετικοί θα είμαστε φέτος, έστω και ένα ευρώ ο καθένας» και θα έχει άλλος μια ελπίδα. Βγήκε και είπε θα πάρετε αύξηση, θα κάνετε κ.λπ. Έχετε κάνει και λάθη, τι θα γίνει δηλαδή;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:  Καλά κοιτάξτε να δείτε, κατ’ αρχήν λάθη δεν κάνει όποιος είναι στο ακίνητο μέρος, που δεν μιλάει και δεν κάνει κανένας τίποτα. Στη ζωή όταν εργάζεσαι, όταν παλεύεις, όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι, έχει σημασία να έχεις σωστή πολιτική και σωστό δρόμο, αν γίνουν κάποια λάθη γίνονται. Όμως, σε αυτό που αναφερθήκατε, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξαν μειώσεις στις συντάξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας είπα και εγώ, φυσικά δεν υπήρξαν μειώσεις.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Τότε γιατί εγκαλείτε τον Υπουργό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον εγκαλώ γιατί μας είπατε ότι θα πάρετε αυξήσεις, μας έλεγε και νούμερα υψηλά, και ο άλλος πήρε οκτώ ευρώ. Οκτώ ευρώ δεν είναι αύξηση. Ενώ αν μου έλεγε κοίτα να δεις φέτος θα είμαστε θετικοί έστω και ένα ευρώ παιδιά, δεν θα έχει καμία μείωση. Θα χαιρόμουνα και δεν θα μίλαγε κανείς. Άντε να ακούσετε τι του «σούρνουνε» στα τηλέφωνα…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κύριε Χατζή, επειδή είμαι στην πιάτσα δεν είμαι κλεισμένος σε κανένα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εγώ που είμαι;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όχι ένα λεπτό να τα ακούσετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα ακούσω.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η εικόνα που βλέπω στην κοινωνία έξω, είναι ένα πολύ θετικό το κλίμα. Η ψυχολογία των ανθρώπων είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες, υπάρχουν σημαντικές αποδόσεις. Οι άνθρωποι είδαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε τον ΕΝΦΙΑ πολύ νωρίτερα απ’ ότι είχε πει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι τα θετικά, τα αρνητικά θα πούμε…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Θα πρέπει να δείτε την γενικότερη εικόνα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα την βλέπω…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οι άνθρωποι, επειδή βλέπουν ότι η τσέπη αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει και όχι να δίνει, το ισοζύγιο είναι θετικό. Η φορολογία μειώνεται, αρχίζουν να γίνονται δουλειές. Μειώνεται περαιτέρω η ανεργία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ξέρετε τι χάσατε κύριε Υπουργέ; Αυτό που έκανε ο Βρούτσης, γιατί δεν τον αδικώ εγώ. Η μείωση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το έχασε αυτό στην κοινωνία  με το προηγούμενο που σας είπα. Εγώ είμαι δίκαιος με τον άνθρωπο, δεν έχω κανένα προηγούμενο άλλωστε. Αλλά όμως, εδώ πρέπει να δούμε το γενικό περιβάλλον. Σαφώς και η κυβέρνηση, δεν μπορεί να πει κανείς, ότι έχει μία δυναμική…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως το τελευταίο επτάμηνο, εξάμηνο, επί κυβερνήσεως δική σας, μία μεγάλη παραγωγική επένδυση δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν έχει γίνει καμία επένδυση στην Ελλάδα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλη παραγωγική επένδυση. Παραγωγική επένδυση είναι παραδείγματος χάριν, μια βιομηχανική εγκατάσταση που θα παράγει ένα προϊόν με συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το 50% της παραγωγής να είναι εξαγώγιμο. Και να φέρει καινούργιο κόσμο, καινούργιες θέσεις εργασίας. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο ακόμα.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Μόνο και μόνο στον τομέα, τον οποίο έχω κ. Βερύκιε, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο κάνουμε ένα Πρότυπο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, έχει έρθει εταιρεία αμερικάνικης ανακύκλωσης. Είμαστε στα εγκαίνια μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας. Αμερικάνικη εταιρεία παράγει μηχανήματα, τα οποία πρόκειται να πουλήσει σε όλη την Ευρώπη και αξιοποιούνται στα πλαίσια της ανακύκλωσης. Ένα μικρό παράδειγμα μόνο και μόνο από τον δικό μου τομέα, για τον οποίο θα ήθελα λιγάκι να μιλήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ κ. Υπουργέ.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Τη Δευτέρα καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο εντείνουμε, μια πολλή μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, καθώς λύνουμε το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, των μηχανικών και των υπηρεσιών πολεοδομίας. Δηλαδή, τομείς τους οποίους έχει πολλή μεγάλη ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να κάνει αναπτυξιακά έργα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τεράστιο θέμα.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Επίσης για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Τα προηγούμενα εννέα χρόνια είχαν καταταλαιπωρηθεί από το γεγονός ότι είχαν μείνει πολεοδομίες μόνο στους δήμους που είναι πρωτεύουσες και οι υπόλοιποι εξυπηρετούνταν από έναν δήμο με πολύ μεγάλα προβλήματα.

Λύνουμε, επίσης, αυτό το πρόβλημα με έναν τρόπο ριζικό και πάρα πολύ κερδοφόρο για τους πολίτες και το κράτος. Δεν πρόκειται να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους σε αυτή τη δουλειά, αλλά μέσω της ΕΕΤΑΑ και των αναπτυξιακών εταιρειών των δήμων θα γίνονται συμβάσεις έργου με τους μηχανικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τελειώνει η σύμβαση.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Και θα διατίθενται αυτοί οι μηχανικοί στους δήμους με δικαίωμα υπογραφής, όπως έχουμε συμφωνήσει και με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον πρόεδρό του κ. Στασινό. Πρόκειται για μία μεγάλη καινοτομία, η οποία λύνει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα. Καθώς επίσης οργανώνουμε μια μεγάλη αναπτυξιακή Επιτροπή, η οποία θα σχεδιάσει το σύνολο των έργων, το οποίο θα είναι πολύ μεγάλο το πρόγραμμα των έργων των δήμων σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ και της ΕΝ.ΠΕ., δηλαδή των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών προκειμένου Κράτος και Αυτοδιοίκηση, από κοινού, να σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον των πόλεών μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας πρέπει να πούμε -σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ- ότι είσαστε στους τρεις καλύτερους που έχει αυτή η Κυβέρνηση, πιο αποδοτικούς εννοώ.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι ολόκληρη η κυβέρνηση είναι πολύ αποδοτική.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπα ότι είσαστε μέσα στους τρεις πιο αποδοτικούς υπουργούς της κυβέρνησης, αυτό λέει το δικό μου ρεπορτάζ, που μαθαίνω.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σημασία έχει να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άμα ένας είναι καλός ο υπουργός λύνει το πρόβλημα, δεν το αφήνει να τελματώνει. Έλεγα για τον Μηταράκη νωρίτερα, χαίρομαι που βλέπω ότι κινεί το θέμα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και αν ο Θεοδωρικάκος δεν βάλει πλάτη να μαζέψει όλους τους δημαρχαίους, να βοηθήσει τον Μηταράκη καήκαμε…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ο κ. Μηταράκης κάνει μία πάρα πολλή καλή δουλειά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και εμείς το λέμε. Δεν φτάνει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θέλει και Θεοδωρικάκο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Χωρίς Θεοδωρικάκο δεν γίνεται. Να πάει στην Αγία Παρασκευή, να πάει στα παλιά του τα λημέρια. Να μιλήσει με τον κόσμο, διαφορετικά δεν γίνεται.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε θερμά για την καλοσύνη που είχατε μέσα στα καθήκοντά σας να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη.

Ετικέτες: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΕΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ