ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στον ρ/σ «ΣΚΑΪ»

«Αυτό που πετύχαμε, συμβολίζει την ανάγκη συναινέσεων σε θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Τότε τη συναίνεση την επιδιώκουμε και την πετυχαίνουμε και είναι σπουδαίο που το καταφέρνουμε», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην ιστορική απόφαση της Βουλής να εγκρίνει με διευρυμένη πλειοψηφία 288 ψήφων το νομοσχέδιο που προβλέπει διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τη χώρα την οποία βρίσκονται.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως όταν αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έπρεπε να ληφθεί η απόφαση αν η κυβέρνηση θα επιμείνει έως το τέλος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, «αλλά ξέραμε ότι δεν θα ψήφιζε κανένας».

«Θέλαμε 200 ψήφους. Εμείς είχαμε 158, με το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, δύο κόμματα που από την αρχή είχαν θετική συνδρομή και την ίδια άποψη με εμάς, φτάναμε τις 190 ψήφους» υπογράμμισε ο υπουργός. Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τα κόμματα, «πολύ επίπονη προσπάθεια», που όπως είπε, «κράτησε τουλάχιστον 100 ημέρες». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και η ΝΔ, επιθυμούσαν «να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πάνω στη γη», αλλά εάν δεν προχωρούσε με συναίνεση η διαδικασία κανένας δεν θα ψήφιζε και θα είχαμε τέσσερα ακόμη χρόνια χαμένα.

«Μου λένε: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Απαντώ, ότι έχει νερό μέσα. Αν δεν το ψηφίζαμε δεν θα είχε ούτε μια σταγόνα» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών στον Άρη Πορτοσάλτε:

Άρης Πορτοσάλτε: Κύριε υπουργέ καλημέρα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Καλημέρα κύριε Πορτοσάλτε.

Άρης Πορτοσάλτε: Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ Ενεγράφησαν οι παρατηρήσεις, εδώ παρήχθησαν πολλές παρατηρήσεις για αυτό που επιχειρήσατε να κάνετε, και το οποίο επετέφχθη χθες, και θα το δούμε πως θα λειτουργήσει στην συνέχεια. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα κόμματα, πλην του κόμματος του ηθοποιού, προσήλθαν, γιατί μένει στην ιστορία ως κόμμα του ηθοποιού. Και έχει και μία πολύ ωραία παρατήρηση σήμερα ο Στέφανος Κασιμάτης, για τον κ. Γιάνη με ένα ν , γιατί δεν τα καταφέρνει στην πρακτική της πολιτικής, για παρόλες είναι ωραίος, είναι καλός να λέει τα θεωρήματα, πλην του κόμματος του ηθοποιού, οι υπόλοιποι προσήλθαν σε αυτό το νομοθέτημα. Αυτό είναι τα θετικά όπως και να το κάνουμε Συνεπώς συγχαρητήρια.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κύριε Πορτοσάλτε ευχαριστώ θερμά. Νομίζω ότι η χθεσινή ψηφοφορία, να ενημερώσουμε τους ακροατές μας, γιατί είναι πρωί ακόμα και αυτό έγινε αργά το βράδυ, μπορεί να μη έχουνε την εικόνα. Διακόσιοι ογδόντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα θέματα διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Ήταν μια πολύ επίπονη προσπάθεια, η οποία κράτησε σχεδόν εκατό ημέρες. Θέσατε εξαρχής ένα θέμα, ότι έχετε συγκεντρώσει εδώ μια σειρά παρατηρήσεις, κριτικές γύρω από αυτό…

Άρης Πορτοσάλτε: Έχουν ειπωθεί για το αν πραγματικά θα καταφέρουν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σήμερα μου δίνετε η ευκαιρία για να πω δύο πράγματα, παραπάνω για αυτή τη συζήτηση. Όταν με τον Πρωθυπουργό πέρναμε την απόφαση αμέσως να προχωρήσουμε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, βάλαμε ένα δίλλημα στον εαυτό μας. Το δίλλημα ήταν, να επιμείνουμε μέχρι το τέλος σε αυτό που πιστεύουμε, δηλαδή να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του Εξωτερικού και μάλιστα με επιστολική ψήφος που είναι η πιο αποτελεσματική και πιο πρακτική και η μέθοδος που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτισμένα δυτικά κράτη;. Αλλά αν το κάναμε αυτό, ξέραμε ότι στο τέλος δεν θα ψήφιζε κανένας, γιατί χρειαζόμασταν διακόσιες ψήφους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία είχε μόνο εκατόν πενήντα οκτώ. Είχαμε μόνο εκατόν πενήντα οκτώ εμείς και με τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, δύο κόμματα γιατί πρέπει να είμαι δίκαιος τα οποία είχαν από την αρχή θετική συνδρομή, είχαν την ίδια άποψη κατ΄ ουσίαν με μας. Αλλά αυτοί μαζεύαμε μαζί εκατόν ενενήντα ψήφους. Το Σύνταγμα δυστυχώς από το 2001 επέβαλε αυτός ο νόμος ότι χρειάζεται διακόσιους ψήφους. Προσέξτε, διακόσιες όχι για να ισχύσει την επόμενη φορά, διακόσιες για να ισχύσει γενικώς. Ή βρίσκεις διακόσιες ψήφους ή δεν αλλάζεις τίποτα. Δεν αλλάζεις τίποτα τι σημαίνει, ότι κανένας Έλληνας δεν θα ψήφιζε από την χώρα στην οποία βρίσκεται. Δηλαδή θα είχαμε άλλα τέσσερα χρόνια χαμένα. Και να σας πω κάτι αν δεν γινόταν τώρα, πότε θα γινόταν, πότε θα μαζεύονταν διακόσιες ψήφοι για τις πολιτικές δυνάμεις που θα ήθελαν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες. Συναντήσαμε τεράστια αναχώματα.

Άρης Πορτοσάλτε: Να αλλάξει σε μια Συνταγματική Αναθεώρηση

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σε δέκα χρόνια

Άρης Πορτοσάλτε: Να τοποθετηθούν όλα στο χρόνο τους για να μπορούν για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα

Τάκης Θεοδωρικάκος: Χθες, το είπα στην ομιλία μου, με ρωτάνε κάποιοι ότι αν αυτό το ποτήρι της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση έχει νερό μέσα. Εάν δεν το ψηφίζαμε, αυτό το ποτήρι δεν θα είχε ούτε μία σταγόνα μέσα. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν θα μπορούσε να ψηφίσει κανείς. Πάμε τώρα να δούμε μήπως κάναμε υπερβολικούς συμβιβασμούς για να βρούμε τις διακόσιες ψήφους και το πράγμα έχασε την ουσία του. Κατά την γνώμη μου ο συμβιβασμός που κάναμε ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικός και θα σας πω αμέσως γιατί. Πρώτον, όσοι είναι μέχρι τριάντα ετών και ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν απροϋπόθετα, αρκεί να κάνουν την αίτηση να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Όσοι έχουν φύγει τα τελευταία δέκα δεκαπέντε χρόνια για να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά, να αναζητήσουν την τύχη τους σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου τα χρόνια της κρίσης, η γενιά το brain drain καλύπτεται πλήρως και θα ψηφίσει χωρίς προϋποθέσεις αρκεί να κάνει μία αίτηση.

Άρης Πορτοσάλτε: Μία αίτηση και θα ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργήσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα είναι όσο γίνεται περισσότερα. Βάλαμε προϋπόθεση μέσα στον νόμο ότι θα είναι…

Άρης Πορτοσάλτε: Ότι ο χρόνος μετάβασης σε αυτά δεν θα υπερβαίνει το χρόνο ελεύσεως στην πατρίδα εάν είχαν χρήματα…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προφανώς Βάζουμε ως προϋπόθεση να συγκεντρώνονται τουλάχιστον σαράντα άτομα, σαράντα εκλογείς σε ένα εκλογικό τμήμα. Για αυτό, έχει τεράστια σημασία, θα ξεκινήσουμε καμπάνια με την αρχή του καινούργιου χρόνου για να ενημερώσουμε τους Έλληνες σε όλη τη γη. Γιατί όσο περισσότερες αιτήσεις γίνουν, που εκεί θα αποσαφηνίζεται και ποιος ακριβώς είναι ο τόπος κατοικίας τους, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε για να πετύχουμε μια πιο μεγάλη και δίκαιη και αναλογική κατανομή των εκλογικών τμημάτων για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους.
Πρώτη γενιά λοιπόν φεύγει και αυτό το θεωρώ πολύ κρίσιμο. Όλοι οι Έλληνες του Εξωτερικού είναι εξίσου Έλληνες, αλλά Ελλάδα με μέλλον και προοπτική χωρίς τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μέχρι τριάντα χρονών δεν πρόκειται να υπάρξει. Ας συνειδητοποιήσουμε ένα τρομακτικό δημογραφικό πρόβλημα. Βαίνουμε μειούμενοι ως Έλληνες διαρκώς και αν τα νέα παιδιά τα αφήσουμε να νιώσουν ότι η πατρίδα τα ξέχασε, ότι είναι εκτός του κορμού της Ελλάδας, ότι δεν έχουν καμία εύνοια για το μέλλον, ούτε να γυρίσουν πρόκειται, μα ούτε και από κει που βρίσκονται πρόκειται να ενδιαφέρονται στο μέλλον για την κατάσταση στην χώρα μας. Επομένως αυτό ήταν κρίσιμο και καθοριστικό.
Από κει και πέρα δεν υπάρχει προϋπόθεση που να αφορά το πότε έφυγαν. Δεν υπάρχει προϋπόθεση. Μπορεί κάποιος να έφυγε πριν από είκοσι, πριν σαράντα, πριν πενήντα χρόνια. Προϋπόθεση επιβλήθηκε για να λειτουργήσει αυτός ο συμβιβασμός από τα άλλα κόμματα ότι στα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι δύο χρόνια από αυτά ήταν στην Ελλάδα για οποιονδήποτε λόγο που αφορά πάσης φύσης εργασία στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα ή επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελεύθερου επαγγελματία δραστηριότητα ή εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης, σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ή σε δημόσια ή ιδιωτική τεχνική επαγγελματική σχολή. Άρα υπάρχει μια τεράστια γκάμα που καλύπτει μεγάλο εύρος…

Άρης Πορτοσάλτε: Και μπορεί να είναι διαδοχικά τα δυο χρόνια μέσα σε αυτά τα τριάντα πέντε

Τάκης Θεοδωρικάκος: Και με αυτό τον τρόπο.

Άρης Πορτοσάλτε: Μπορεί να ήταν τμηματικά δύο μήνες από εδώ τρεις μήνες από εκεί …

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πολύ σωστά. Αρκεί αυτό να βεβαιώνεται με σωστό τρόπο, με επίσημα έγγραφα, και επίσης λέμε το εξής: Ότι κατά την διαδικασία υλοποίησης όλου αυτού του μέτρου, το Δημόσιο θα φροντίσει εάν έχει την άδεια του κ. Πορτοσάλτε που βρίσκεται στο εξωτερικό, θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει κατευθείαν σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς να χρειαστεί ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να το κατεβάσει το σχετικό έγγραφο.
Επομένως αυτή είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Και η τρίτη θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απλή, γιατί λέει να έχεις κάνει ενεργό φορολογική δήλωση. Κοιτάξτε όλοι οι Έλληνες του Εξωτερικού καταρχήν κατά μείζονα λόγο, κατά συντριπτική πλειοψηφία επειδή έχουν κάποια ακίνητη περιουσία ακόμα….

Άρης Πορτοσάλτε: Πληρώνουν φόρο και κάποιοι νοιώθουν αδικημένοι σύμφωνα με τις επιστολές που έχω πάρει επειδή δεν στοιχειοθετούν αυτά δύο μέσα στην τριακοπενταετία, αλλά πληρώνουν φόρο κάποιοι νιώθουν αδικημένοι γι’ αυτό.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μπορεί να τα στοιχειοθετήσουν στο μέλλον διότι ο νόμος λέει όταν κάνεις την αίτηση. Επειδή οι εκλογές θα γίνουν σε τρισήμιση χρόνια από τώρα κ. Πορτοσάλτε μπορεί κάποιος Έλληνας να έρθει να εργαστεί από εδώ και πέρα να έρθει να σπουδάσει, να εκπληρώσει τώρα την στρατιωτική του υποχρέωση ή ότι άλλο προβλέπει ο νόμος.
Επομένως πρέπει να το δούμε με μία δυναμική.

Άρης Πορτοσάλτε: Εξαγορά θητείας. Λαμβάνεται υπ όψιν ως θητεία τον χρόνο αυτό;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι γιατί αυτό που ενδιαφέρει, είναι η βεβαίωση της σχέσης της επαφής, πως προέκυψε αυτό

Άρης Πορτοσάλτε: Εάν πληρώνεις φόρο δεν έχεις σχέση. Θα πει κανείς στον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, υπάρχει καλύτερη σχέση πότε πληρώνεις τον φόρο σου για να κρατάς αυτό το κράτος των 95 δις όρθιο.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Επαναλαμβάνω, θα ήθελα να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες οπουδήποτε στη γη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση αυτό από εμάς. Αυτή είναι η αντίληψή μας.

Άρης Πορτοσάλτε: Μισό λεπτό. Ούτε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε από εσάς και κανένα στέλεχος της ΝΔ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αλίμονο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που παρείχε τεράστια στήριξη σε όλη αυτή την υπόθεση. Και πρέπει να σας πω, το επαναλαμβάνω το είπα χθες στη Βουλή, μία απόφασή του ήταν πολύ κρίσιμη και ανακοινώθηκε τέλη Ιουλίου. Ποια απόφαση; Να διαχωρίσουμε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από το θέμα του εκλογικού συστήματος της χώρας. Γιατί φανταστείτε να είχαμε χθες να συζητάμε το σύστημα της εκλογικής νομοθετικής χώρας; Λοιπόν, δεν θα βγάζαμε άκρη, ενώ χθες πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν ηλεκτρονικά κύριε Θεοδωρικάκο;

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Όχι φυσικά. Θα πάνε να ψηφίσουν όπως θα πάτε κι εσείς κι εγώ όμως. Είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι διότι έχω ακούσει όλη αυτή την κριτική. Σας είπα και πριν, εμείς θέλαμε την επιστολική ψήφο κυρίως για ποιο λόγο. Γιατί η επιστολική ψήφος λύνει το πρόβλημα των ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ως προς τα εκλογικά τμήματα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να είναι 300-400 χλμ. από το εκλογικό τμήμα πάλι έχει να κάνει ένα ταξίδι για να πάει να ψηφίσει. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί άνθρωποι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στις περιοχές που είναι τα εκλογικά τμήματα.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα στήσετε εκλογικό τμήμα στο Άνκορεϊτζ της Αλάσκας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα βάλουμε παντού εκλογικά τμήματα, όπου καταφέρουμε να βάλουμε, προσπαθώντας να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά, όσο καταστεί ρεαλιστικό να είμαστε πιο κοντά στους Έλληνες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίζουν. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό, να δώσουμε «σάρκα και οστά» στη ρύθμιση την οποία ψηφίσαμε.

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτοί που δεν δικαιούνται, με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου με τις οποίες συμφώνησαν τα κόμματα που είχαν αντίρρηση κ. Θεοδωρικάκο, εάν πάρουν το αεροπλάνο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα.

Άρης Πορτοσάλτε: Μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν. Τι απαντούσαν τα κόμματα που έφερναν αντίρρηση σε αυτό το πολύ λογικό, πώς να το πω, ένα επιχείρημα που από όπου κι αν το δεις… δεν μπορείς να του ασκήσεις κριτική. Έχει τα χρήματα, έρχεται και ψηφίζει. Σύμφωνα με την αντίληψη του ΚΚΕ, δεν μπορεί να ψηφίσει στη διαδικασία που ετοιμάσατε. Πώς απαντούμε σε αυτό;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ακούστε. Πέρασα εκατοντάδες ώρες συζητώντας με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Σεβόμενος τις απόψεις τους, διαφωνώντας μαζί τους, αλλά έπρεπε να κατανοήσει ο ένας τον άλλον από τη στιγμή που ο σκοπός μας ήταν να δώσουμε μια λύση έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε τον κοινό τόπο. Δεν είμαι εγώ το κατάλληλο πρόσωπο για να σας παρουσιάσω την επιχειρηματολογία αυτών των κομμάτων που μπροστά σε κάτι το οποίο είναι πασιφανές ότι πάσχει λογικά να υπερασπιστώ κάτι αντίθετο. Ήμουν υποχρεωμένος όμως, αφού ήθελα να κάνω τον συμβιβασμό και αφού ήθελα να δώσουμε λύση, να αποδεχθώ πλευρές της δικής τους σκέψης και της δικής τους λογικής υποχρεωτικά. Διότι, το ξαναλέω, για μένα, για τη Νέα Δημοκρατία, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι οι Έλληνες -οπουδήποτε κι αν είναι στη γη- κανονικά, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν από εκεί που βρίσκονται.

Άρης Πορτοσάλτε: Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της συναίνεσης κ. Θεοδωρικάκο.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Φυσικά και δεν ήταν αυτός ο σκοπός της συναίνεσης. Προσέξτε, όμως, γιατί υπήρξαμε τόσο επίμονοι στο να την πετύχουμε γι’ αυτό το θέμα.

Άρης Πορτοσάλτε: Σας έκανα κριτική για αυτό και σας την υποβάλω κιόλας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την ερώτηση και για αυτήν την κριτική. Διότι πρέπει να σας πω ότι συμμερίζομαι πλήρως την άποψη ότι η συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είμαστε στην κυβέρνηση για να κάνουμε αυτά με τα οποία συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, γιατί τότε δεν έχει νόημα η Δημοκρατία, δεν έχει νόημα η εκλογική αναμέτρηση και δεν έχει νόημα η σοβαρή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Μακριά από εμένα τέτοια άποψη. Όμως, για το συγκεκριμένο θέμα οφείλαμε να κάνουμε τα πάντα, να βρούμε τη συναίνεση, γιατί αφορά ένα αυτονόητο, συνταγματικά κατοχυρωμένο, δημοκρατικό δικαίωμα. Θέλω λοιπόν να σας επιστρέψω το ερώτημα. Τι θα πει ένας πολίτης που για ένα θέμα το οποίο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά 45 χρόνια, έχουν περάσει 40, 45, 50, 60 χρόνια και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Δεν είναι αστείο για τη Δημοκρατία μας; Δεν είναι παντελώς αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα; Δεν είναι τραγικό ότι 45 χρόνια απέτυχε το πολιτικό σύστημα να το λύσει αυτό; Είναι. Ε, πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό. Και επειδή χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μας τρέλανε και μας είπε ότι φταίμε εμείς που δεν έχει γίνει όλο αυτόν τον καιρό, η απάντηση είναι ότι αυτοί κυβέρνησαν τη χώρα 4 χρόνια και δεν έκαναν τίποτα γιατί φοβούνται τους Έλληνες του εξωτερικού, ο Μητσοτάκης το έκανε σε 4 μήνες. Τόσο μας πήρε για να λύσουμε αυτό το θέμα. Το λύσαμε με ιδεώδη τρόπο; Όχι, δεν το λύσαμε με ιδεώδη τρόπο. Υπήρχε άλλη λύση ρεαλιστική για να προχωρήσουμε παρακάτω; Όχι, δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική λύση. Αυτό που πετύχαμε, συμβολίζει την ανάγκη συναινέσεων σε θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Και τότε τη συναίνεση την επιδιώκουμε, την πετυχαίνουμε και είναι σπουδαίο ότι το καταφέρνουμε.

Άρης Πορτοσάλτε: Αναγνώστης ρωτά αν αυτοί οι ηλίθιοι- όπως λέει- περιορισμοί θα καταργηθούν σε δεύτερο χρόνο; Και αν θα επιτραπεί η επιστολική ψήφος όχι μόνο στους αποδήμους αλλά και στους εν Ελλάδι διαβιώντες;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Οποιαδήποτε αλλαγή για να γίνει χρειάζεται πλειοψηφία 200 ψήφων. Θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση όταν έλθει ο νέος εκλογικός νόμος. Οι πρωτοβουλίες είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα και σε ό,τι αφορά στο χρόνο και σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο.

Άρης Πορτοσάλτε: Η θέση σας ποια είναι;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θέλω να το δούμε…

Άρης Πορτοσάλτε: Τι θα κάνετε με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις; Καταργούνται, μένουν, αλλάζουν, ρωτά ακροατής.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το επόμενο τετράμηνο- έχω δεσμευθεί- θα ξεκινήσουμε από την αρχή του χρόνου, τον Ιανουάριο το δημόσιο διάλογο για το νέο νόμο που ετοιμάζουμε που αφορά τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκηση. Θα ξεκαθαρίσουμε τι κάνουν οι Δήμοι, τι κάνουν οι Περιφέρειες, τι κάνει το κράτος και με ποιόν τρόπο το κάνει…

Άρης Πορτοσάλτε: Αν πρέπει να υπάρχει και εκεί κράτος.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μα για αυτόν τον λόγο θα γίνει κι εκεί ο διάλογος. Προχθές είδα και τους εργαζόμενους στις αποκεντρωμένες διοικήσεις οι οποίοι είχαν προβληματισμούς για αυτά που είχαν ακούσει.

Άρης Πορτοσάλτε: Είναι οι παλιές νομαρχίες…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι διοικήσεις που έχουν αρμοδιότητες από τις παλιές νομαρχίες και από παλιές περιφέρειες. Μερικές καλύπτουν μία και δύο περιφέρειες.

Άρης Πορτοσάλτε: Χρειάζεται αυτή η γραφειοκρατία ή είναι γραφειοκρατία στη γραφειοκρατία;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι μερικές αρμοδιότητες που εκ του Συντάγματος δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι αρμοδιότητες για δάση και νερά, γιατί είναι κρατική περιουσία με βάση το Σύνταγμα. Επομένως κάποια κρατική υπηρεσία πρέπει να τα έχει.

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτά τα δεσμευτικά δεν πρέπει κάποτε να τα συζητήσουμε;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτά τα δεσμευτικά έπρεπε να έχουν αλλάξει τώρα, αλλά τώρα δεν μπορούσαν να αλλάξουμε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν τα είχε βάλει στην αναθεώρηση όταν είχε την πλειοψηφία. Ενός κακού κ. Πορτοσάλτε, μύρια έπονται. Αυτό συνέβη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να μη ξεχνιόμαστε…

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι. Μετά την ανάδειξη της ΝΔ, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό τι περάσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μια και το λέτε αυτό, εγώ πριν ένα – δύο μήνες κατάλαβα στο υπουργείο Εσωτερικών, το ασύλληπτο στο περίφημο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, να έχουν υπογράψει έργα 1,3 δις ευρώ με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 134 εκατ. που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων.

Άρης Πορτοσάλτε: Τα υπόλοιπα πού θα τα εύρισκαν;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν ξέρω από πού θα τα εύρισκαν. Πάντως διασφαλισμένους πόρους δεν είχαν. Το έκαναν το 2017.

Άρης Πορτοσάλτε: Πούλησαν φούμαρα στις τοπικές κοινωνίες.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πούλησαν φούμαρα στις τοπικές κοινωνίες ενόψει των δημοτικών εκλογών. Έπρεπε να δώσουν υποσχέσεις. Σου λέει δεν πρόκειται μέχρι τότε να αποκαλυφθεί…

Άρης Πορτοσάλτε: Σας κάνουν κριτική τώρα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Με εγκαλεί ο κ. Χαρίτσης, ο προκάτοχός μου στη Βουλή. Θα πάω τώρα σε μια ώρα να του απαντήσω. Απορώ για το πού βρίσκει το θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται πράγματα που δεν στηρίζονται στην κοινή λογική καν. Αλλά γι’ αυτό είπα «ενός κακού μύρια έπονται». Ας συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες ότι χάσαμε τέσσερα χρόνια. Και τώρα ο Μητσοτάκης τρέχει να προλάβει να καλύψει τα κενά.

Άρης Πορτοσάλτε: Μια και μιλάμε για δήμους, φαντάζομαι έχετε δει τη γελοιότητα που έγινε στο Δήμο Καλαμών. Όπου επειδή δεν έχει την πλειοψηφία ο Δήμαρχος, σηκώθηκε η αντιπολίτευση ενωμένη και του είπε «κινδυνεύουμε από το 5G. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την πιλοτική εφαρμογή. Φέρε μας μελέτες». Και αυτό, την ώρα που χρησιμοποιούν το 4G για τα κινητά τους. Δεν κατήργησαν το κινητό. Δεν το πέταξαν στη θάλασσα. Απλώς δεν θέλουν το 5G.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν μπορούμε να επέμβουμε στα μυαλά των ανθρώπων. Εκει που μπορούσαμε να επέμβουμε ήταν στη νομοθεσία λειτουργίας των Δήμων. Και το κάναμε μέσα σε 20 μέρες από την ώρα που αναλάβαμε, φέρνοντας έναν νόμο που εξασφάλισε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Τώρα εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να το επηρεάσω.

Άρης Πορτοσάλτε: Δημοτικά Τέλη.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Από 1η Ιανουαρίου, τα δημοτικά τέλη πρέπει να πληρώνονται με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που δηλώνει ο καθένας μας στο Ε9. Με τροπολογία που περάσαμε χθες, χαρίσαμε πρόστιμα, δημοτικά τέλη, φόρους του παρελθόντος που δεν πληρώνονταν για τα υπερβάλλοντα τετραγωνικά. Δηλαδή για τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στους λογαριασμούς που πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη και στο Ε9. Από 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά. Για να ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να πάνε όλοι στους δήμους και να δηλώσουν μέχρι 31 Μαρτίου την διαφορά , ανάμεσα στα πραγματικά τους τετραγωνικά και στα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ας πάνε να το κάνουν γιατί οι Δήμοι θα τα βρουν μόνοι τους γιατί πλέον υπάρχει διαλειτουργικότητα στα συστήματα της Αυτοδιοίκησης και της ΑΑΔΕ και κάθε Δήμος έχει πρόσβαση στο Ε9 του οποιουδήποτε.

Άρης Πορτοσάλτε: Στη Σαρωνίδα οι άνθρωποι είναι άλαλοι – δεν ξέρω αν είναι δικό σας θέμα- γιατί τρέχουν να κατοχυρώσουν τη γη στην οποία έχουν χτίσει. Γιατί διεκδικούνται από τη δασική υπηρεσία. Δεν είναι δικό σας θέμα, αλλά το έχετε ακούσει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πρέπει να το κοιτάξω, να δω περί τίνος πρόκειται για να σας δώσω απάντηση.

Άρης Πορτοσάλτε: Διαβάζω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. «Στα σκουπίδια πεταμένα 23,3 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει υψηλά πρόστιμα για απόβλητα και λήμματα» Παραμένει προβληματική η διαχείρισή τους. Είμαστε τόσο large…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Επειδή υπάρχει αυτό το πρόβλημα, έχουμε πέσει από πάνω ως υπουργείο Εσωτερικών, στο βαθμό που έχουμε αρμοδιότητα. Έχουμε αρμοδιότητα να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε τους δήμους. Προχωράμε ένα πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ήδη διάβασα το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Βλέπω και το πρόβλημα που υπάρχει και στην Άνδρο. Εντάξαμε και την Άνδρο στο πρότυπο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση η οποία καλεί τους πολίτες να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν, για να κάνουν οι ίδιοι την ανακύκλωση. Και κάθε 33 συσκευές θα παίρνουν πίσω ένα ευρώ. Άρα ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται κατ’ ευθείαν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης. Και καταλαβαίνει ότι πρέπει να αλλάξει λίγο τις συνήθειές του.

Άρης Πορτοσάλτε: Πόσες χωματερές υπάρχουν και πρέπει να κλείσετε;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι πολλές ακόμα. Εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Όπως είναι η Πελοπόννησος που έχει πάρα πολλές. Εκεί τι κάναμε; Εκεί επιτέλους προχωρά σύμπραξη του δημοσίου με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) που θα διαχειριστεί τα στερεά απόβλητα. Επομένως περιμένω ότι η Πελοπόννησος μέσα σε αυτήν την τριετία θα έχει θεαματική βελτίωση. Και ταυτόχρονα σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Νίκα, κάνουμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των χώρων που είχαν χρησιμοποιηθεί. Αυτήν την τριετία στη συγκεκριμένη Περιφέρεια θεωρώ ότι θα έχουμε θεαματική βελτίωση.

Άρης Πορτοσάλτε: Να όμως και αυτό που περνά μέσα από την ψήφο….

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κάθε πράξη έχει τις συνέπειές της.

Άρης Πορτοσάλτε: Ανακοινώσατε προχθές προσλήψεις στο Δημόσιο. Κι άλλες;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν είναι κι άλλες. Ανακοίνωσα το εξής και θέλω να το ξεκαθαρίσω πλήρως: Το 2018 και το 2019, αυτά τα δύο χρόνια, έφυγαν ή φεύγουν από το δημόσιο 20.300 υπάλληλοι. Με βάση τον προγραμματισμό που είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2019 και 2020, πρόκειται να προσληφθούν 19.700. Άρα 1:1. Και ήδη πολλές από αυτές έχουν γίνει.

Άρης Πορτοσάλτε: Αν δεν πάρουμε άλλους δεν τα βγάζει πέρα το ελληνικό κράτος;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι, γιατί υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να μη τα κάνουμε. Όπως 4.500 προσλήψεις στο χώρο της ειδικής αγωγής. Δεν μπορούσαν να μη γίνουν. Οι 3.000 στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι ένα πρόγραμμα που όλοι γνωρίζουν ότι έχει πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης, 3.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι αλλά οι καθηγητές των δημόσιων οικονομικών λένε άλλα για τους γιατρούς…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Για φωνάξτε τον κ. Κικίλια να σας πει. Δεν μου αρέσει να μιλώ για λογαριασμό άλλων.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα το κάνω. Πάντως εσείς λέτε ότι δεν βάζετε παραπάνω κόσμο σε ένα κράτος των 95 δις.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν μένουμε στην ισορροπία του 1:1. Κάνουμε κι άλλα πράγματα τα οποία βελτιώνουν την αξιοκρατία στο Δημόσιο. Βελτιώνουν την αξιολόγηση του προσωπικού, την καλύτερη κατανομή και κυρίως την αποκομματικοποίηση του κράτους.

Άρης Πορτοσάλτε: ΣΔΙΤ θα δούμε στο κράτος;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μιλάτε στον υπουργό Εσωτερικών που πέρασε πριν από ένα μήνα ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου μπορούν από τους δήμους να δοθούν και σε ιδιώτες.

Άρης Πορτοσάλτε: Δεν το υποτιμώ, αλλά περιμένουμε κι άλλα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτό το λέω γιατί μέσα σε τέσσερις μήνες έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει για πάρα πολύ καιρό. Δεν εφησυχάζουμε. Έχετε δίκιο. Οι προκλήσεις και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Οι στόχοι πρέπει να είναι ψηλά κι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε γρήγορα και δυναμικά.

Άρης Πορτοσάλτε: Πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα, 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι ροές συνεχίζονται και μέσα στον χειμώνα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν μου αρέσουν οι εύκολες κουβέντες. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική γύρω από το θέμα. Πιστεύω ότι πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα θωράκισης των συνόρων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να μπαίνουν στη χώρα όποιοι θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν.

Άρης Πορτοσάλτε: Για το κλείσιμο χθες της πλατείας Συντάγματος από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού; Δεν είναι δικό σας θέμα αλλά…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προφανώς δεν είναι δικό μου θέμα…

(στη συνέχεια βάζει απόσπασμα δηλώσεων του Πάνου Καμμένου ο οποίος κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος)

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτός ο άνθρωπος βοήθησε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας την Ελλάδα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είπαμε να προσέχουμε όλοι τι κάνουμε και τι ψηφίζουμε…

Άρης Πορτοσάλτε: Τι ώρα έγινε αυτή η συμφωνία με τον Πούτιν για να προστατεύσει την Κάσο και την Κάρπαθο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Άστε το. Ασχολίαστο. Καλημέρα…

Άρης Πορτοσάλτε: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

Ετικέτες: ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕΡΑΔΙΟΦΩΝΟΣΚΑΙΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ