ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης βραβεύτηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου για τις δράσεις του ΥΠΕΣ κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βραβεύθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) για τη διαχρονική δράση του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας  που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στη Ρώμη.

Σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο κτίριο της Ιταλικής Γερουσίας ο κ. Βορίδης παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, Gennaro Migliore και στη συνέχεια ανέπτυξε το πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) στο πλαίσιο της εφαρμογής οριζόντιων παρεμβάσεων σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. 

Ο Υπουργός επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών γύρω από τις δράσεις της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήρε τον σημαίνοντα ρόλο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας κατά των γυναικών μέσω της υλοποίησης εξειδικευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης και ημερίδων για στελέχη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και της Ελληνικής Αστυνομίας. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι επιμορφωτικές δράσεις του Κέντρου επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην ενδοοικογενειακή βία, τη διακίνηση γυναικών (trafficking), στις περιπτώσεις τέλεσης εγκλημάτων κατά της ζωής γυναικών, καθώς και στους μηχανισμούς αντιμετώπισης και καταπολέμησης των συγκεκριμένων απαράδεκτων φαινομένων.

Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών να ιδρύσει τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση, θεσμός που στοχεύει στην παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής βοήθειας σε θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως διακρίσεις, εκφοβισμός, ηθική παρενόχληση και σύγκρουση συμφερόντων.

Ετικέτες: βράβευσηΕΚΔΔΑΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑενδοοικογενειακή βίαΚοινοβουλευτική Συνέλευση της ΜεσογείουΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΡώμηΣύμβουλος Ακεραιότητας