ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

“O ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλει αόριστα σήμερα, όσα κάνουμε πράξη με συγκεκριμένο σχέδιο εδώ και τέσσερα χρόνια” — Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, για το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση

Αθήνα, 29 Απριλίου 2023


“O ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλει αόριστα σήμερα, όσα κάνουμε πράξη με συγκεκριμένο σχέδιο εδώ και τέσσερα χρόνια” — Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, για το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση

Το κόμμα του κ. Τσίπρα που όταν ήταν στην κυβέρνηση έφερε σε Δήμους και Περιφέρειες την ακυβερνησία, με την συνολική εικόνα της Αυτοδιοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2019 να θυμίζει ακυβέρνητο καράβι, και που μεταξύ άλλων δέσμευσε τα αποθεματικά των Δήμων στραγγίζοντας την ρευστότητα των Ο.Τ.Α., για να κάνει την “περήφανη διαπραγμάτευση” που κόστισε στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ το 2015, υπόσχεται μόνον σύγχυση και θολούρα.

 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια μεταχρονολογημένη έκθεση ιδεών. Μιλάει για ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με τους αναγκαίους πόρους, για ψηφιοποίηση υπηρεσιών, για αρμοδιότητες αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς για αντιμετώπιση διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Εξαγγέλει δηλαδή -αόριστα- ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όσα κάνει πράξη με συγκεκριμένο σχέδιο η Νέα Δημοκρατία εδώ και τέσσερα χρόνια.

Από τον Ιούλιο του 2019 εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα ένα συγκροτημένο σχέδιο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που συνδυάζει την βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, με στόχο τη διευθέτηση όλων των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν πολύ σοβαρό πυλώνα για τη Δημοκρατία μας, καθώς και για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Καθεμιά από τις Περιφέρειες και καθένας από τους Δήμους της χώρας είναι μια “τοπική Ελλάδα”. Και για να μπορέσει η “μεγάλη Ελλάδα” να ευημερήσει, να προκόψει και να προχωρήσει μπροστά, πρέπει οι “τοπικές Ελλάδες” να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως δομικός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής,χτίζοντας με συνέπεια μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Απέναντι σε πρωτόγνωρες, εξωγενείς κρίσεις, ορθώσαμε ισχυρή ασπίδα προστασίας για την κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας το τρίπτυχο ανάπτυξη, ανθεκτικότητα, κυβερνησιμότητα. Πρώτον, στο σκέλος της Ανάπτυξης, αξιοποιήσαμε πόρους συνολικού ύψους 5 δισ. και υλοποιούμε ένα σύγχρονο “σχέδιο Μάρσαλ” για την Αυτοδιοίκηση. ‘Ενα σχέδιο για να τροφοδοτούμε διαρκώς– ακόμα και μέσα σε τόσο δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες – την αναπτυξιακή δυναμική των ΟΤΑ. Με έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, εξοικονόμησης ενέργειας, αστικής αναζωογόνησης και βιώσιμης κινητικότητας. Με έργα για την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, για την ψηφιακή σύγκλιση, την ηλεκτροκίνηση και την ανακύκλωση, για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, αλλά και για την ενίσχυση των υπηρεσιών και δομών των ∆ήμων. Παράλληλα, αξιοποιώντας τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας, με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση μιας διαχρονικής απειλής για την ζωή των ανθρώπων με δραματικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία. Δεύτερον, στο κομμάτι της Ανθεκτικότητας, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες, κινητοποιήσαμε όλα τα βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και συντονίσαμε τις ενέργειές μας για την ουσιαστική στήριξη της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωγενείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση. Και, τρίτον, επαναφέραμε την Κυβερνησιμότητα, φέρνοντας τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, ώστε οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες να μπορούν να υλοποιήσουν τα Προγράμματα που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, και πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την σταθερότητα, να αποφύγουμε τους επικίνδυνους πειραματισμούς, τις παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο κοστίζουν και πόσο μπορούν να βλάψουν τις προοπτικές της χώρας και, τελικά, τα συμφέροντα των ίδιων των πολιτών.

Κάναμε πολλά βήματα προς το μέλλον, και είμαι βέβαιος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, διότι παραμένουμε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην δέσμευσή μας να στηρίξουμε εμπράκτως -με έργα και όχι με λόγια- την Αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων και πηγαίνουν τη χώρα μπροστά.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη την ισχυρή Αυτοδιοίκηση για μια καλύτερη Ελλάδα.

Για να μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, να προκόψουν στον τόπο τους, σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.

Σε μια Ελλάδα με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες και με περισσότερες ευκαιρίες για όλες και όλους. Και σίγουρα, με πλούτο ευκαιριών για τις νεότερες γενιές, ώστε να ζουν τα όνειρά τους.

Συνεχίζουμε, για ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Πατρίδα μας.