ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ο Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, στη Ρόδο: «Το ΥΠ.ΕΣ αρωγός στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, στη Ρόδο: «Το ΥΠ.ΕΣ αρωγός στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας»

Τη σημασία της ψηφιακής διακυβέρνησης και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο διεξήχθη στις 24-25 Νοεμβρίου, στη Ρόδο.

Στην ομιλία του για τη ψηφιακή διακυβέρνηση επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μια νέα ψηφιακή εποχή, σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή η νέα πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με την ψηφιακή προσβασιμότητα, σημείωσε ότι θα αναδείξει νέα είδη ελευθεριών, δικαιωμάτων κι ευκαιριών για τους πολίτες. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά το θέμα της ψηφιοποίησης του κράτους, αναφέροντας ενδεικτικά το εργαλείο Gov.gr και το πρόγραμμα ΙΡΙΔΑ, τα οποία προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων και αποτελούν τη βάση για το πέρασμα στην ψηφιοποίηση.

Ο κ. Σταυριανουδάκης έκανε ειδική μνεία στα οφέλη που θα αποκομίσει η Δημόσια Διοίκηση μέσω των νέων τεχνολογιών, καθώς όπως είπε, θα υπάρξει σαφής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και παροχή νέων μορφών υπηρεσιών. Τα οφέλη πέρα από τη Δημόσια Διοίκηση, αφορούν και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, των επιχειρήσεων και των πόλεων γενικότερα, αφού επεσήμανε πως θα υπάρξει πρόοδος σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.

Αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Τ.Α. που διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρόκειται για το τομεακό πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 943 εκ. €, εκ των οποίων τα 514 εκ. αφορούν τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Δημοσίου Τομέα. Ακόμα, πρόσθεσε την Πρόσκληση ΑΤ08 Έξυπνες Πόλεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. €. Υπογράμμισε ότι στην Πρόσκληση αυτή περιλαμβάνονται και 17 προτάσεις από 11 περιφέρειες, προϋπολογισμού 56 εκ. €.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε την απόλυτη στήριξη του Υπουργείου στους Ο.Τ.Α, λέγοντας ότι «το ΥΠ.ΕΣ είναι δίπλα σας, υποστηρικτής και αρωγός σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού, σ’ όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας».

Ετικέτες: ΕΝΠΕΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣΥπουργείο Εσωτερικών