ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τους ΟΤΑ – Η ομιλία του Τάκη Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων για τους ΟΤΑ, το οποίο ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώνεται το 2023, ανακοίνωσε στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

“Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Κύριοι και κυρίες Δήμαρχοι,

Εκπρόσωποι κομμάτων,

Φίλες και φίλοι που πρωταγωνιστείτε στο δημιουργικό έργο και στις μάχες που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη  χώρα.

Είναι ξεχωριστή χαρά να βρίσκομαι μαζί σας, στο πρώτο συνέδριο της ΚΕΔΕ μετά τις εκλογές και μάλιστα στο Συνέδριο που θα εκλέξετε τα νέα όργανα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιό σας και τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προσδοκώ σε πολύ δημιουργική συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος. Όπως άλλωστε είχα εξαιρετική συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ και με τον μέχρι στιγμής πρόεδρο τον κ. Πατούλη.

Το Συνέδριο γίνεται σε μια χρονική στιγμή που αποτελεί την αφετηρία ενός τετραετούς πολιτικού κύκλου. Τετραετής πολιτικός κύκλος για την κυβέρνηση, τετραετής πολιτικός κύκλος για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ούτε μια μέρα λιγότερη για την κυβέρνηση, ούτε μια μέρα λιγότερη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μια τετραετία που κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την  παραγωγή δημιουργικού έργου που θα αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής των πολιτών και θα βελτιώσει καθοριστικά τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ταυτισμένος με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της πολιτείας. Είναι έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στήριξε και λειτούργησε κοινωνικές δομές και στάθηκε δίπλα στους πολίτες. Η συμβολή των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική: στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην κάλυψη των κενών που άφηνε πίσω του το κεντρικό κράτος, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η Αυτοδιοίκηση συμβάλει στο να ενισχύεται το ενδιαφέρον για την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά δίνοντας νόημα και ουσία στο πολιτικό γίγνεσθαι. Με λίγα λόγια θέλω να σας πω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που έχει όλο και πιο αυξανόμενο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρα στα περίπου 50 χρόνια που έχουν περάσει από τη μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Από φορέας διεκδίκησης κάποιων στοιχειωδών λειτουργιών, έχει μετατραπεί σε κρίσιμο παράγοντα διαχείρισης μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών θεμάτων και προοπτικών της χώρας.

Πιστεύω όμως, όπως είχα πει και στη συνέλευση της ΕΝΠΕ πριν λίγες μέρες, ότι πλέον είμαστε στην εποχή που πρέπει και αξίζει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά για την αυτοδιοίκηση. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός στόχος μας αυτή την τετραετία. Από την πρώτη μέρα αυτή η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και εσάς, τους εκπροσώπους του, με συγκεκριμένες πράξεις, όχι με λόγια.

Προχωρήσαμε σε μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ενισχύσαμε τα όργανα των Δήμων και των Περιφερειών. Προβήκαμε σε μια σειρά επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τα αυτοδιοικητικά όργανα να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν έργο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, κατ’ ελάχιστον δεκάδες δήμοι στη χώρα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Κι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.

Η δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι ότι πρέπει να απελευθερωθεί απ’ τα δεσμά των κρατικών παρεμβάσεων και από τη λογική, η οποία κυριαρχούσε, ότι είναι οπισθοδρομικό ανάχωμα δημοσίου τομέα παλαιάς κοπής. Γι’ αυτό τον λόγο ξέρετε ότι πρόσφατα θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα να ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα η καθαριότητα, ο φωτισμός και το πράσινο. Με μόνο κίνητρο να γίνουν πράξη οι καθαρές, φωτεινές, όμορφες, ασφαλείς πόλεις. Ξέρω ότι το ίδιο θέλετε κι εσείς. Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς χρειάζεται η συμβολή και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα για να μπορείτε να διασφαλίσετε καθαρές τις πόλεις. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι αυτή η αλλαγή, αυτή η μεταβολή, αυτή η μεταρρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απειλή για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα.

Ενισχύουμε τη δυνατότητα των δήμων να έχουν το κατάλληλο τεχνικό δυναμικό για να λειτουργούν αποτελεσματικά στις τεχνικές υπηρεσίες, στην προετοιμασία και στην υλοποίηση έργων.  Γι’ αυτό εξαιρέσαμε τους μηχανικούς απ’ την ελεύθερη κινητικότητα. Χωρίς σύμφωνη γνώμη δημάρχου δεν μπορεί να μετακινηθεί κανείς.

Ταυτόχρονα προχωράμε σε μια νέα, πολύ σημαντική καινοτομία:

Στο πλαίσιο διευκόλυνσης των δήμων, ιδιαίτερα των μικρών, που δεν διαθέτουν τεχνικό προσωπικό, νομοθετούμε την δυνατότητα αξιοποίησης από τους Δήμους του δυναμικού των μηχανικών της ΕΕΤΑΑ και άλλων δημοσίων φορέων, για τη σύνταξη τεχνικών μελετών με στόχο την μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε μια ζωτική ανάγκη των δήμων και τους δίνουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουν αναπτυξιακά προγράμματα. Γιατί, για εμάς, για την κυβέρνησή μας η Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Κάναμε πράξη μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα της ΑΑΔΕ και από τις αρχές του 2020 θα μπορείτε να βάζετε τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε πολίτης στο Ε9. Πρόκειται για ένα μέτρο αυτονόητης δικαιοσύνης και νοικοκυρέματος, στο οποίο καλώ όλους τους δημάρχους να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να λειτουργήσει το μέτρο δραστικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ξεκαθαρίζω άλλη μια φορά ότι η βούληση της Κυβέρνησης, η βούληση του Υπουργού Εσωτερικών, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομικά καμία επιβάρυνση για τους πολίτες και δεν πρόκειται να επιβληθούν αναδρομικά πρόστιμα για πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δήλωναν έως τώρα άλλα τετραγωνικά από αυτά που δήλωναν στο Ε9. Αυτά σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη.

Παράλληλα ενισχύοντας δομές που ισχυροποιούν το κοινωνικό κράτος διασφαλίσαμε και αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο όπως γνωρίζετε οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά μέχρι να έρθει η καινούργια σειρά εργαζομένων που θα προκύψει από τον διαγωνισμό που ήδη οργανώνει το ΑΣΕΠ και τα αποτελέσματά του θα υπάρξουν το 2020.

Αυτά μέσα σε 4 μήνες.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια βαθιά τομή. Σε μια καθοριστική μεταρρύθμιση. Να ξεκαθαρίσουμε πλήρως τις αρμοδιότητες μεταξύ Κεντρικής εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε επίπεδο Περιφερειών όσο και σε επίπεδο Δήμων με τρόπο καθοριστικό. Πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που μας επιτρέπει το Σύνταγμα να τις μεταβιβάσουμε στην Αυτοδιοίκηση. Και μαζί με την Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας να μεταφέρουμε τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή από άλλους φορείς του κράτους, όπου αποφασίσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις αρμοδιότητες.

Ο στόχος μου είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή.

Ταυτόχρονα στο δεύτερο εξάμηνο προετοιμάζεται άλλη μια φιλόδοξη δουλειά, ο Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, όπου θέλουμε να συγκεντρώσουμε και να απλοποιήσουμε το σύνολο της νομολογίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο με το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επαναλαμβάνω την απόλυτη δέσμευσή μου: η απλή αναλογική καταργείται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σε αυτό που υπήρχε προτού καθιερωθεί το σύστημα της Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί είναι αντικείμενο που θέλω να το συζητήσουμε.

Δίπλα σε όλα αυτά, βασική προτεραιότητά μας – και θέλω πάρα πολύ την προσοχή σας σε αυτό- είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023.

Βασικές προτεραιότητες  του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:

Φίλες και φίλοι,

Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να πατάμε γερά στο έδαφος και να γνωρίζουμε την  αλήθεια. Σήμερα από αυτό το βήμα, έχω την υποχρέωση να σας πω όλη την αλήθεια, για θέματα που σας απασχολούν , αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ αν εσείς γνωρίζετε την αλήθεια. Και αυτό το κάνω γιατί από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδωσε την βαριά ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, έχω πει ότι μαζί σας θέλω να έχω σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Οι αναφορές που κάνω αφορούν το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να σας ενημερώσω, στις 11 Νοεμβρίου του 2013 συνήφθη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό του δανείου που προορίζετο για έργα στους δήμους ήταν 200 εκατ. ευρώ.

Στις 6 Ιουνίου 2017,  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση, η οποία πήγε στα 134 εκατ. ευρώ, από 200 που ήταν αρχικώς.

Η λήξη δε των έργων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, όχι η δημοπράτηση, όχι η ένταξη, η λήξη των έργων προεβλέπετο σε αυτή τη σύμβαση ρητά και κατηγορηματικά, να είναι στις 31/12/19.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70).  Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Και όταν ανέλαβα Υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη  εντάξεις, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ,  ύψους 1,235 δισ. ευρώ.  που αντιστοιχούν σε 502 έργα.

Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η αλήθεια. Και προκαλώ οποιονδήποτε έχει κάτι διαφορετικό επ΄αυτού να το πει. Εδώ και στο δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεστε ότι εάν έμενα μόνο σε αυτά που σας είπα, εάν έμενα μόνο σε αυτήν την παράθεση της αλήθειας και των γεγονότων, όλα όσα σας είπα θα μπορούσαν να τινάξουν κανονικά στον αέρα την ίδια την λειτουργία των Δήμων, την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία της χώρας, αυτή την αξιοπιστία που δίνουμε μάχες εδώ και μερικούς μήνες να την ξανανεβάσουμε εκεί που αξίζει στην Ελλάδα.

Δεν είναι ο δικός μας δρόμος να λέμε ψέματα και δεν είναι ο δικός μας δρόμος να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι. Δική μας δουλειά είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι αυτά τα 2-3 τελευταία λεπτά όσοι Δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης είστε ενταγμένοι, έχετε εντάξει έργα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όλοι θα αναρωτιέστε και τώρα τι γίνεται. 1,235 δις. με τόση άνεση, με τόση ευκολία, από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134εκ €.

Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα δεν είναι απλά. Ενημέρωσα για αυτή την κατάσταση τον Πρωθυπουργό της χώρας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη.

Θέλω επίσης να σας ανακοινώσω, καθώς συνειδητοποίησα αυτή την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, έχω προχωρήσει σε πολύ σοβαρές  συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση των 134εκ.€ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η συζήτηση που έχω κάνει, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω καταρχήν την έγκριση ό,τι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα.

 Ένα πρόγραμμα που θα έχει πραγματικούς πόρους, πραγματικά χρήματα, πραγματικούς και συγκεκριμένους στόχους για την κάλυψη συγκεκριμένων και πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, με πραγματικά που  όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη.

Αλλά μπορείτε να υπολογίσετε, ότι ένα σημαντικό τμήμα θα πετύχουμε να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ και ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ, θα φροντίζουμε μέσα από ένα πρόγραμμα, το οποίο για να σας το αναγγέλλω, θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει, αλλά δεν θεωρώ δεδομένο το ποσό αυτού του προγράμματος. Θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 2019-2023 μαζί με νέες ανάγκες τις οποίες από κοινού θα εξακριβώσουμε.

Δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που σας περιέγραψα πριν

Απευθύνομαι σε όλους σας χωρίς να κάνω εξαιρέσεις.

Έχω πει από την πρώτη μέρα και νομίζω ότι το έχετε διαπιστώσει, ότι το γραφείο μου, το γραφείο του Υφυπουργού, το γραφείο των συνεργατών μας είναι πάντα ανοικτό, είναι ανοιχτό για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Αναζητούμε και δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας. Δεν με ενδιαφέρει ποια είναι η πολιτική αντίληψη του καθενός, δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογική του ταυτότητα, δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές εντάξεις.

Αποδείξαμε ότι όχι μόνο δεν κάνουμε διακρίσεις αλλά ξέρουμε να ενώνουμε και να συνθέτουμε. Είμαστε ένα βήμα πριν το να γίνει επιτέλους πράξη την επόμενη εβδομάδα. Η ψήφιση από πάνω από 200 Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.  Ένα αίτημα δεκαετιών των μεταναστών μας, ένα αίτημα που το κάνουμε πράξη, γιατί η Ελλάδα είναι παντού, η Ελλάδα δεν είναι μόνο εδώ στο έδαφος της πατρίδας. Η Ελλάδα είναι σε ολόκληρο τον κόσμο, από εκατομμύρια Έλληνες που είναι σε όλο τον κόσμο.

Με την ίδια επιμονή και το ίδιο ενωτικό σχέδιο που κινηθήκαμε σε αυτήν την υπόθεση, θα δουλέψουμε για την υλοποίηση όλων των στόχων που προηγουμένως σας ανέφερα. Θα ενώσουμε το χώρο της Αυτοδιοίκησης γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πατρίδας και του λαού, τον οποίο όλοι έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε.

Πιστεύω ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες, είναι η πατρίδα μας που είναι μια σταθερή αναφορά, η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, και όχι διχασμένους.  Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε το στόχο της αναγέννησης της Ελλάδος. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας προς τη νέα γενιά. Αυτό είναι το χρέος μας προς τα παιδιά μας. Να τους παραδώσουμε μια Ελλάδα καλύτερη αυτή που φτάσαμε να έχουμε.

Ισχυρή αυτοδιοίκηση σημαίνει ισχυρή δημοκρατία και ισχυρή Ελλάδα.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πάμε την Ελλάδα ψηλά!”

Ετικέτες: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕκλογέςΚΕΔΕΟΜΙΛΙΑΣΥΝΕΛΕΥΣΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ