ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Μήνυμα της Υφυπουργού Εσωτερικών με αφορμή το 15ο Athens Pride 2019

Μήνυμα της Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για τον κρατικό τομέα ισότητας των φύλων, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, με αφορμή την πραγματοποίηση του 15ου Athens Pride 2019 :

“Τα τελευταία χρόνια έγιναν πραγματικότητα :

– η νομοθέτηση για το Σύμφωνο Συμβίωσης,
– αναγνωρίστηκε το δικαίωμα επιλογής ταυτότητας φύλου,
– καταγράφηκαν στην νομοθεσία ως ρατσιστικά εγκλήματα οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους εις βάρος ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά, όπως η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή τα χαρακτηριστικά φύλου,
– υιοθετήθηκε και κυρώθηκε με νόμο η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πρώτη διεθνής σύμβαση ενάντια στην έμφυλη βία,
– ψηφίστηκε ο νόμος 4604/2019 για την ισότητα των φύλων.
– έχει ανοίξει διάλογος για να υπάρξει εκπαίδευση προσανατολισμένη στο σήμερα και στο αύριο, με ανεκτικότητα, συμπερίληψη, χωρίς στερεότυπα και εκφοβισμό.

Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας έχουν δικαίωμα να καταφεύγουν ισότιμα σε Συμβουλευτικές Δομές και Κέντρα Φιλοξενίας που λειτουργούν από τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Εσωτερικών οργανισμούς : την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας, σε περίπτωση που θα πέσουν θύματα διακρίσεων και κακοποίησης λόγω φύλου και επιλογής σεξουαλικότητας.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας αυστηροποιεί τις προβλέψεις για τα ρατσιστικά εγκλήματα και τη ρητορική μίσους που γίνονται εξαιτίας αναχρονιστικών αντιλήψεων και στερεοτύπων, νεοναζιστικών ιδεολογιών κλπ, και έχουν στόχο συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολιτικές που εκκρεμούν να υλοποιηθούν για να είμαστε ασφαλείς, ότι δεν θα υπάρχει άνθρωπος στην κοινωνία μας που θα αδικείται λόγω φύλου, πόσο μάλλον που θα κινδυνεύει, εξαιτίας των επιλογών του.

Πιστεύουμε σε έναν κόσμο σύμμαχο και αλληλέγγυο, ένα κόσμο αποδοχής, δίκαιο, δημοκρατικό.
Μαζί θα πρέπει να εργαστούμε και να αγωνιστούμε, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επιστροφή στον αποκλεισμό, στην αφάνεια, στη σιωπή για τα θύματα έμφυλης βίας”.