ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Μιχάλης Σταυριανουδάκης: Στηρίζουμε τους δήμους με σκοπό την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους

Στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη και στον Alpha 989 μίλησε ο Γενικός Γραμματέας  Εσωτερικών & Οργάνωσης  του Υπουργείου Εσωτερικών, κος Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, ο κος  Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι συνολικά η κυβέρνηση λειτούργησε με καλά αντανακλαστικά, έχοντας ως  στόχο την  επαναφορά της κανονικότητας και της  ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών με στοχευμένες κινήσεις προσπάθησε να δώσει  λύσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα στους ΟΤΑ με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους.  Κατόπιν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης  έναντι των πολιτών εξέδωσε 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η  πανδημία του COVID19. Στήριξε με κάθε τρόπο τόσο τους εργαζόμενους όσο  και τους εργοδότες υλοποιώντας  μεταξύ άλλων την εξ αποστάσεως εργασία, παρέχοντας στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργαστούν με μεγαλύτερη ευελιξία και στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς  αλλά και τις  ευπαθείς ομάδες μέσω των αδειών ειδικού σκοπού.

Όσον αφορά στους ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού, έλαβαν πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, ενδεικτικά για το χρονικό διάστημα των  περιορισμών λόγω του κορωνοϊού COVID-19 δόθηκε η δυνατότητα:

Επίσης ο κ. Σταυριανουδάκης σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα για τους ΟΤΑ, ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να το διαδέχεται ενώ  οσονούπω αναμένονται οι προσκλήσεις του, ενώ το πρόγραμμα « Φιλόδημος ΙΙ»  παραμένει σε εξέλιξη. Επιπρόσθετα μια σημαντική ρύθμιση είναι η  δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης στους δήμους μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης  δίνοντας  την δυνατότητα να συντάξουν μελέτες και να διεκδικήσουν έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μεταξύ άλλων ανέφερε  πως γίνεται προσπάθεια τροποποίησης του  Ν. 4412 /2016, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στις διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης έργων, με όποιο εργαλείο χρηματοδότησης και αν επιλεχθεί (ΕΣΠΑ , ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ , Αντώνης Τρίτσης κ.λ.π) με τελικό σκοπό την όλο και μεγαλύτερη απορροφησιμότητα κονδυλίων.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Σταυριανουδάκης σχετικά με  τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε πως είναι μια  «πληγή»  του παρελθόντος, που  σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γίνεται προσπάθεια να «κλείσει»  οριστικά, μέσω ενισχύσεων που θα λάβουν  οι ΟΤΑ.

Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση  υλοποιεί  σταθερά και συντονισμένα το έργο που εξήγγειλε,  με ωριμότητα ενεργειών, με συνέπεια λόγων και πράξεων, με υπευθυνότητα απέναντι στον Ελληνικό Λαό και με ουσιαστικό απτό αποτέλεσμα στην κοινωνία.

Ετικέτες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΟΤΑΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣΥΠΕΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΦΙΛΟΔΗΜΟΣ