ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

“Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Δαμάσι Τυρνάβου και στα Φάρσαλα, ο ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας” (13.09.2021)

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Δαμάσι Τυρνάβου και στα Φάρσαλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας»

 

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε σήμερα το πρωί ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, παρακολουθώντας τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, που κατασκευάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ τεσσάρων μηνών αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «καταφέραμε -όντως σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο- να είμαστε έτοιμοι, όπως είχαμε δεσμευτεί, στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο, αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα -πιστεύω- για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής. Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα για τα παιδιά τα οποία ξεκινούν σήμερα τη σχολική τους χρονιά, για τους διδάσκοντες, αλλά και για τα παιδιά τα οποία θα ακολουθήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι με την άμεση στήριξη μέσα σε χρόνο-ρεκόρ από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, κατασκευάστηκε στην περιοχή ένας οικισμός με 65 κοντέινερ και δεν υπήρχε ούτε ένας δημότης σε σκηνή, 17 ημέρες μετά τον σεισμό αυτό.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν έμπρακτα – ήδη από την επόμενη ημέρα του σεισμού στη Θεσσαλία –  την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Συγκεκριμένα, οι Δήμοι Ελασσόνας, Λαρισαίων, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό των 14.883.693 ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τον σεισμό και για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης ζημιών, συμπεριλαμβανομένων των έργων για την αποκατάσταση ζημιών σχολικών κτιρίων.

Επίσης, οι Δήμοι Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας, Λαρισαίων και Κιλελέρ έχουν επιχορηγηθεί συνολικά με το ποσό των 2.937.308 ευρώ, αναφορικά με τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών ύψους 600 ευρώ και αντικατάστασης οικοσκευής ύψους έως 6.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε άμεσα στους πληγέντες Δήμους, όταν οι ίδιοι απέστειλαν τα σχετικά αιτήματά τους στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση συνεργαζόμαστε, για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί».

Μετά την επίσκεψη στο Δαμάσι Τυρνάβου, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στα Φάρσαλα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με νέους αγρότες και εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Δημαρχείο της πόλης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το πλέγμα των έργων που έγιναν και συνεχίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επούλωση των πληγών από τον «Ιανό», καθώς και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με την αξιοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση.

Στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση που έγινε στο Δημαρχείο Φαρσάλων, ο κ. Πέτσας, δήλωσε:

«Είμαστε εδώ για να θεραπεύσουμε και να βοηθήσουμε να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο “Ιανός”. Όλο το προηγούμενο διάστημα, προχωρήσαμε σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση χρειάστηκε. Την Παρασκευή, βγάλαμε, επίσης, μία πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον δήμο Φαρσάλων, ύψους 300.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να επουλώσει αυτές τις πληγές. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα –με αλληλεγγύη– για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τα έργα ύδρευσης σε Δίλοφο και Ναρθάκι. Όπως είχαμε συζητήσει, αγαπητέ Δήμαρχε, και στο γραφείο μου, προχωρούμε αυτό το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και ολοκληρώνεται με την ένταξη του έργου αυτού –μία χρηματοδότηση της τάξης των 22 εκατ. ευρώ περίπου– στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά, τώρα, αυτά που περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ιδέα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη –η οποία μετουσιώθηκε, ήδη, σε πράξη– να ενσωματώσουμε όλες αυτές τις παράλληλες δράσεις, κάτω από την “ομπρέλα” της κρατικής αρωγής. Ως εκ τούτου, πλέον, μπορούμε να έχουμε τον συντονισμό που απαιτείται, ώστε να δρούμε γρήγορα, με διαφάνεια, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά πάντα κοντά στον πολίτη. Είναι αυτό ακριβώς το μοντέλο της κρατικής αρωγής που, πλέον, έχει πάρει και πρόσωπο, μέσα από το χαρτοφυλάκιο του κ. Τριαντόπουλου».