ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Με χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις Πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Υπεγράφη, σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και από τον Δήμαρχο Καλαμάτας και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ), Θανάση Βασιλόπουλο, το σημαντικό έργο υποδομής για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή που αφορά στην «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις Πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη», συνολικού προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο κοινής σύσκεψης υπό τον υπουργό, υπήρξε εκτενής αναφορά στα προβλήματα των Δήμων της Μεσσηνίας, όπου και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης τους μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι Δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Δυτ. Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου. Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχε ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Σκάλκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ηλίας Γιάτσιος, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Αντιδήμαρχοι, Αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του Υπουργείου.

Αμέσως μετά την υπογραφή του έργου, ο ΥΠΕΣ, κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Η αιτία της σημερινής επίσκεψης στον Δήμο της Καλαμάτας είναι ευχάριστη και θα έλεγα και πολύ ουσιαστική. Με αυτήν την υπογραφή και την οριστικοποίηση και την έναρξη, κατ’ ουσίαν, του έργου κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης, με χρήματα από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, δρομολογούμε την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά ταυτόχρονα και για τον Δήμο Μεσσήνης και προοπτικά για τον Δήμο της Δυτικής Μάνης.

Δεν επιτρέπεται στην εποχή μας να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης. Είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος σε αυτό.

Συνεχίζω, λοιπόν, τις προσπάθειες του προκατόχου μου στο συγκεκριμένο θέμα, σε ό,τι αφορά εννοώ στην Καλαμάτα.

Άλλωστε είναι ένα έργο, για το οποίο είχε ενδιαφερθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή σας. Και πιστεύω ότι θα φροντίσετε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα το έργο να ολοκληρωθεί μέσα σε 2-2,5 χρόνια, όπως προβλέπεται. Για να έρθουμε με το καλό εδώ, ύστερα από 2,5 χρόνια, να δούμε το άμεσο και απτό αποτέλεσμα, μαζί με όλους τους δημότες και τους πολίτες της Καλαμάτας και μαζί, βεβαίως, με τους  εκατοντάδες, χιλιάδες τουρίστες και ανθρώπους που αγαπάμε την Καλαμάτα, γιατί είναι ένας πανέμορφος τόπος στη Νότια Πελοπόννησο, με πολύ μεγάλη δυναμική.

Ταυτόχρονα, θέλω να ενημερώσω ότι θα έχω σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους της Μεσσηνίας, για να δούμε όλους τους Δήμους, τα βασικά θέματα, καθώς προετοιμάζουμε τις νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Και επειδή όλοι βλέπουμε ότι διανύουμε στην πατρίδα μας μια δύσκολη περίοδο, κυρίως εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, θέλω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πάρει όλα τα μέτρα, ώστε τα σχολεία της χώρας να είναι καθαρά. Προσλαμβάνουμε 9.500 καθαριστές και καθαρίστριες. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, αποκαθιστούμε, πλήρως, τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πέρυσι εργάζονταν με μεσαιωνικές συνθήκες -κατά κυριολεξία. Ο μισός αριθμός είναι πλήρους απασχόλησης για 10 μήνες. Άρα, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Καλαμάτας, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της καθαριότητας στα σχολεία, είναι απολύτως εντάξει και πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Επίσης, όπως έχω, ήδη, εξηγήσει με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργείο Εσωτερικών, με σημερινή Απόφαση που υπεγράφη, 6,2 εκατ. ευρώ προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διασφαλίζει να δοθούν δωρεάν υφασμάτινες και επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι για αρκετούς μήνες ακόμη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό είναι η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το περάσουμε και στα παιδιά μας. Μέσα στα σχολεία θα έχουμε αυτές τις δυσκολίες, αλλά όπως αποδείξαμε και το χειμώνα και την άνοιξη πέρυσι οι Έλληνες, όταν είμαστε ενωμένοι, ξέρουμε να τα καταφέρνουμε. Και έτσι ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία».

Σε ερώτηση για το ζήτημα του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας θα καταργήσουμε την απλή αναλογική, θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Αυτό θα γίνει στους αμέσως επόμενους μήνες».

Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παράταση της ημερομηνίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά είπε: «Υπάρχει κάποιος πολίτης που γνωρίζει ότι θα γλιτώσει 300, 400, 500, 1.000 ευρώ αν κάνει 5 λεπτά αυτήν τη διαδικασία στον υπολογιστή του μέχρι τις 31η Αυγούστου, και δεν θα το κάνει; Έως τώρα, το έχουν κάνει 1.050.000 Έλληνες, οι οποίοι έχουν γλιτώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ, που αλλιώς θα χρωστούσαν στο Κράτος. Το Κράτος φέρθηκε με αξιοπιστία. Είχαμε πει ελάτε να κάνετε αυτήν τη δήλωση, η οποία τονίζω ότι είναι η διαφορά του υπάρχοντος Ε9 από τις υπάρχουσες δηλώσεις τετραγωνικών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που πληρώνουμε όλοι μας. Όσοι έχουν αυτήν τη διαφορά αφορά αυτή η υπόθεση, όχι κάποιους άλλους ανθρώπους. Είχαμε πει ελάτε να το κάνετε για να μην πληρώσετε τέλη και πρόστιμα πενταετίας. Το αγκάλιασε η κοινωνία. Ήρθαν 1.050.000 άνθρωποι και το έκαναν. Όσοι ακόμη είναι -δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι και πόσοι είναι- έχουν το περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου. Δώσαμε 2 παρατάσεις, μία 31 Μαρτίου και μία 30 Ιουνίου. Ξεκαθαρίσαμε στις 30 Ιουνίου ότι θα το κάνουμε μέχρι 31 Αυγούστου και ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Και προσωπικά, ανήκω σε αυτούς που ότι λένε το εννοούν. Και νομίζω ότι οι πολίτες αυτό το κατανοούν πλήρως. Και γι’ αυτό το λόγο θα έλεγα, διάφοροι άνθρωποι που θέτουν αυτό το θέμα, αν γνωρίζουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτήν την εκκρεμότητα, ας τους πουν να την κάνουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, για να την ολοκληρώσουν χωρίς κανένα, απολύτως, πρόβλημα. Δύο διευκρινίσεις χρήσιμες: Έχω ακούσει από κάποιους να λένε ότι είναι κλειστή η πλατφόρμα του Ε9. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που αφορά το Ε9 πράγματι είναι κλειστή, αλλά αυτό δεν αφορά κατά τίποτα την υπόθεσή μας. Δεν τους ζητά κανείς να μπει εκεί. Δεν τους ζητάει κανείς να αλλάξει το Ε9. Τους ζητάει αν έχει διαφορά το Ε9 από το λογαριασμό της ΔΕΗ να τα εξομοιώσει. Δεύτερον, όσοι κάνουν χρήση του νόμου για τα αυθαίρετα, μέσα στον Σεπτέμβριο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δική μας ρύθμιση. Εάν αναγνωρίσουν το αυθαίρετό τους μέσα στον Σεπτέμβριο, τότε θα κάνουν και τη σχετική δήλωση για να αλλάξουν τα τετραγωνικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς κανένα τέλος και χωρίς κανένα πρόστιμο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, το δημιουργούν κάποιοι από ιδιοτέλεια. Οι πολίτες το γνωρίζουν και το αγκάλιασαν και είμαι σίγουρος ότι όσοι έχουν την εκκρεμότητα θα την ολοκληρώσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Με τον υπουργό είχαμε μία γόνιμη συζήτηση, άλλωστε είναι γνώστης των ζητημάτων της περιοχής καθώς έχουμε τακτική επικοινωνία. Μιλήσαμε για τα έργα και μελέτες που φιλοδοξούμε να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για θέματα θεσμικά και για τροποποιήσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων. Έθεσα επίσης στον υπουργό ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, και κυρίως την ανάγκη για κάλυψη των μόνιμων θέσεων

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα που η Πολιτεία σε συνεργασία με τους ειδικούς θέτουν.

Για εμάς τους Δημάρχους σε συζητήσεις που κάνουμε, αναφέρουμε συχνά ότι αισθανόμαστε τον Υπουργό πάντα δίπλα μας, καθώς η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή και οι συνεργάτες του πάντα διαθέσιμοι για εμάς.

Τον ευχαριστώ για την παρουσία του και τη στήριξή του και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον για το καλό της Αυτοδιοίκησης και βέβαια για το καλό της πατρίδα μας».

Ετικέτες: ΑΑΔΕΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑΕ9ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΚΕΔΕΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΣΧΟΛΕΙΑΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΔΡΕΥΣΗΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών