ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η συνέντευξη του υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στον ΣΚΑΪ

Η Ελλάδα επαγρυπνά και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση με ενότητα και αποφασιστικότητα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ως ηγέτης όλων των Ελλήνων,  θα ζητήσει τη στήριξη των Ευρωπαίων και θα καταγγείλει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι παράνομη κι επιθετική και δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις, επισήμανε όμως ότι καθήκον δικό μας είναι με απόλυτη ενότητα να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο αρραγές εθνικό μέτωπο και να υπηρετήσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική.

Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Τσίπρα, ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι ώρα για δημόσιες αντιδικίες γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και ανήγγειλε ότι  τις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση θα ενημερώσει, σε κλειστή συνεδρίαση, τα κόμματα, συγκαλώντας το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να εξασφαλισθούν οι 200 ψήφοι και τόνισε ότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα απειλείται, που βρίσκεται μπροστά σε σοβαρούς εθνικούς κινδύνους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και αξιοποιούμε τον απόδημο ελληνισμό που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα.

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις, είπε ότι θα τηρηθεί ο κανόνας 1:1 και με 2.300 αποχωρήσεις το 2018-2019 έχουν προγραμματισθεί 19.700 προσλήψεις με προτεραιότητα στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας. Επίσης εκτός του κανόνα 1:1 και σε συμφωνία με την τρόικα, την ίδια περίοδο γίνονται περί τις 8.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ, που οικονομικά καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη, 2.900 προσλήψεις για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», 1.700 συνοριοφύλακες, 2.500 σε υγειονομικό προσωπικό, 4.500 στην Ειδική Αγωγή και 5.250 στην Παιδεία στην οποία ο αριθμός θα είναι ίδιος και το επόμενο έτος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στον Γιώργο Αυτιά:

Γ.Αυτιάς: Κύριε Υπουργέ, εδώ  (δείχνει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ), σήμερα ο κύριος Δένδιας λέει: «Θα προασπίσουμε μέχρι κάθε χιλιοστό εθνικού εδάφους». Δένδιας, ο Υπουργός Εξωτερικών. Αύριο θα είναι εδώ ο Υπουργός Αμύνης ο κύριος Παναγιωτόπουλος. Ακούω τον Υπουργό Εσωτερικών τον κύριο Θεοδωρικάκο. Η απάντηση στον Ερντογάν ποια είναι; Θα καταγγελθεί δημοσίως στον ΟΗΕ; Στην Σύνοδο Κορυφής και στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Τ.Θεοδωρικάκος: Κύριε Αυτιά, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές, επιθετικές, απολύτως παράνομες, δεν έχουν καμία σχέση και καμία επαφή με την πραγματικότητα και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αντιδράσει. Χθες παρενέβη στη Βουλή με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταγγείλει την Τουρκία για αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα αυτές τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία, είναι ένα χαρτί, το οποίο μόνοι τους το έφτιαξαν οι Τούρκοι, μόνοι τους το υπέγραψαν. Στη Λιβύη η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή και ασταθής. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα ποιος εκπροσωπεί τι σε αυτή τη χώρα. Επομένως προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα μόνοι τους. Δεν μπορεί κανείς να το επιτρέψει αυτό. Η συμπεριφορά της έχει απομονωθεί σε όλα τα διεθνή Fora, τους καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως η Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν.

Γ.Αυτιάς: Άρα λοιπόν, η είδηση της ημέρας είναι ότι, ο Υπουργός Εσωτερικών αναγγέλλει σήμερα εδώ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής καταγγέλλει την Τουρκία. Στη σύνοδο όλων των ηγετών καταγγέλλει ο Μητσοτάκης την τακτική Ερντογάν. Ουσιαστικά κύριε Θεοδωρικάκο, λέει στους Ευρωπαίους πλέον πάρτε θέση με αυτόν τον «πειρατή».

Τ.Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη θέση, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ηγέτης όλων των Ελλήνων στέκεται με αποφασιστικότητα και με απόλυτο τρόπο απέναντι σε αυτές τις έκνομες, παράνομες συμπεριφορές της Τουρκίας, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Γ.Αυτιάς: Πάμε σε απομόνωση λοιπόν του Ερντογάν. Επισήμως η Αθήνα θέλει να τον βάλει στην γωνία.

Τ.Θεοδωρικάκος: Ήδη από την πρώτη στιγμή μπήκε στην απομόνωση ο κύριος Ερντογάν με τις δηλώσεις του, προτού γίνει και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μας, πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο. Και αυτή η απομόνωση είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ενταθεί έτι περαιτέρω. Δεν πρέπει βέβαια κύριε Αυτιά να έχουμε αυταπάτες. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την επιθετική συμπεριφορά και τις προκλήσεις, αλλά καθήκον δικό μας είναι με απόλυτη ενότητα να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο , αρραγές εθνικό μέτωπο, να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική και να την υπηρετήσουμε όλοι μαζί.

Γ.Αυτιάς: Έκανε παράπονα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, απάντησε ο κύριος Βούτσης επ΄ ονόματος του κυρίου Τσίπρα. Είπε ο κύριος Μητσοτάκης, ότι την ώρα που έδινε μάχη με τον Ερντογάν, είχε δηλώσεις από τον τέως Πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι έχει συμβεί ακριβώς; Πώς και γιατί βρέθηκε σε αυτή τη θέση ο Πρωθυπουργός, να κάνει αυτές τις δηλώσεις;

Τ.Θεοδωρικάκος: Δύο πράγματα κύριε Αυτιά. Καταρχήν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συμπεριφέρονται με απολύτως υπεύθυνο εθνικά τρόπο. Ήδη τις επόμενες ημέρες θα γίνει επίσημη ενημέρωση σε κλειστό περιβάλλον και όχι με τα φώτα της δημοσιότητας, με όλα τα στοιχεία και όλες τις λεπτομέρειες, σε όλα τα κόμματα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, διότι τα εθνικά θέματα δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θεωρώ ότι πρέπει να λάβει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι ώρα για δημόσιες αντιδικίες και αντιπαραθέσεις. Είναι ώρα για ένα ισχυρό, εθνικό, αρραγές μέτωπο, το οποίο θα υλοποιήσει και την εθνική στρατηγική της χώρας, για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Γ.Αυτιάς: Είστε απόλυτα σαφής στο μεγάλο αυτό θέμα. Άρα έχουμε μπροστά μας Αιγαίο, ΑΟΖ, έχουμε μεταναστευτικό. Ζήτησε ο Ερντογάν την βοήθεια Μητσοτάκη να πειστούν οι Ευρωπαίοι για να χειριστούν το μεταναστευτικό διαφορετικά. Δηλαδή ζητάει περισσότερα λεφτά ο Ερντογάν; Υπάρχει ένα θέμα εδώ στο οποίο και η Ελλάδα θα έχει συμμετοχή ως προς το να πείσει τους Ευρωπαίους να κάνουν κάτι για τον Ερντογάν, τη στιγμή που αυτός είναι « αμολημένο άλογο» στην Μεσόγειο;

Τ.Θεοδωρικάκος: Κύριε Αυτιά ας μην κοροϊδευόμαστε. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει ρότα και σε αυτό το θέμα, διότι τις τελευταίες  ημέρες είχε πάψει οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσα στις δικές μας αρχές, στο δικό μας λιμενικό – το οποίο περιφρουρεί τον θαλάσσιο χώρο στα σύνορά μας με την Τουρκία – και τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές. Και η πραγματικότητα είναι, ότι οι ροές μεταναστών είναι ασταμάτητες στην περιοχή και του Αιγαίου, αλλά και αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται στον Έβρο. Είναι απολύτως αποφασισμένη η ελληνική Κυβέρνηση να διαφυλάξει και να προστατεύσει τα σύνορά μας και στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου και αυτό θα γίνει με ακόμα πιο αυστηρό τρόπο το επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει απολύτως την πολιτική μας, η οποία είναι ολοκληρωμένη. Περιλαμβάνει ακριβώς την ισχυρή φύλαξη των συνόρων, την ταχύτατη αξιολόγηση για το ποιοι είναι πρόσφυγες και το ποιοι είναι μετανάστες, το πρόγραμμα επαναπροώθησης σε κάθε περίπτωση, την δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών χώρων για τους μετανάστες και φυσικά την προστασία, ιδίως των απροστάτευτων μικρών παιδιών, γιατί αντιλαμβάνεται ο καθένας για λόγους ανθρωπιστικούς δεν μπορούμε να αφήσουμε παιδιά να βρεθούν σε άσχημες συνθήκες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα πρώτο σχόλιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Μάλλον πάμε σε μία γενικότερη συμφωνία;

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό ψήφων. Κατ’ αρχήν γιατί θέλουμε 200 ψήφους για να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Κάναμε μια σειρά συμβιβασμούς προκειμένου να βρούμε τον κοινό τόπο, να πετύχουμε τις συγκλίσεις και την πολυπόθητη συναίνεση με τα άλλα κόμματα και αυτό είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πραγματικότητα. Είμαστε έτοιμοι την Τετάρτη που θα συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής και εκτιμώ ότι θα πάρει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων. Σίγουρα πάνω από 200 ψήφους, ώστε την επόμενη φορά, από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τις χώρες τις οποίες βρίσκονται.

Κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε. Είχαμε πολύ διαφορετικές απόψεις στην αρχή όλα τα κόμματα. Βάλαμε νερό στο κρασί μας. Εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό δεν έχει καταστεί δυνατόν, αλλά κάναμε ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα και είναι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή σε μια εποχή, σε μια περίοδο που η Ελλάδα απειλείται, που βρίσκεται μπροστά σε σοβαρούς εθνικούς κινδύνους, από το να δείξουμε σε όλους ότι οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι και αξιοποιούμε το μεγάλο μας κεφάλαιο που είναι ο απόδημος Ελληνισμός σε όλο τον κόσμο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Προσλήψεις στο δημόσιο και τους δήμους. Δεκαοκτώ χιλιάδες μόνιμοι στο δημόσιο και τριάντα πέντε στους δήμους για κοινωνική εργασία; Τι ακριβώς και με ποιες συνθήκες; Και όχι χαρτάκι μπλε ή κόκκινο ή πράσινο… Να τελειώσουμε με αυτά. ΑΣΕΠ αξιοκρατικά…

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Κατ’ αρχήν ο υπεύθυνος οργανισμός είναι το ΑΣΕΠ. Μέσω του ΑΣΕΠ γίνεται το σύνολο των προσλήψεων, άρα και οποιεσδήποτε ενστάσεις για οποιαδήποτε διαδικασία υπάρχει κλπ πρέπει να απευθύνονται στο ΑΣΕΠ. Εμείς τι κάνουμε; Κάνουμε τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Τηρούμε την αρχή 1:1.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Πόσοι θα προσληφθούν;

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Τον τελευταίο χρόνο έχουν φύγει (2018 – 2019) από το ελληνικό δημόσιο 20.300 εργαζόμενοι. Εμείς παίρνοντας υπ’ όψιν και τον προγραμματισμό που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζοντας και εμείς με τις βασικές ανάγκες, έχουμε ήδη οριοθετήσει 19.700 προσλήψεις. Προτεραιότητα είναι ο χώρος της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της κοινωνικής πολιτικής. Θέλω επίσης να σας πω ότι έξω από τις 19.700 προσλήψεις, δηλ. έξω από τον κανόνα 1:1 υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που είναι 8.000 προσλήψεις από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  Έχουμε συνεννοηθεί με την Τρόικα και είναι έξω από το 1:1 διότι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, αλλά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων. Δύο χιλιάδες εννιακόσιοι (2.900) άνθρωποι για το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, για το Βοήθεια στο Σπίτι, ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και τους αδύναμους συμπολίτες μας, το οποίο συνεχίζουμε κανονικά. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός περί τα  1.700 άτομα που αφορούν το μεταναστευτικό, συνοριοφύλακες, για να φυλάξουν τα σύνορά μας, 2.500 υγειονομικό προσωπικό, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και ένας αριθμός περί τους 5.250 εκπαιδευτικούς και άλλοι τόσοι του χρόνου για να καλυφθούν οι ανάγκες της παιδείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Λεφτά υπάρχουν γι’ αυτές τις προσλήψεις;

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Υπάρχουν χρήματα για να γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Υπάρχει πλέον ένας αυστηρός προγραμματισμός. Δεν κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Έτσι μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Είμαι σωστός εγώ με 18.000 προσλήψεις στο δημόσιο και 35.000…

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Είναι σωστό το 18.000. Τώρα το άλλο αφορά ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. Το οποίο επίσης προχωρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ μία τελευταία ερώτηση. Σήμερα ΤΑ ΝΕΑ έχουν πρώτο θέμα: «Συναγερμός για θερμό επεισόδιο». Ο Υπουργός Εσωτερικών για τούτο εδώ το πράγμα είναι ενημερωμένος; Είναι έτοιμος για κάθε τι;

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η Ελλάδα επαγρυπνά και είναι απολύτως έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Ετικέτες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣΣΚΑΙΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ