ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη στη 13η Γενική Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης συμμετείχε στις εργασίες της 13ης  Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» που πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός υπενθύμισε τις κοπιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε η Κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων και τα προσκόμματα που έθεσαν σε αυτή την προσπάθεια τα κόμματα της Αριστεράς καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να παραμείνει εν ισχύ ο νόμος 4648/2019 με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση απλοποίησης της διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη εκλογική διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότεροι εξ αυτών. Τόνισε δε ότι σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται τόσο η λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας μπορούν να εγγράφονται οι απόδημοι Έλληνες όσο και η σχετική ενημερωτική εκστρατεία που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός παρείχε διευκρινίσεις τόσο στο θέμα της ψήφου των αποδήμων όσο και σε ζητήματα πολιτογράφησης, απαντώντας στα μέλη της ελληνικής ομογένειας ανά τον κόσμο που έθεσαν τις σχετικές ερωτήσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης απέσπασε τα εύσημα του Προέδρου της Πα.Δ.Ε.Ε., Γερουσιαστή της Πολιτείας του Rhode Island των Η.Π.Α. κ. Λεωνίδα Ραπτάκη για την εξαιρετική παρουσίαση του και για τις απαντήσεις που έδωσε στις σχετικές ερωτήσεις που του ετέθησαν.

H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και, έκτοτε, υποστηρίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην Πα.Δ.Ε.Ε. μετέχουν ελληνικής καταγωγής νυν και πρώην μέλη Νομοθετικών Σωμάτων και Πολιτειακών Κοινοβουλίων άλλων χωρών. 

Σκοπός της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι α) η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, γ) η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, καθώς και δ) η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.          

Ετικέτες: Γενική Συνέλευση Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργός ΕσωτερικώνΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ